Ajax vecht zich na grote achterstand terug in doelpuntrijk oefenduel met Volendam

door Cristian de Jong 1604

Ajax heeft woensdagmiddag met 5-4 gewonnen tegen FC Volendam. Het doelpuntrijke oefenduel werd door Brian Brobbey in de slotfase beslist, nadat Ajax zich terugvocht van een 0-3 achterstand.

Bij Ajax zou Owen Wijndal in de basis beginnen, maar hij kon op de valreep toch niet spelen wegens ziekte. WK-ganger Jorge Sánchez verving de linksback, waardoor Devyne Rensch en Calvin Bassey van positie moesten veranderen.

Ajax begon dramatisch aan het oefenduel. Wegens een fout in de opbouw van Ahmetcan Kaplan kon FC Volendam vrij gemakkelijk onderscheppen. Gaetano Oristanio kwam na een mooie pass oog in oog te staan met Maarten Stekelenburg. De speler van Volendam scoorde eenvoudig, waarna Ajax al vroeg in de wedstrijd tegen een achterstand opkeek.

In het vervolg van de eerste helft nam Ajax het initiatief in handen. De Amsterdammers hadden veel balbezit, maar wisten dit balbezit niet te belonen met een doelpunt. Ajax probeerde veel te combineren rond het zestienmetergebied van FC Volendam, maar de hekkensluiter van de Eredivisie kende weinig problemen met het geschut van Ajax. Spelers als Francisco Conceição, Brian Brobbey, Christian Rasmussen en Kristian Hlynsson hebben een aantal keer de poging gehad om Ajax op gelijke hoogte te brengen, maar de jonge Ajacieden wisten hier niet in te slagen.

Na rust schoot FC Volendam uit de startblokken. Met nog geen minuut te hebben gespeeld wist invaller Joey Antonioli Volendam op een 0-2 voorsprong te schieten. Niet veel later kreeg Ajax nog een tik te verwerken. Volendam stormde weer op het doel van Stekelenburg af, waarna rechtsback Brian Plat de 0-3 binnen wist te schieten.

Aan Ajax de taak om een 0-3 achterstand weg te poetsen. Dat lukte voortreffelijk. De Amsterdammers scoorde in de 56e minuut voor het eerst. De zestienjarige invaller Jorrel Hato liep de bal vrij eenvoudig binnen: 1-3. Enkele minuten later werd ook de 2-3 binnengeschoten. Conceição schoot de bal op mooie wijze in de verre hoek. Het was vervolgens wachten op het derde doelpunt van de Amsterdammers. Die kwam dan ook vlug. Brobbey kon de bal van dichtbij tegen de touwen werken na een mooie combinatie van Ajax in de zestien van Volendam.

Nadat Ajax op gelijke hoogte kwam, was het een kwestie van tijd tot de Amsterdammers de eerste voorsprong van de dag zouden pakken. Uitgerekend Conceição wist in de 69e minuut Ajax op voorsprong te koppen. Er leek niets aan de hand voor de regerend landskampioen, totdat Calvin Bassey in de opbouw in de fout ging. Calvin Twigt onderschepte de bal en schoof deze vervolgens koelbloedig langs Stekelenburg. Hierdoor was het nu FC Volendam dat zich terug in de wedstrijd vocht.

Met nog een kwartier te gaan wilde beide ploegen graag de overwinning bemachtigen. Zowel Ajax als Volendam was zoekende. In de slotfase wist Brobbey alsnog de winnende treffer binnen te koppen voor de Amsterdammers. Ajax weet dus met 5-4 te winnen van hekkensluiter FC Volendam, maar kan de aankomende periode nog flink aan de bak met kijk op de tweede seizoenshelft.