Ajax morst opnieuw en speelt gelijk tegen Vitesse

door Thijs Zwagerman 6826

Ajax is er woensdagavond in de Johan Cruijff ArenA opnieuw niet in geslaagd om te winnen. Tegen Vitesse creëerde Ajax meer dan voldoende kansen, maar in de omschakeling liet de ploeg van trainer Alfred Schreuder zich tweemaal gemakkelijk verrassen. Het resulteerde in een 2-2 gelijkspel.

Na een weifelend begin brak Dusan Tadić toch al snel de ban. De aanvoerder, die tegen Vitesse weer eens vanaf rechts speelde, kreeg vanaf de linkerflank een afgemeten voorzet van Steven Bergwijn. Voor Tadić was het vervolgens zaak om de bal voor de uitkomende voormalig Ajax-doelman Daan Reiziger in het doel te tikken. Hier slaagde Tadić glansrijk in, waardoor hij Ajax snel op voorsprong bracht.

In de fase na dit doelpunt hield Ajax het beste van het spel. Ondanks meerdere slordigheden aan de bal werden er ruim voldoende kansen gecreëerd om de voorsprong te verdubbelen. Davy Klaassen kreeg een goede kans na een voorzet vanaf rechts, Steven Berghuis probeerde het tweemaal dreigend van afstand en Mohammed Kudus raakte zelfs de paal. Na een snelle voorwaartse omschakeling en een handig balletje van Tadić haalde Kudus hard uit, maar zijn diagonale knal eindigde op de binnenkant van de paal.

Aan de andere kant bleek Vitesse een stuk effectiever. Na een foute pass van Jurriën Timber hoog op het veld braken de bezoekers uit via Million Manhoef. Zonder verdere ondersteuning wist Manhoef ruim het halve veld over te steken en Remko Pasveer te verschalken met een schot in de verre hoek. In het restant van de eerste helft was Ajax via Kudus nogmaals dichtbij een tweede doelpunt, maar op aangeven van Taylor schoot hij recht op Reiziger. Zodoende stond het halverwege 1-1.

Na de pauze veranderde er weinig aan het spelbeeld. Ajax had de bal en zocht naar openingen, terwijl Vitesse vooral tegenhield en loerde op kansen in de omschakeling. Zo nu en dan kregen de bezoekers die ook, maar verreweg het merendeel van de tijd moest Vitesse achterin de boel met man en macht gesloten houden. Ajax drong na de rust namelijk veelvuldig aan op een tweede Amsterdams doelpunt.

Er waren goede kansen voor Bergwijn, Kudus en zelfs een kopkans voor de kleine invaller Francisco Conceição. En Steven Berghuis en Daley Blind, een andere invaller, raakte met fraaie afstandsschoten zelfs de lat, maar een tweede doelpunt was Ajax lange tijd niet gegeven. Na het missen van vele kansen kregen de Amsterdammers vervolgens de deksel op de neus. Net als voor de rust brak Manhoef moederziel alleen uit vanaf eigen helft. Bij Ajax was de restverdediging totaal niet op orde, waardoor Manhoef in een rechte lijn op het doel van Pasveer af kon. Met een diagonaal schot verschalkte de Vitesse-jongeling de ervaren Ajax-keeper.

In plaats van te jagen op de voorsprong, moest Ajax hierna dus zelfs in de achtervolging. Om deze achtervolging kracht bij te zetten bracht Schreuder kort na het tegendoelpunt Lorenzo Lucca. Deze keuze betaalde zich razendsnel uit, want na een goede voorzet van Blind kopte de boomlange Italiaan ruim tien minuten voor tijd de gelijkmaker tegen de touwen. Hoewel er hierna nog voldoende tijd was om op zoek te gaan naar meer, slaagde Ajax hier niet in. Brobbey raakte diep in de blessuretijd nog vanuit een lastige hoek de paal, maar een overwinning was Ajax niet meer gegeven. Zodoende lopen de Amsterdammers de kans mis om de koppositie in de Eredivisie weer over te nemen.

Opstelling Ajax:

Pasveer; Rensch (72' Sánchez), Timber, Bassey, Wijndal (59' Blind); Taylor, Berghuis, Klaassen (59' Conceição); Bergwijn (78' Lucca), Kudus (59' Brobbey), Tadić.

Wissels Ajax:

Stekelenburg, Gorter, Brobbey, Ocampos, Blind, Lucca, Sánchez, Grillitsch, Magallán, Conceição.

Opstelling Vitesse:

Reiziger; Arcus, Flamingo, Cornelisse, Wittek; Kozlowski, Bero, Vidovic (62' Hájek), Tronstad, Manhoef; Yapi.

Wissels Vitesse:

Schubert, Scherpen, Ferro, Sankoh, Frederiksen, Hájek, Domgjoni, De Regt, Jonathans, Buitink, Dijks, Van Duijvenbooden.

1-0 Dusan Tadić (6')
1-1 Million Manhoef (25')
1-2 Million Manhoef (74')
2-2 Lorenzo Lucca (79')

- Het duel tussen Ajax en Vitesse betreft een inhaalwedstrijd. Bij een zege neemt Ajax de koppositie van PSV weer over.
- Bij Ajax ontbreekt Edson Álvarez vanwege een schorsing.
- Ajax heeft meerdere tickets in de Resale Shop staan voor de thuiswedstrijd tegen Vitesse. Wil jij erbij zijn vanavond? Dan is dit jouw kans!

Denk jij dat Ajax de koppositie weer pakt tegen Vitesse door met 3-0 te winnen? !

Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+!