Ajax O18 verliest kampioensduel met PSV na zenuwslopende penaltyreeks

| door Gino Haverkamp

Ajax O18 heeft het kampioensduel met PSV - na een zenuwslopende strafschoppenserie in Eindhoven - verloren. Na 120 minuten voetbal stond er een 1-1 stand op het scorebord, waardoor penalty's de wedstrijd moesten beslissen. Uiteindelijk miste Olaf Gorter de achtste penalty namens Ajax O18. Eerder op de middag verspeelde Ajax O15 de landstitel ook op een dramatische wijze. In een beslissingsduel met Feyenoord werd een 1-3 voorsprong weggegeven: 4-3 in het voordeel van de Rotterdammers.

FT | PSV O18 - Ajax O18 (1-1 (7-6 n.s.))

Hoewel de eerste helft bij PSV O18 – Ajax O18 doelpuntloos werd besloten, viel er genoeg te beleven in Eindhoven. Beide teams kregen over en weer kansen en waren zodoende ook dichtbij doelpunten. Dat Ajax niet met een achterstand de rust inging, heeft het te danken aan keeper Paul Reverson, die een eigen fout zelf corrigeerde en ook enkele malen knap redde.

Op slag van rust was PSV dicht bij de 1-0, maar een vrije trap van Jason van Duiven belandde in het zijnet. Vlak daarna schoot Jaydon Banel net naast namens Ajax. 0-0 was de ruststand dus.

Vlak na rust golfde het spel op en neer en beide ploegen gooiden veel energie in de wedstrijd. Zo kwam David Kalokoh meerdere keren tot enkele aanzienlijke kansen. Het was echter PSV dat in de 56e minuut het doel trof, zij het niet dat buitenspel de goal deed annuleren.

Nadat Diyae Jermoumi in de 69e minuut hard over schoot, viel het qua actie wat stil. De krachten leken weg te vloeien, terwijl een verlenging als een donkere wolk boven het duel hing. Invaller Rida Chahid maakte aan al die zorgen echter een eind door één minuut voor het einde van de reguliere speeltijd het hoofd koel te houden en van dichtbij zijn ploeg naar de titel te schieten.

Althans, dat dacht iedereen. Enkele minuutjes later, in de blessuretijd, deed PSV wat terug. Sterker nog: het kwam op gelijke hoogte via Julian Kwaaitaal, die de bal keihard in de kruising van het Ajax-doel schoot. Zodoende moest er dus wél verlengd worden. De verlenging werd een uitputtingslag voor Ajax en PSV. Het beste was er wel vanaf en de spelers hadden het zwaar in de felle zon. In de eerste helft van de verlenging kreeg Ajax nog wel een kans. Yoram Boerhout legde de bal goed klaar, waarna Banel kon uithalen, maar zijn inzet werd gekraakt.

In de tweede helft van de verlenging kreeg PSV de eerste mogelijkheid, maar ook de Amsterdammers kregen een kans. Na geklungel in de PSV-defensie kon Boerhout bijna profiteren. Uiteindelijk tikte de doelman de bal net naast, voordat de Ajax-spits kon koppen. Daarna kreeg PSV nog een grote kopkans, maar doelman Reverson bracht uitstekend redding.

Na 116 minuten kreeg de ploeg uit Eindhoven nog een rode kaart. Banel was doorgebroken en sprintte richting het doel van PSV. Arthur Piedfort bracht de Ajacied hard ten val en moest het veld direct verlaten. Uiteindelijk was er na 120 minuten nog geen winnaar en moesten penalty’s uitwijzen wie kampioen werd. Kalokoh benutte de eerste strafschop namens Ajax, waarna Van Duiven hetzelfde deed.

Jermoumi nam de tweede strafschop namens de Amsterdammers en de rechtsachter schoot ook raak. PSV benutte de tweede penalty via Tim van den Heuvel ook. Nick Verschuren schoot Ajax’ derde penalty raak en kreeg daarna zijn tweede gele kaart na een opstootje met de PSV-doelman. Nadat Verschuren het veld had verlaten, ging Jevon Simons de derde penalty namens PSV nemen. Hij schoot echter over, waardoor Ajax op voorsprong kwam.

Rida Chahid kon de voorsprong van Ajax vergroten, maar zijn strafschop werd gestopt door de goalie van PSV. Na vier strafschoppen werd de stand door de Eindhovenaren gelijk getrokken, waarna Boerhout de vijfde strafschop nam en scoorde. Julian Kwaaitaal nam de laatste penalty namens PSV en ook hij benutte die. Banel trad als zesde penaltynemer aan en scoorde namens Ajax. Daarna lag de druk bij PSV-invaller Tygo Land en ook hij benutte de penalty, waardoor de stand op 5-5 kwam.

Skye Vink was de zevende penaltynemer aan de kant van Ajax en de spits schoot raak, waardoor hij de druk weer bij PSV legde. Bram Rovers schoot de daaropvolgende penalty binnen en zo was de stand weer 6-6. Olaf Gorter miste daarna de achtste penalty namens Ajax en dus kon PSV het beslissen. Renzo Tytens schoot raak en pakte de landstitel na strafschoppen.

Opstelling Ajax O18

Reverson; Jermoumi, Verschuren, Milovanovic (Ugwu 75'), Alders; Brandes (Voute 75'), Agougil (Chahid 62'), Idumbo Muzambo; Kalokoh, Speksnijder (Boerhout 62'); Banel.

Wissels Ajax O18

Entius, Voute, Ugwu, Gorter, Chahid, Boerhout, Vink.

Bijzonderheden

- Nick Verschuren pakte na zijn benutte strafschop zijn tweede gele kaart. De Ajacied had een opstootje met de doelman van PSV en moest het veld verlaten.

FT | Feyenoord O15 - Ajax O15 (4-3)

De uitploeg startte voortvarend, want na twee minuten stond het al 0-1 voor Ajax toen Eternal Barron de score opende. Amper vijf minuten later viel de 0-2 al via spits Pharell Nash. Feyenoord deed in minuut 16 nog wat terug, maar even later zette Nash zijn ploeg alweer op 1-3. Een zeer doelpuntrijk begin van de kampioenswedstrijd dus.

Daarna was er een aardige periode van droogte te bekennen op Varkenoord, totdat de thuisploeg vlak voor rust de aansluitingstreffer maakte. Het momentum kon vanwege de pauze niet worden vastgehouden.

Dat bleek ook na rust, want de doelen bleven lang onaangetast. Zowel Feyenoord als Ajax kregen wel de nodige en soms ook grote kansen, maar de bevrijdende 2-4 of allesreddende 3-3 viel niet.

Tot de 71e minuut, zo’n tien minuten voor het einde. Feyenoord fopt de Ajax-verdediging door de bal over de achterste linie heen te lepelen, waarna een aanvaller het leer hard in het dak van het doel werkt: 3-3. Bleef dat zo, dan moest een verlenging beslissing geven.

Die verlenging kwam dan ook en Feyenoord kwam na een klein kwartier op voorsprong. De doelpuntenmaker stond echter buitenspel en dus konden Dennis van den IJssel en zijn pupillen opgelucht ademhalen. Niet voor lang echter, want in de 95e minuut kwam Feyenoord op 4-3 via een rebound die niet te keren was door keeper Mark Engel.

Het bleek de genadeklap voor Ajax, dat de titel naar Feyenoord ziet gaan. Waar het met een vroege 1-3 voorsprong relatief relaxed het kampioenschap binnen kon hengelen, kwamen de Rotterdammers op wilskracht langszij en voorbij. In het slot van de wedstrijd was het aantal kansen ook significant gedaald voor Ajax O15.