Ajax O18 verliest mini-klassieker en is uitgeschakeld in bekertoernooi

door Justin Fokkens 234

Dit was het livetopic van de Ajax-jeugdwedstrijd van zaterdag 18 februari. Het vlaggenschip van de opleiding, Ajax O18, speelde thuis tegen Feyenoord en verloor de mini-Klassieker met 1-2. De O16 wist met 0-2 te winnen bij de leeftijdsgenoten van Go Ahead Eagles, terwijl de O15 uithaalde tegen Sparta Rotterdam; het duel eindigde in maar liefst 8-1.

Ajax O15 heeft ongenadig hard uitgehaald tegen de leeftijdsgenoten van Sparta Rotterdam. Op De Toekomst werd het maar liefst 8-1. Dat het binnen tachtig minuten zo'n ruime einduitslag zou worden, zag het er in het begin niet naar uit. Gedurende de eerste twintig minuten gebeurde er vrij weinig, maar daarna waren de Amsterdammers direct los. Hasan Ayyildiz zette zijn ploeg na 22 minuten spelen op voorsprong en zou uitgroeien tot de blikvanger van de wedstrijd.

Bij rust stond het namelijk nog 1-0 en tien minuten later liet het scorebord al 4-0 zien. Pharrel Nash scoorde, maar Ayyildiz voegde daarna nog twee doelpunten aan zijn moyenne toe. Vooral de laatste was wonderschoon: een knal vanaf 35 meter die de doelman kansloos liet.

Tot zover de doelpunten van de middenvelder. Zijn teamgenoten konden er ook wat van in de veertig minuten durende tweede helft. Zo zette spits Jonas Veltman zijn ploeg op 5-0 en was Jivayno Zinhagel goed voor de 6-0. Speciale aandacht naar invaller Eternal Barron, die vlak nadat hij het veld is ingekomen richting de achterlijn dribbelde. Waar men een voorzet vewachtte, verbaasde hij de tegenstanders door vanuit een enorm krappe hoek op doel te schieten én te scoren: 7-1. Sparta Rotterdam deed namelijk nog wat terug, maar dat was veel te laat. Als klap op de voorpijl bepaalde Tim de Koning de eindstand op 8-1.

FT | Ajax O15 - Sparta Rotterdam O15 (8-1)

Opstelling Ajax O15

Engel; Fränkel, Kasanwirjo, Vieillevoye (Cruden 58'), Bouchouari; Sherrif (Van der Aa 58'), Ayyildiz, De Koning; Zinhagel (Barron 69'), Nash (Alvarez Perez 69'); Veltman.

8-1 Tim de Koning (76')

Ajax O18 is zaterdagmiddag uitgeschakeld in het bekertoernooi. De jonge Ajacieden kwamen op Sportpark De Toekomst op een 0-2 achterstand tegen Feyenoord, en wisten deze achterstand niet om te buigen. Daarmee liep de ploeg een plaats in de kwartfinale van het bekertoernooi mis.

De eerste helft was matig van Ajax’ kant. Hoewel het eerste kansje na vijf minuten van Amsterdamse zijde kwam, was het Feyenoord O18 dat de score opende. Dit nadat rond de 18e minuut Olaf Gorter de bal verloor vlak voor het eigen doel en Tommy Setford niets meer aan de vijandelijke inzet kon doen: 0-1.

Ajax O18 had geen antwoord op de vroege achterstand en creëerde vrijwel niets. Het was vooral de aartsrivaal dat het Ajax-goal onder vuur nam. Dit overigens zonder succes. Een kopbal van Yoram Boerhout in de 38e minuut was echter het enige Amsterdamse wapenfeit van de eerste helft. Een 0-1 tussenstand op het moment van het rustsignaal was een logisch gevolg.

In de tweede helft gingen de jonge Ajacieden op zoek naar een snelle gelijkmaker. In de openingsfase ondernamen Boerhout en Idumbo Muzambo een poging, maar dit bracht de defensie van de Rotterdammers niet tot wankelen. Na een klein uur voorsprong wisten de bezoekers de voorsprong zelfs te verdubbelen; een schot vanaf de linkerkant van het strafschopgebied trof doel.

In het vervolg van de wedstrijd probeerden de Amsterdammers tot de aansluitingstreffer te komen, waar Boerhout vanaf de strafschopstip de uitgelezen mogelijkheid voor kreeg. De spits wist de kans vanaf elf meter echter niet te verzilveren. In de blessuretijd van de wedstrijd wist Neal Viereck nog knap voor de aansluitingstreffer te zorgen. Verder dan dat kwamen de talenten van Ajax helaas niet meer, waarmee het is uitgeschakeld in het bekertoernooi.

FT | Ajax O18 - Feyenoord O18 (1-2)