Ajax O16 en O17 verliezen op De Toekomst, O15 haalt uit

door BadembaBarrie 67

De Ajax-jeugd heeft zaterdagmiddag wisselvallig gepresteerd. Ajax onder 15 heeft hard uitgehaald in de wedstrijd tegen de leeftijdsgenoten van Go Ahead Eagles. Mede dankzij dubbelslagen van Miguel Da Silva en Jaydion Polonius eindigde het op De Toekomst in 8-1 voor de Amsterdammers. Ajax onder 16 en onder 17 kenden een beduidend minder succesvolle middag. De O16 verloor thuis met 1-3 van Vitesse, terwijl de O17 zijn meerdere moest erkennen in AZ. Ajax O18 stond op bezoek bij PEC Zwolle met 1-2 voor toen de wedstrijd om een opvallende reden gestaakt moest worden. De grensrechter raakte geblesseerd en omdat er niemand ter plaatse was om hem te vervangen, kon het duel geen doorgang vinden.

FT | Ajax O17 - AZ O17 (2-3)

Ajax Onder 17 heeft zaterdagmiddag met 2-3 verloren van de leeftijdsgenoten van AZ. Avery Appiah en Kayden Wolff scoorden de doelpunten namens de Amsterdamse club, maar de twee Ajax-goals waren niet genoeg voor drie punten.

Ajax kreeg de eerste kans na een goede dribbel van Jan Faberski, maar zijn uiteindelijke schot werd geblokt. Na zeven minuten kwamen de Amsterdammers wel op voorsprong. Na een goede kaats van Shedrach Ebite kon Appiah uithalen. Hij schoot Ajax O17 van afstand op schitterende wijze op voorsprong.

In de eerste 25 minuten had Ajax de lichte overhand en het meeste balbezit op De Toekomst, maar de Alkmaarders bleken een taaie tegenstander. AZ O17 kwam steeds meer uit zijn schulp en voetbalde een aantal keer goed onder de druk van Ajax uit. Na 31 minuten was daar dan ook de gelijkmaker van AZ. Een hoge bal rond de middenlijn werd goed doorgetikt, waarna de bezoekers snel konden uitbreken. Met een schot in de lange hoek werd Freek Entius geklopt.

Na de gelijkmaker volgden er twee grote kansen voor AZ O17. Kort voor rust ontsnapte Ajax aan een achterstand. Een AZ-aanvaller raakt de bal – praktisch op de doellijn – verkeerd, waardoor Ajax met de schrik vrijkwam. Daarna kregen de Amsterdammers voor rust ook nog een goede kans op de voorsprong. Een schot en een kopbal van Ebite werden knap gekeerd.

In het eerste kwartier na rust was Ajax O17 de betere ploeg, maar dat zorgde niet voor veel kansen. Na 61 minuten schoten de bezoekers uit Alkmaar op de paal. Een lange bal schoot door en leverde een goede kans op voor AZ, maar de paal stond in de weg en Ajax ontsnapte. Don O'Niel gaf daarna goed voor namens Ajax, maar zijn voorzet werd over gekopt door Ebite.

Na 66 minuten kwamen de Amsterdammers wél op voorsprong via Wolff. Mark Verkuijl blokte een bal goed, waarna Wolff een goede schietkans kreeg. Hij benutte deze kans met een bekeken schot in de korte hoek. Vijf minuten later klungelde Ajax in de achterhoede. Precious Ugwu draaide zich klem en dat werd genadeloos afgestraft. AZ kwam tegen de verhoudingen in op een 2-2 stand. In de absolute slotfase, vier minuten voor tijd, kregen de bezoekers een penalty na een overtreding van Ryan van de Pavert. Deze strafschop werd benut en daardoor kwam AZ in de slotfase op een 2-3 voorsprong.

Entius; Van de Pavert, Ugwu, Janse, Jetten; Verkuijl, Appiah, Peters; Faberski (57' Konadu), Ebite, Wolff.

FT | Ajax O16 - Vitesse O16 (1-3)

Ajax O16 heeft zaterdagmiddag verloren van de leeftijdsgenoten van Vitesse. De Arnhemmers stapten op De Toekomst met een 1-3 zege van het veld af. Levi Acheampong verzorgde het Amsterdamse doelpunt.

In de rustige openingsfase leken beide ploegen vooral af te tasten. In dat opzicht paste het ook bij het spelbeeld dat het eerste serieuze doelgevaar ontstond uit een afstandsschot. Nick de Koning zag zijn kans schoon en waagde het erop, maar zag de bal tot zijn spijt op de lat uiteen spatten.

Ajax bleef de gevaarlijkere ploeg en kreeg na iets meer dan een kwartier een uitgelezen kans om op voorsprong te komen. Lyfe Oldenstam stuurde Emre Ünüvar weg, maar de aanvaller wist de bal oog in oog met de doelman van Vitesse niet tussen de palen te krijgen. Het leerwerk vloog over.

Halverwege de eerste helft deed Vitesse bij de eerste de beste kans wat Ajax tot dan toe nog niet lukte: scoren. Aaron Bouwman leverde het balbezit in en zag de spits van de tegenpartij de 0-1 op het bord zetten. Een kleine tien minuten later werd het zelfs 0-2, toen oud-Ajacied Ihab Guermat scherp was na een gemiste penalty van zijn ploeggenoot.

Ondanks de achterstand lukte het Ajax niet om het momentum in de wedstrijd te pakken. De Amsterdammers werden steeds slordiger en zagen Vitesse meermaals bijna profiteren. Het was aan Valentijn van der Velde en een beetje geluk te danken dat de schade voor Ajax beperkt bleef tot 0-2.

Het stelde Acheampong ruim tien minuten voor tijd wel in staat om de spanning terug te brengen in de wedstrijd. De middenvelder werd bediend door Ünüvar en benutte het buitenkansje subtiel. De hoop op een comeback werd echter snel de kop in gedrukt, want drie minuten na de aansluitingstreffer zorgde Vitesse voor de 1-3 en daarmee de beslissing in de wedstrijd. Uit een afgeslagen hoekschop werd de bal fraai in de verre hoek gekruld en zo tevens de eindstand op het bord gezet.

Opstelling Ajax O16:

Van der Velde; Beekman, Bouwman (Luijer 67'), Onstein, Pereira da Gama (Johnson 67'); De Koning (Da Silva 67'), Steur, Acheampong; Oldenstam (Amour 41'), Ünüvar, Puljhun (Concincion 41').

FT | Ajax O15 - Go Ahead Eagles (8-1)

Ajax Onder 15 heeft zaterdagmiddag met 8-1 gewonnen van de leeftijdsgenoten van Go Ahead Eagles. Miguel Da Silva en Jaydion Polonius scoorden allebei twee doelpunten. Pharell Nash, Eternal Barron, Hasan Ayyildiz en Jivayno Zinhagel waren allen één keer trefzeker. Voor laatstgenoemde was het een speciaal moment, want hij debuteerde in de O15 en is eigenlijk nog speler van Ajax O14.

GES | PEC Zwolle - Ajax O18

PEC Zwolle - Ajax O18 is in de eerste helft bij een 1-2 voorsprong gestaakt en dat had een opmerkelijke reden: de grensrechter raakte namelijk geblesseerd.

Maak elke wedstrijd van Oranje kans op 2500 euro cash door deze zes vragen in te vullen.