Ajax-reünisten beleven ondanks blamage Ajax prachtige zondag

door Bart Veenstra 20

Bron Ajax Showtime

Ajax-reünisten beleven ondanks blamage Ajax prachtige zondag

door Bart Veenstra 20

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

Na een periode van vier jaar vond zondag weer een reünie voor voormalig jeugdspelers van Ajax plaats. Op Sportpark de Toekomst haalden deze oud-jeugdspelers, die tussen 1969 en 1989 in de jeugd van de Amsterdamse club hebben gespeeld, mooie herinneringen op. Er werd uiteraard gelachen, maar ook getreurd om weer een negatief resultaat van het eerste elftal van Ajax.

Bij binnenkomst in de kantine op Sportpark de Toekomst is het al een drukte van jewelste. De inloop zou vanaf 13.30 uur zijn, maar al voor dat tijdstip zijn veel reünisten binnen. De voormalig jeugdspelers nuttigen braaf een kopje koffie en thee, wetende dat er over een halfuur wel wat anders gedronken zal worden. De reünisten geven elkaar een knuffel of een hand en direct worden er mooie gesprekken opgestart.

Rond de klok van 14.00 uur gaat de reünie echt van start. Hennie Henrichs, voormalig voorzitter van de bestuursraad, neemt het woord tijdens deze derde reünie voor oud-jeugdspelers. 'Het is bijzonder, het is de derde reünie. Er zijn mensen die er in 2019 ook bij waren, maar er is ook een nieuwe categorie. De einddatum is opgerekt van 1979 naar 1989. Wij hopen dat deze mensen elkaar na twintig jaar weer tegenkomen. Er zijn vandaag 130 mensen aanwezig', zegt Henrichs, die daar applaus voor vraagt. 'Dat gezegd hebbende: er zijn ook mensen overleden in de afgelopen vier jaar', aldus de voormalig voorzitter, die een minuut stilte inlast voor de overledenen.

Voorbeschouwing Van der Zee: 'Het is net als met voetballen vroeger, niemand luistert'

De eerste reünie dateert van tien jaar geleden, een initiatief van de toenmalige bestuursraad. Immers: 'Als je geen respect hebt voor het verleden, is er heel weinig toekomst', herhaalt Henrichs de woorden van toen. Na Henrichs is het woord aan scout Hans van der Zee, die zijn voorbeschouwing op de wedstrijd van Ajax tegen FC Twente doet. De reünisten zijn tijdens deze voorbeschouwing druk met het ophalen van verhalen, want Van der Zee moet flink zijn best doen om erboven uit te komen. 'Het is net als met voetballen vroeger, niemand luistert.'

En dat men naar Van der Zee moet luisteren, bleek wel uit het volgende. Hij gaf namelijk aan dat Michel Vlap een van de betere spelers is bij FC Twente en juist deze speler bleek tijdens de wedstrijd een gevaarlijk wapen aan de zijde van de Tukkers. Dat het een zware wedstrijd zou worden, bleek ook uit het volgende: 'Zij hebben een ingespeeld elftal, wij niet. Wij hebben geen automatismen, wij hebben jongens die nog aan elkaar moeten wennen en daar ligt het probleem.'

'Het is wat Johan altijd zei: als back moet je nooit een buitenspeler aanspelen'

Na deze opening zoekt iedere reünist zijn plekje op. We zien enkele bekende Ajacieden rondlopen. Zo is voormalig fysiotherapeut Pim van Dord - die vanaf woensdag plaats zal nemen in de bestuursraad - present. Ook Simon Tahamata en Rob Been jr. zijn er wederom bij, terwijl ook Alex Kroes aanwezig is als voormalig jeugdspeler. Dat veel mensen met hem een praatje maken is logisch gezien zijn aanstaande directeurschap bij Ajax.

De wedstrijd is nog niet begonnen of er klinkt vanuit de zaal al kritiek op het Ajax van nu. We horen uitspraken als 'Het is wat Johan (Cruijff, red.) altijd zei: als back moet je nooit een buitenspeler aanspelen' of 'Gorter had al veel eerder moeten uitkomen', vlak na de eerste kans van het duel voor FC Twente.

'Het lek is boven bij Ajax'

Al na tien minuten leidt FC Twente met 2-0 en kun je de donkere wolken boven de groep reünisten haast echt zien hangen. De club, die nog niet zo lang geleden meerdere jaren op rij kampioen werd en in de Champions League uitstekende resultaten behaalde, is qua niveau flink afgedaald. En dat doet zichtbaar pijn bij alle rasechte Ajacieden die aanwezig zijn in de kantine van Sportpark de Toekomst.

Als Ajax na ruim een halfuur wat terugdoet in de wedstrijd, reageert men cynisch in de zaal: 'Het lek is boven!' Dat het zover niet is, blijkt wel na rust. Ajax heeft iets meer controle over de wedstrijd, maar verliest de wedstrijd uiteindelijk met 3-1. De reünisten zijn, al tijdens de wedstrijd, gelaten over het huidige Ajax. Echte boosheid is niet te bespeuren en dat zou ook zonde zijn van de verdere prima sfeer tijdens deze reünie.

Tahamata grapt met fotograaf

Om niet te lang in de teleurstelling te blijven hangen, worden de reünisten direct na de wedstrijd naar buiten geroepen voor het foto-moment. Dit levert, zoals dat vroeger vermoedelijk ook ging bij de elftalfoto's, hilarische momenten op. De fotograaf wil graag iedereen op de foto hebben en daarvoor moeten de reünisten dichter bij elkaar gaan staan. Tahamata heeft een beter idee: 'Je kunt ook wat naar achteren gaan staan', zegt hij tegen de fotograaf, die zijn foto's vanaf een ladder maakt. Na enkele foto's beseft ook de fotograaf: ik doe een paar stappen achteruit. Enkele succesvolle foto's volgen.

Hierna gaan de reünisten de kantine weer in, waar zij onder het genot van een drankje en wat vlees van de barbecue nog enkele mooie verhalen ophalen. Dat Ajax zojuist verloren heeft en niet in goeden doen is: dat wordt even geparkeerd. Het zijn zorgen voor later, want niemand heeft zin om de gezellige sfeer tijdens de reünie te verpesten.

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)
Jesse ter Haar (Twitter: @jesseterhaar | E-mail: j.terhaar@ajaxshowtime.com)

Fotoverslag:

Ajax-reünisten beleven ondanks blamage Ajax prachtige zondag
De voormalig jeugdspelers van Ajax verzamelen zich in de kantine van Sportpark de Toekomst!
Ajax-reünisten beleven ondanks blamage Ajax prachtige zondag
De gesprekken over de gouden tijden van vroeger barsten los.
Ajax-reünisten beleven ondanks blamage Ajax prachtige zondag
Geen tijd om te blijven treuren na FC Twente - Ajax: tijd voor foto's!
Ajax-reünisten beleven ondanks blamage Ajax prachtige zondag
Barbecue aan, bordjes leeg en weer verder met het ophalen van verhalen!
Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.