Ajax na rust hard onderuit bij PSV ondanks positieve eerste helft

door Jon van Dam 10495

Ajax is met 5-2 ten onder gegaan tijdens de topper tegen PSV. De ploeg van interim-trainer Hedwiges Maduro kreeg in de eerste helft een legio aan kansen, maar beloonde zich niet genoeg. Het stond na 45 minuten ‘slechts’ 1-2 door goals van Branco van den Boomen en Brian Brobbey. Na rust kregen de Amsterdammers de deksel op de neus.

De wedstrijd in het Philips Stadion begon uiterst vermakelijk. Ajax had na vijf minuten al twee enorme kansen om zeep geholpen. Na een onderschepping van Gastón Ávila stuurde de Argentijn Brobbey weg. De spits miste vervolgens één-op-één met PSV-keeper Walter Benitez. Enkele minuten later stuurde Berghuis Brobbey in de diepte met een mooie pass. De jonge spits gaf de bal vervolgens voor, maar zijn voorzet kwam net niet aan bij Steven Bergwijn.

Een ogenblik later was daar het eerste gevaar van de thuisploeg. Na voorbereidend werk van Lozano wist Tillman de bal niet vol te raken en kwam Ajax zodoende goed weg. Er waren tien minuten gespeeld toen Ajax de score opende. Van den Boomen zette de Amsterdammers op voorsprong via een poging van afstand. Een afgeslagen bal werd in een keer op doel gevuurd door de middenvelder. Keeper Benitez zag er niet goed uit.

Drie minuten na de openingstreffer kreeg Ajax de volgende opgelegde kans. Na een combinatie tussen Bergwijn en Kenneth Taylor kreeg Brobbey de uitgelezen mogelijkheid om Ajax op 0-2 te zetten. Echter wist hij de bal op miraculeuze wijze niet binnen te werken. Nadat Berghuis met een afstandsschot bijna voor de 0-2 had gezorgd, kwam PSV zo’n vijf minuten later op gelijke hoogte. Hirving Lozano werd amper aangepakt door Šutalo en Gaaei, waardoor hij ongehinderd kon schieten. Zijn inzet was keeper Diant Ramaj te machtig.

Wedstrijd even stilgelegd door medisch noodgeval

Eén minuut later verscheen Ajax weer voor het doel van PSV. Kristian Hlynsson kreeg een enorme kans, maar zijn kopbal ging recht op Benitez af. Het spel golfde op en neer want in de tegenaanval probeerde Luuk de Jong het met zijn mindere linkerbeen van afstand. Desondanks produceerde de aanvoerder van PSV een goed schot dat ternauwernood over het doel kon worden getikt door Ramaj. In de 32e minuut werd de wedstrijd tijdelijk stilgelegd door een medische noodsituatie op de tribune: een PSV-supporter moest gereanimeerd worden. Even later was de situatie onder controle – de persoon was bij kennis – en kon scheidsrechter Danny Makkelie de wedstrijd hervatten.

In de 40e minuut kwam Ajax wederom op voorsprong. Bergwijn stak Brobbey weg en driemaal was scheepsrecht voor Brobbey. In de laatste minuut van de reguliere speeltijd kreeg PSV nog een kans op de gelijkmaker. Sergino Dest gaf goed voor op Johan Bakayoko, maar de Belg schoot hoog over. Het was het laatste wapenfeit van een vermakelijke eerste helft. PSV en Ajax zochten met een 1-2 tussenstand de kleedkamers op.

PSV draait wedstrijd na rust volledig om

In het tweede bedrijf was het PSV dat de wedstrijd totaal liet kantelen. Lozano schoot de bal in de 49e minuut van afstand tegen de paal, waarna de bal toevallig bij De Jong belandde en de spits makkelijk kon scoren. Drie minuten later werd het zelfs 3-2. Ismael Saibari kwam aan de bal in het strafschopgebied van Ajax en scoorde in de linkeronderhoek. Enkele momenten later stichtte Ajax weer gevaar uit een corner.

Na een uur spelen kwam PSV via een counter op een 4-2 voorsprong. Saibari stuurde Bakayoko weg, die vervolgens Lozano vond. De Mexicaan tikte de bal zakelijk binnen. Na 64 minuten wisselde Maduro voor het eerst: Mika Godts verving Berghuis. Ondanks de wissel leek het verzet bij Ajax gebroken, de ploeg kwam niet meer in de buurt van het vijandelijke doel en in de 72e minuut zette Lozano PSV op een ruime 5-2 voorsprong. De Mexicaan leek in eerste instantie hands te maken, maar de VAR keurde de goal alsnog goed.

In het restant van de wedstrijd ging PSV nog op zoek naar een zesde treffer. Oud-Ajacied Dest vond die goal nog bijna, ware het niet dat zijn inzet naast ging. Na 95 minuten vond Makkelie het mooi geweest en floot de arbiter voor het einde van de wedstrijd. Door de 3-1 overwinning van FC Volendam op Excelsior staat Ajax nu op een historische laatste plaats in de Eredivisie.

Opstelling PSV:

Benítez; Teze, Ramalho, Boscagli, Dest; Schouten, Tillman (46' Til), Veerman (46' Saibari); Bakayoko (82' Vertessen), De Jong (82' Pepi), Lozano (90' Babadi).

Wissels PSV:

Dromme;, Waterman, Sambo, Van Aanholt, Til, Babadi, Saibari, Pepi, Vertessen.

Ramaj; Gaaei, Šutalo, Hato, Ávila (75' Salah-Eddine); Van den Boomen (75' Vos), Taylor, Hlynsson; Berghuis (64' Godts), Brobbey, Bergwijn.

Pasveer, C. Setford, Akpom, Salah-Eddine, Medić, Mikautadze, Vos, Tahirović, Godts, Martha, Gooijer, Banel.

5-2 Hirving Lozano (72')

- Bij Ajax ontbreekt Devyne Rensch nog altijd vanwege een blessure, terwijl Carlos Forbs en Borna Sosa niet okselfris zijn. Steven Bergwijn en Georges Mikautadze lijken wel op tijd fit voor de wedstrijd tegen PSV;
- Met Noa Lang en Sergiño Dest heeft PSV twee oud-spelers van Ajax in de selectie, terwijl Peter Bosz in het seizoen 2016/17 nog hoofdcoach was in Amsterdam.

Weet Ajax zondag tegen PSV een punt te pakken? Zet in en verdien zes keer je inzet terug!