Armoedig Ajax verlaat Spanje met nederlaag tegen Blackburn Rovers

door Gino Haverkamp 938

Ajax heeft het trainingskamp in Marbella met een nederlaag afgesloten. Zaterdag was Blackburn Rovers met 0-2 te sterk voor het team van Alfred Schreuder, dat weinig kansen creëerde en vooral kansen weggaf. De Britten waren dodelijk effectief voor het Amsterdamse doel.

Ajax trad met een interessante basisopstelling aan in Marbella. Zo begon Ahmetcan Kaplan aan de aftrap en mocht ook Francisco Conceiçao zich vanaf het begin laten zien. Het middenveld bestond daarnaast uit Jong Ajax-krachten Kian Fitz-Jim, Youri Regeer en Kristian Hlynsson. Zij werden aangevuld met vaste waardes als Devyne Rensch, Calvin Bassey, Owen Wijndal en Brian Brobbey.

De wedstrijd begon wat tam, maar na een kwartiertje kwam Blackburn Rovers bijna op 1-0. Het bleek een wake-up-call voor de Amsterdammers, want vanaf dat moment zocht de equipe van Schreuder vol de aanval. Brobbey schoot van dichtbij hard over en voorzetten van Conceiçao bereikten bijna het juiste hoofd.

Wat volgde was een eerste helft met vooral halve kansen. Ajax kwam via de zijkanten wel eens tot passeeracties en vooral lage voorzetten, maar telkens werd net niet die laatste schakel bereikt. Het meest gevaarlijk was nog een schot van Conceiçao vanaf de rand van het zestienmetergebied dat in de handen kwam van de doelman van Blackburn Rovers. Beide teams gingen dan ook met een brilstand de kleedkamers in, na een wat makke eerste helft met vooral halve kansen.

Vers bloed levert Ajax geen goals op

Na de rust bracht Schreuder direct Lorenzo Lucca en Olivier Aertssen binnen de lijnen voor Brobbey en Kaplan. De gewenste veranderingen brachten de wissels niet, want in de 55e minuut was het juist de tegenstander die op voorsprong kwam. Tyrhys Dolan werd richting Stekelenburg gestuurd en hield het hoofd koel bij de één-op-één-situatie, door de bal simpel over de ervaren doelman heen te stiften: 0-1.

Daarna kwam Ajax via Regeer wel direct tot een grote kans op de gelijkmaker, maar die viel niet. Sterker nog: juist Blackburn Rovers kwam tot de grootste kansen.

Daaropvolgend besloot Schreuder enkele jonge spelers erin te brengen. Tom de Graaff verving Stekelenburg op doel, terwijl ook Gabriël Misehouy, Jorrel Hato, Ar’jany Martha, Tristan Gooijer en Silvano Vos binnen de lijnen werden gebracht. Met fris bloed moesten zei Ajax de gelijkmaker bezorgen.

Die viel niet, want het was juist Blackburn Rovers dat scoorde. Een Ajax-verdediger ging vlak voor de eigen zestien in de fout en verloor de bal aan Dolan. Hij bleef koel en passeerde De Graaff voor de verdubbeling.

In het restant van de wedstrijd zocht Ajax wel naar een treffer, maar inzetjes van Martha en Lucca werden gekeerd door de doelman van Blackburn Rovers. Zodoende eindigt de wedstrijd in 0-2, mede doordat de 0-3 van Blackburn Rovers wegens buitenspel is afgekeurd. Ajax kan het vizier nu richten op woensdag, want dan oefent het tegen FC Volendam.

LIVE | Ajax - Blackburn Rovers (0-2)

Opstelling Ajax

Stekelenburg (De Graaff 69'); Rensch (Misehouy 69'), Kaplan (Aertssen 46'), Bassey (Vos 69'), Wijndal (Kjaer 84'); Regeer (Hato 69'), Fitz-Jim, Hlynsson (Gooijer 69'); Conceiçao (Giovanni 84'), Rasmussen (Martha 69'); Brobbey (Lucca 46').

Wissels Ajax

De Graaff, Aertssen, Hato, Gooijer, Lucca, Vos, Giovanni, Martha, Misehouy, Kjaer.

Opstelling Blackburn Rovers

Pears; Brittain, Carter, Hyam, Pickering (Edun 36'); Buckley, Wharton, Rankin-Costello; Markanday, Dolan, Brereton Diaz.

Wissels Blackburn Rovers

Hilton, Eastham, Gamble, Montgomery, Gent, Edun, Harlock, Leonard.

Doelpunten

0-1 Tyrhys Dolan (56')
0-2 Tyrhys Dolan (76')

Bijzonderheden

- Bij Ajax ontbreken uiteraard de WK-gangers. Steven Berghuis, Davy Klaassen, Jurriën Timber, Daley Blind, Kenneth Taylor, Steven Bergwijn en Remko Pasveer zijn er dus niet bij.
- Dit geldt ook voor de WK-spelers van andere landen: Mohammed Kudus, Dusan Tadic, Edson Álvarez en Jorge Sanchez,

Denk je dat er minder dan drie doelpunten vallen bij Ajax - Blackburn Rovers? Zet in en krijg 2,7 keer je inzet terug.