Ajax geeft overwinning op Go Ahead Eagles in blessuretijd uit handen na flater Ramaj

door Jon van Dam 6033

Ajax heeft donderdagavond puntenverlies geleden in de Eredivisie. Op eigen veld werd er met 1-1 gelijkgespeeld tegen Go Ahead Eagles. De club uit Deventer wist via oud-Ajacied Bas Kuipers in de blessuretijd de gelijkmaker te scoren. Namens Ajax trof Anton Gaaei doel.

De wedstrijd begon tam en het duurde even voordat het duel in de Johan Cruijff ArenA tot ontbranding kwam. In de negentiende minuut kreeg Benjamin Tahirović de bal van een Go Ahead Eagles-verdediger en hij kon vanaf een meter of twintig met links schieten. Zijn harde inzet vloog een halve meter over het doel van keeper Jeffrey de Lange. Niet veel later slingerde Gaaei vanaf de rechterkant een mooie indraaiende voorzet het strafschopgebied in. Steven Bergwijn kon zijn pass echter niet tot doelpunt verwerken. In de tegenstoot wist Diant Ramaj een gevaarlijke inzet van Oliver Edvardsen te pareren.

Wereldgoal Gaaei zet Ajax op voorsprong

In de 24e minuut kwam de thuisploeg op fenomenale wijze op voorsprong. Mika Godts haalde aan de linkerkant de achterlijn met een individuele actie. De Belg trok vervolgens voor en wist rechtsachter Gaaei te bereiken. De Deen twijfelde niet en haalde verwoestend uit met zijn rechtervoet. Keeper De Lange maakte geen kans: 1-0. Nadat Willum Thor Willumsson in de 27e minuut bijna uit een corner raak kon koppen, counterde Ajax met Bergwijn naar de volgende mogelijkheid. De aanvoerder van de Amsterdammers dwong De Lange tot een redding.

Zo’n acht minuten voor rust stichtte Ajax weer gevaar. Via Bergwijn en Kristian Hlynsson kwam de bal uiteindelijk weer aan de rechterkant bij Gaaei, die meteen laag voorgaf. De voorzet van de Deen leverde gevaar op voor het doel van Go Ahead Eagles, al kon geen Ajacied zijn voet achter de bal zetten. In de laatste minuut van de eerste helft was Mika Godts aan de linkerkant van het veld het eindstation van een vlotte aanval. De Belg sneed naar binnen en zag zijn inzet daarna op de paal belanden. Vlak daarna klonk het rustsignaal in Amsterdam.

Het eerste kwartier van het tweede bedrijf begon eigenlijk precies zoals de eerste vijftien minuten van de eerste helft. Er gebeurde, op een vrije trap van Go Ahead Eagles na, vrijwel niets voor beide doelen. In de 59e minuut werd Godts vervangen door Kian Fitz-Jim, die zijn rentree maakte voor de Amsterdammers. Na driekwart wedstrijd kreeg Ajax weer eens een mogelijkheid. Gaaei bereikte Fitz-Jim met zijn voorzet. De ingevallen middenvelder tikt ede bal opzij naar Tahirović, die de bal vervolgens over schoot.

Ajax kreeg in de 71e minuut wederom een mogelijkheid. Gaaei legde de bal in de loop van Bergwijn neer, maar de aanvoerder van Ajax wist de bal niet genoeg te raken waardoor zijn inzet naast rolde. Drie minuten later werd een slimme corner-variant van Go Ahead Eagles op tijd onderschept door Ahmetcan Kaplan, die zijn actie luidkeels bejubelde. Na 77 minuten bracht John van ’t Schip drie verse krachten in het veld. Hlynsson, Sivert Mannsverk en Bergwijn verlieten het veld en werden vervangen door Carlos Forbs, Silvano Vos en Julian Rijkhoff.

Ajax incasseert late gelijkmaker

In de absolute slotfase kreeg doelpuntenmaker Gaaei nog een publiekswissel. Hij werd vervangen door Tristan Gooijer. In de blessuretijd gaf Ajax de overwinning uit handen doordat keeper Ramaj matig optrad bij een voorzet. De Duitser liet de bal uit zijn handen glippen, waarna oud-Ajacied Kuipers doel trof.

FT | Ajax - Go Ahead Eagles (1-1)

Ramaj; Gaaei, Rensch, Kaplan, Hato, Taylor; Tahirović, Mannsverk (Vos 77'), Hlynsson (Forbs 77'); Godts (Fitz-Jim 59'), Bergwijn (Rijkhoff 77').

Rulli, Pasveer, Forbs, Medić, Rijkhoff, Van den Boomen, Vos, Fitz-Jim, Šutalo, Gooijer.

Opstelling Go Ahead Eagles:

De Lange; Deijl, Nauber (Amofa 69'), Kramer, Kuipers; Linthorst (Tengstedt 69'), Llansana (Stokkers 69'); Adekanye, Willumsson, O. Edvardsen; Baeten (Breum 82').

Wissels Go Ahead Eagles:

Mulder, Jansen, Tengstedt, James, V. Edvardsen, Blomme, Everink, Amofa, Stokkers, Saathof, Breum.

1-0 Anton Gaaei (24')

1-1 Bas Kuipers (90+2')

- Ajax moet het tegen Go Ahead Eagles nog altijd doen zonder Brian Brobbey, Steven Berghuis en Jordan Henderson, zo gaf John van 't Schip daags voor de wedstrijd aan;

- Josip Sutalo is juist weer fit en daardoor onderdeel van de wedstrijdselectie op donderdag. Jakov Medic keert terug na ziekte en voor Borna Sosa - eveneens ziek - is dat nog afwachten;

- Ahmetcan Kaplan keert terug na een schorsing uitgezeten te hebben in de wedstrijd tegen PEC Zwolle.