Ajax O18 wint mini-Klassieker na dubbelslag O'niel; Ajax O15 verslaat PSV O15 met ruime cijfers

door Brent Tomassen 509

Dit is het livetopic voor de wedstrijden van de Ajax-jeugd op zaterdag 21 oktober. Ajax O15 won op Sportpark de Toekomst van de leeftijdsgenoten van PSV met 5-2, terwijl Ajax O17 op bezoek bij PSV O17 won met 3-4. Ajax O18 versloeg Feyenoord O18 overtuigend met 3-0. Ook Ajax O16 wist te winnen: de wedstrijd tegen de leeftijdsgenoten van Go Ahead Eagles eindigde in 3-2.

FT | Ajax O15 - PSV O15 (5-2)

Ajax O15 heeft zaterdagmiddag op Sportpark de Toekomst in een doelpuntrijk duel met 5-2 gewonnen van de leeftijdsgenoten van PSV. De Amsterdamse ploeg kwam vroeg op achterstand, maar in de rest van de wedstrijd had de tegenstander weinig te vertellen. De doelpunten werden gemaakt door Jeshurun Simeon (twee keer), Abdellah Ouazane, Nafairon Landvreugd en Damian Gomes Fereira.

De eerste grote kans van de wedstrijd was voor de bezoekers, maar doelman Giovanni van der Wijst kon redding brengen op de doellijn na een srimmage voor het doel. Na een kwartier spelen was het alsnog raak voor de Eindhovenaren na slecht verdedigend werk van de thuisploeg. Na deze tegentreffer wist Ajax O15 de touwtjes in handen te nemen en in de 22ste minuut resulteerde dit in een schitterende gelijkmaker door Simeon. De spits schoot vanaf zo’n 25 meter genadeloos in de rechterbovenhoek. Ruim vijf minuten later was het opnieuw raak voor Simeon. Na een geweldige combinatie kapte hij een verdediger en de doelman uit en kon de bal in het lege doel schieten: 2-1.

Een paar minuten later was het opnieuw raak voor de Amsterdammers. Ouazane wist de bal te veroveren op de helft van de tegenstander en hij kon de bal vanaf zo’n twintig meter achter de doelman schuiven om de voorsprong uit te breiden. In het restant van het eerste bedrijf kregen Landvreugd en Ouazane nog een grote kans op de 4-1, maar er werd niet meer gescoord en zodoende gingen beide ploegen met een 3-1 stand richting de kleedkamers.

Meteen in de tweede helft kreeg Ajax O15 een klap te verwerken, want de Eindhovenaren zorgde al snel na rust voor de aansluitingstreffer. Na een uur spelen werd de score weer vergroot door de Amsterdammers door een doelpunt van Landvreugd,. Hij kwam vanaf de linkerkant naar binnen en schoot hard raak in de verre hoek: 4-2. Vijf minuten later werd door Damian Gomes Fereira met 5-2 de eindstand op het scorebord gezet. Iedereen dacht dat zijn schot naast ging, maar via de binnenkant van de paal viel de bal toch in het doel.

Opstelling Ajax O15:

Van der Wijst; Veenbergen, Peters, George (41' Tarvajarvi); T. De Koning, Rakdou (63' Nieboer), Newstead (71' Kruijf), Ouazane; Gomes Fereira (71' Laghmich), Simeon, Landvreugd (63' Wooter).

Wissels Ajax O15:

Olgers, Kruijf, Nieboer, Tarvajarvi, Wooter, Laghmich.

FT | PSV O17 - Ajax O17 (3-4)

Ajax O17 heeft zaterdagmiddag een 3-4 overwinning geboekt op PSV O17 in Eindhoven. De Amsterdamse ploeg kwam twee keer op achterstand, maar uiteindelijk werden de drie punten meegenomen naar Amsterdam. De doelpunten werden gemaakt door Emre Ünüvar (twee keer), Aaron Bouwman en Elias Mechrouh.

In de openingsfase kon Ajax O17 geen grip krijgen op de wedstrijd en na ruim tien minuten kwam de thuisploeg zodoende op voorsprong door een schot in de verre hoek. Deze voorsprong werd snel ongedaan gemaakt door de Amsterdammers, want uit het niets wist Ünüvar te scoren na een prachtige aanval. Ze kwamen onder de druk uit via Bouwman en Jinairo Johnson en uiteindelijk kwam de bal voor het doel via Haniël Pereira da Gama. Bij de tweede paal kon Ünüvar de bal tegen te touwen werken: 1-1.

Heel lang stond deze gelijke stand niet op het scorebord, want amper vijf minuten later nam PSV O17 weer de leiding in Eindhoven. Een aanvaller kreeg na een hoekschop alle tijd om de bal in de korte hoek te schieten. Er volgden in de rest van de eerste helft nog een aantal mogelijkheden voor beide teams, maar er werd niet meer gescoord. Beide teams zochten de kleedkamer op met een 2-1 voorsprong voor de thuisploeg.

In de tweede helft stond al snel de gelijkmaker op het scorebord dankzij Bouwman. Hij kreeg de bal van Ünüvar en schoot de bal via de binnenkant van de paal geweldig in de kruising. Na kansen voor Johnson en Luca Messori was het uiteindelijk Ünüvar die de Amsterdamse ploeg op voorsprong wist te zetten in Eindhoven. Ajax o17 kreeg in het restant van de wedstrijd nog een aantal kansen voor de 4-2 en uiteindelijk in de 84ste minuut scoorde Mechrouh de vierde treffer na goed werk van Bendeguz Kovacs. Een paar minuten voor het einde deed PSV O17 nog iets terug met de 4-3, maar de Amsterdamse voorsprong kwam niet meer in gevaar.

Van der Velde; Beekman, Van der Lans (81' Amour), Bouwman, Oldenstam; Johnson, Bounida (60' Messori), Steur (68' N. De Koning); Abildgaard (68' Mechrouh), Ünüvar (81' Kovacs), Pereira da Gama.

El Hani, Amour, Enoh, N. De Koning, Messori, Mechrouh, Kovacs.

FT | Ajax O18 - Feyenoord O18 (3-0)

Ajax O18 heeft de mini-Klassieker tegen de leeftijdsgenoten van Feyenoord met 3-0 gewonnen. Don O’niel was met onder meer twee goals de uitblinker aan Amsterdamse zijde. Mark Verkuijl en Skye Vink maakten hun rentree bij de ploeg van Frank Peereboom.

Na een klein kwartier kreeg Ajax O18 de eerste kans op de openingstreffer. Don-Angelo Konadu werd in de diepte gestuurd door Olaf Gorter, maar eerstgenoemde zag zijn schot gepakt worden door de doelman. Een paar minuten later was het alsnog raak voor de thuisploeg, want een voorzet van Kayden Wolff werd aangeraakt en verdween achter de goalie van Feyenoord in het doel. In de 25ste minuut wist O’niel de voorsprong uit te breiden. Hij kreeg de bal op de rand van het strafschopgebied en besloot uit te halen. Zijn schot verdween prachtig in de verre hoek: 2-0.

Ajax O18 had de wedstrijd volledig onder controle en de voorsprong kwam geen seconde in gevaar. Na bijna veertig minuten spelen werd de wedstrijd tijdelijk stilgelegd wegens een blessure bij de grensrechter. Er moest een nieuwe grensrechter gevonden worden, want er mocht niemand van Ajax of Feyenoord vlaggen. Ajax O18 kwam het beste uit de kleedkamer na de onderbreking en via Gorter en Konadu had het vaker kunnen scoren, maar beiden hadden het vizier niet helemaal op scherp staan. Feyenoord O18 leek in deze fase allesbehalve scherp.

De eerste Ajacied die in de tweede helft een kans kreeg was Wolff. Met een mooie dribbel verschafte de linksbuiten zichzelf een schietkans, maar de inzet ging twee meter naast. Vijf minuten later was het op schitterende wijze 3-0. Na een goede sliding van Mark Verkuijl draaide O’niel op Zidane-achtige wijze weg bij zijn tegenstander en schoot hij de bal vernietigend in de bovenhoek.

Met de 3-0 tussenstand leek de wedstrijd gelopen en Ajax O18 probeerde een aantal keer op de score verder uit te breiden. In de slotfase was O’niel dichtbij zijn derde treffer. Na een mooie pass van invaller Vink schoot O’niel op de buitenkant van de paal. Even later mistten zowel invaller Shedrach Ebite als Vink een één-op-éénkans met de Feyenoord-doelman. De wedstrijd eindigde zodoende in een 3-0 overwinning voor de Amsterdammers.

Opstelling Ajax O18:

T. Setford; Ugwu, Henry, Janse, Jetten (72' Van de Pavert); Verkuijl, Gorter (72' Appiah), O'niel; Faberski (83' Ebite), Konadu (62' Vink), Wolff (62' Van der Vaart).

Wissels Ajax O18:

Reverson, Van de Pavert, Appiah, Van der Vaart, Peters, Ebite, Vink.

1-0 Kayden Wolff (18')
2-0 Don O'niel (25')
3-0 Don O'niel (58')

- De wedstrijd tussen Ajax O18 en Feyenoord O18 is live te zien via de Ajax App, Ajax.nl, de Youtube-pagina van Ajax en het Tiktok-account van de Amsterdamse club!
- Mark Verkuijl zit voor het eerst sinds februari 2023 weer bij de selectie van Ajax O18. Hij kampte met een enkelblessure en moest daardoor onder andere de Future Cup aan zich voorbij laten gaan.