Ajax O18 met mix van 'ervaren' talenten en frivole jongelingen in Youth League

door Thijs Zwagerman 5

Bron Ajax Showtime

Ajax O18 met mix van 'ervaren' talenten en frivole jongelingen in Youth League

door Thijs Zwagerman 5

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

Ajax O18 wil zich woensdagavond ten koste van MTK Budapest plaatsen voor de achtste finale van de Youth League. Met Gabriël Misehouy, Tristan Gooijer en Jaydon Banel krijgen de Amsterdamse talenten versterking vanuit Jong Ajax, maar ten opzichte van de groepsduels eerder dit Youth League-seizoen ontbreken er ook enkele sleutelspelers. Op bezoek bij MTK Budapest moet Ajax desondanks in staat zijn om de Youth League-tussenronde door te komen.

Voor de winterstop verzekerde zich Ajax in de Youth League-poule met Liverpool, Napoli en Rangers FC op overtuigende wijze van plaatsing voor de volgende ronde. Met dertien punten uit zes wedstrijden werd Ajax tweede achter Liverpool, op ruime afstand van naaste concurrent Rangers FC. Ajax maakte in de groepsfase met name indruk met de doelpuntrijke resultaten die er op De Toekomst tegen Liverpool (3-1) en Napoli (5-1) en in Schotland tegen Rangers FC (2-6) werden geboekt.

Gedurende de groepsfase van het prestigieuze jeugdtoernooi had trainer Frank Peereboom (regelmatig) de beschikking over centrumverdedigers Jorrel Hato en Olivier Aertssen. Hato, dit seizoen begonnen als aanvoerder van Ajax O18, is door zijn komeetachtige ontwikkeling inmiddels de twee na jongste Ajax-debutant aller tijden en behoort de laatste weken steevast tot de Ajax-hoofdmacht. Dat geldt sinds de winterstop ook voor Aertssen, die na een sterk halfjaar in Jong Ajax en enkele goede Youth League-optredens ook voortdurend door John Heitinga in de wedstrijdselectie van Ajax 1 wordt opgenomen. Ook Silvano Vos, die in de huidige Youth League vier wedstrijden speelde, klopt op de deur van het eerste elftal van Ajax en is zodoende niet van de partij in Budapest.

Tegen MTK Budapest ontbreken bovendien de geblesseerde rechtsbacks Diyae Jermoumi en Raphaël Sarfo en de eveneens gehavende Stanis Idumbo Muzambo. Het drietal is dichtbij een rentree, maar het Youth League-duel van woensdagavond komt nog te vroeg. Skye Vink brak eind vorig jaar zijn kuitbeen en staat nog iets langer buitenspel.

Vermoedelijke opstelling Ajax O18:

T. Setford; Henry, Gooijer, Viereck, Van Bohemen; Alders, Agougil, Misehouy; Chourak, Banel, Kalokoh.

Tegenover de absenten staat versterking in de personen van Misehouy, Gooijer en Banel. Aanvallende middenvelder Misehouy, nog altijd pas zeventien jaar oud, is één van de grootste Ajax-talenten uit de jeugdopleiding, Gooijer een betrouwbare en zich uitstekend ontwikkelende verdediger en Banel een talentvolle aanvaller met veel snelheid, techniek en doelgerichtheid. Het meespelen van deze drie voorziet Ajax O18 van meer ervaring en stootkracht, iets wat nog weleens hard nodig zou kunnen zijn tegen het fysiek sterke MTK Budapest. Daarbij lijken in eerste instantie bijrollen weggelegd voor de man in vorm Rico Speksnijder en O18-debutant Jan Faberski. Gezien de beschikbare selectie en Peerebooms eerdere keuzes dit seizoen is het aannemelijk dat Nassef Chourak zich als rechtsbuiten kan opmaken voor een basisplaats.

Ondanks dat MTK Budapest wordt ingeschat als een taaie opponent, is Ajax het aan zijn stand verplicht om over één duel met de Hongaren af te rekenen. Bij monde van linksback Chahine van Bohemen maakte Ajax O18 de Youth League-aspiraties een dag voor de wedstrijd eens te meer duidelijk: ‘We willen de Youth League al vanaf het begin winnen.’ Een vroege exit tegen MTK Budapest past dan ook niet in die plannen. Met een mix van ervaren talent en frivole jongelingen, zou Ajax in staat moeten zijn om de tussenronde in de Youth League door te komen en zich te kwalificeren voor de achtste finale. Vanaf dan wachten er mogelijk meer aansprekende affiches, al is de lastige uitwedstrijd in Hongarije natuurlijk ook een uitstekende ervaring in de nog prille carrières van de Ajax-talenten.

MTK Budapest - Ajax O18 is vanaf 18:00 uur live te zien bij Ziggo Sport en te volgen via de kanalen van Ajax Showtime.

Thijs Zwagerman (Twitter: @ThijsZwagerman | e-mail: t.zwagerman@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.