Ajax O15 na strafschoppen uitgeschakeld in bekertoernooi

door Justin Fokkens 25

Dit was het livetopic voor de wedstrijden van de Ajax-jeugd op zaterdag 25 februari. Ajax Onder 15 en Ajax Onder 16 kwamen in actie in de achtste finales van het bekertoernooi, terwijl Ajax Onder 18 en Ajax Onder 17 vrij zijn. Het O16-elftal speelde om 14.30 uur tegen SV Hoofddorp en wist het bekertreffen met 1-3 te winnen. Om 15.00 uur nam Ajax O15 het op tegen Sparta. De onfortuinlijke Ajacieden werden na strafschoppen uitgeschakeld.

FT | Ajax O15 - Sparta O15 (1-1)

Ajax O15 is zaterdagmiddag uitgeschakeld in het bekertoernooi. Na reguliere speeltijd wisten beide ploegen elkaar in evenwicht te houden, waardoor strafschoppen beslissing moesten brengen. Uiteindelijk werd er van Amsterdamse zijde eenmaal gemist en bleven de bezoekers foutloos. Daarmee bekeren de Spartanen verder.

In de eerste helft kwam Ajax Onder 15 al vroeg op voorsprong. Na zes minuten belandde een afvallende bal voor de voeten van Amin Bouchouari. De linksachter van de Amsterdammers twijfelde geen moment en schoot de bal met een prachtige dropkick in de rechterhoek. Hierdoor kwam Ajax O15 binnen tien minuten op een 1-0 voorsprong.

Zo’n tien minuten later dacht de Amsterdamse club ook de 2-0 te maken. Nick de Koning zette Hasan Ayyildiz met een geweldige steekpass vrij voor de doelman van Sparta. Ayyildiz leek de tweede treffer binnen te gaan schieten, maar hij werd teruggefloten, want de Ajacied stond buitenspel. Na 25 minuten kreeg Ajax O15 via Jonas Veltman nog een schietkans van dichtbij, maar zijn poging ging over het doel.

Rond het halfuur was er een opmerkelijk moment op Sportpark de Toekomst. Een speler van Sparta leek binnen het strafschopgebied hard onderuit te worden gehaald, maar toch kregen de Rotterdammers geen penalty van de scheidsrechter. Vlak voor rust kreeg Sparta nog een grote kopkans, nadat Giuliano Bonevacia onder de bal door dook, maar de spits van dienst kopte voor open doel naast. Daarmee werd een saaie en rommelige eerste helft afgesloten.

In de tweede helft ging Sparta op zoek naar de gelijkmaker, maar het was Ajax dat voor het eerste wapenfeit van het tweede bedrijf zorgde. Nash probeerde het van afstand, maar de doelpoging werd door de doelman van de bezoekers tot hoekschop verwerkt. In minuut 54 kwam Sparta plotseling op gelijke hoogte; een hoekschop van de Rotterdammers leek simpel door doelman Bonevacia te kunnen worden opgepakt, maar de Ajacied liet de bal door zijn handen glippen, waarna een Spartaan simpel voor de gelijkmaker kon zorgen.

Na een uur kreeg Sparta een grote kans om direct op voorsprong te komen. De bal ging echter net langs de paal, waarmee de jonge Ajacieden goed wegkwamen. Halverwege de tweede helft was het weer de thuisploeg die bijna op voorsprong kwam. Zinhagel haalde overtuigend uit, maar zijn poging ging net voorlangs.

In het vervolg van de wedstrijd kregen de Ajacieden nog enkele grote mogelijkheden via Nash, Zinhagel en Cruden, maar wist deze niet te benutten. Daarmee bleef het bij een 1-1 stand op Sportpark De Toekomst en moesten strafschoppen gaan uitwijzen wie er zou doorbekeren. Zinhagel was de enige die miste, waarmee Sparta uiteindelijk doorbekert naar de volgende ronde.