Ajax en de zoektocht naar de nieuwe voetbalcommissaris: wie zijn de opties?

door Bart Veenstra 187

Bron Ajax Showtime

Ajax en de zoektocht naar de nieuwe voetbalcommissaris: wie zijn de opties?

door Bart Veenstra 187

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

Ajax hoopt op korte termijn een nieuwe voetbalcommissaris aan te stellen. De club hoopte tot voor kort dat Danny Blind terug zou keren in de Raad van Commissarissen van de club, maar onlangs liet hij weten zijn handen vrij te willen houden.

Zodoende keert Blind, die in de afgelopen anderhalf jaar assistent-bondscoach was van het Nederlands elftal, niet terug bij de Amsterdamse club. In deze afgelopen periode kende Ajax officieel geen voetbaltechnische man in de RvC, al gold Adrie Koster wel als adviseur van de RvC.

Tijdens de aandeelhoudersvergadering van vrijdag 11 november liet RvC-voorzitter Leen Meijaard nog weten dat hij hoopte dat Blind zou terugkeren in de RvC. Die woorden herhaalde hij onlangs nog in een interview met Voetbal International. Enkele dagen later gaf Blind aan dat hij in november - nog voor de AVA - al bij Ajax-directeur Edwin van der Sar had aangegeven niet verder te willen gaan bij Ajax. Een opvallend verhaal, maar dat terzijde.

Voordat een nieuwe directeur voetbalzaken - die positie bij Ajax is nog steeds vacant - wordt aangesteld, wil de club naar verwachting eerst een nieuwe commissaris aanstellen. Deze voetbaltechnische commissaris moet immers bepalen wie de nieuwe directeur voetbalzaken wordt. Zodoende ligt voor nu de focus op het binnenhalen van een nieuwe voetbalcommissaris, maar wie zijn eigenlijk de opties? Ajax Showtime zet er een aantal op een rij, al zouden er uiteraard nog meer opties kunnen zijn.

Fred Grim

Fred Grim wordt de laatste tijd steeds vaker aan Ajax gelinkt. De voormalig doelman van de Amsterdamse club was in de afgelopen jaren trainer van onder meer van RKC Waalwijk en Willem II. De laatste tijd wordt Grim veel gezien op Sportpark de Toekomst en hij kent de club goed. In zeventien jaar heeft hij de club in verschillende functies gediend. Het zou aannemelijk kunnen zijn dat Grim in staat is om een dergelijke functie - denk ook aan een rol als directeur voetbalzaken - te vervullen.

Frank Rijkaard

De naam van Frank Rijkaard wordt altijd gelinkt aan Ajax. De oud-voetballer was als trainer succesvol met Oranje en FC Barcelona, waarmee hij in 2006 de Champions League won. Inmiddels is Rijkaard al bijna tien jaar trainer-af en in de afgelopen jaren gaf hij meerdere keren aan een nieuwe functie als trainer niet meer te zien zitten. Een rol als commissaris hoeft geen dagelijkse bezigheid te zijn en zodoende zou Rijkaard misschien voor deze rol nog wel te polsen zijn.

Keje Molenaar

Een naam die altijd onlosmakelijk aan Ajax verbonden blijft, is die van Keje Molenaar. De oud-speler van Ajax draagt de visie van wijlen Johan Cruijff en was eerder nog onderdeel van de ledenraad van Ajax. In praatprogramma's op televisie en radio laat Molenaar nog geregeld zijn mening over Ajax gelden. Zo gaf hij ook via LinkedIn zijn mening over het vertrek van Daley Blind bij Ajax. 'Problemen tussen een intelligente trainer en een belangrijke speler moeten kunnen worden opgelost anders dan via een exit. Erg jammer', schreef hij. Molenaar is in het dagelijks leven advocaat en dat zou ook een goede reden kunnen zijn om hem aan te stellen als commissaris.

Henk ten Cate

Henk ten Cate heeft zijn sporen in het voetbal eveneens verdiend. De geboren Amsterdammers was in het verleden trainer bij onder meer NAC Breda, FC Barcelona, Ajax en Chelsea. Bij Sparta Rotterdam is hij tijdens een korte periode ook technisch adviseur geweest. Ten Cate, die dit jaar 69 jaar oud wordt, komt naar buiten toe als een oprechte man en dat is precies wat Ajax nodig heeft. Daarnaast heeft Ten Cate ook ervaring als voorzitter van een werkgroep bij de KNVB die zich boog over het Nederlandse jeugdvoetbal. Verder is Ten Cate veel op televisie te zien als analist. Een mogelijk nadeel dat aan Ten Cate kleeft, is dat hij de leermeester van trainer Alfred Schreuder is. De vraag is of Ajax die weg wel in wil slaan.

Jari Litmanen

Jari Litmanen is en blijft een populaire Ajacied en dus zullen veel fans van de Amsterdamse club een terugkeer van de Fin bij Ajax toejuichen. De vraag is wel: is Litmanen geschikt voor een rol als commissaris? De Fin heeft een duidelijke kijk op het voetbal, is niet voor niets analist bij meerdere mediakanalen, al kun je je afvragen of de vriendelijke en goedlachse Litmanen ook 'hard' kan zijn. Daarnaast, zo gaf hij in mei vorig jaar tijdens een interview met Ajax Showtime aan, een bestuurlijke functie niet per se te zien zitten. 'Als ik terugkeer, ben ik in principe wel iemand die van het voetbalgedeelte houdt. Ik wil dichtbij de spelers en het veld zijn. Een rol als voorzitter is niets voor mij, haha', zei hij destijds.

Marco van Basten

Marco van Basten heeft zijn waarde in het voetbal meer dan bewezen. Als voetballer won hij zo'n beetje alle prijzen die er maar te winnen zijn. Na zijn spelerscarrière werd hij trainer en dat deed hij met wisselend succes. Uiteindelijk gaf hij aan dat hij niet meer zou willen werken als hoofdtrainer. In de afgelopen jaren is Van Basten vooral als analist op tv te zien en in die rol neemt hij geen blad voor de mond. De topspits van weleer zegt wat hij denkt, kan enorm hard en eerlijk zijn in zijn oordeel en zodoende zou hij geschikt kunnen zijn voor een rol als commissaris.

Frank de Boer

Over rasechte Ajacieden gesproken: Frank de Boer zou een rol als commissaris misschien goed kunnen vertolken. In een interview met Het Parool gaf hij onlangs aan geen hoofdtrainer meer te willen zijn. Zodoende zou De Boer, die de laatste tijd veel als analist op tv te zien is, een rol als commissaris kunnen bekleden. Als speler en als trainer nam De Boer nooit een blad voor de mond en Ajax heeft behoefte aan een commissaris die durft te zeggen wat hij denkt. Tegenover de media komt De Boer misschien 'warrig' over, maar wie puur inhoudelijk naar hem luistert, hoort eigenlijk alleen maar zinnige dingen.

De Boer wees eerder een aanbod om tijdelijk commissaris te worden bij Ajax af. Dit omdat hij de carrière van schoonzoon en scheidsrechter Joey Kooij niet in de weg wil staan. 'Ik vroeg of het eventueel schadelijk kon zijn voor de carrière van mijn schoonzoon. Uiteindelijk heeft de KNVB gezegd dat hij dan waarschijnlijk geen wedstrijden van Ajax had mogen fluiten. Toen heb ik het niet gedaan.'

Wim Jonk

Als iemand de visie van Johan Cruijff voortzet, dan is dat FC Volendam-trainer Wim Jonk. De oefenmeester draagt, met enkele andere mensen, de visie van Cruijff uit bij de Noord-Hollandse voetbalclub en mede daardoor wist FC Volendam in het afgelopen jaar te promoveren naar de Eredivisie. Vanwege zijn rol als trainer bij FC Volendam zal het lastig worden om Jonk binnen te halen als commissaris (of technisch directeur), ook al omdat hij wellicht het liefst nog iedere dag op het veld staat. Om Jonk terug te laten keren bij Ajax, zal ook zijn band met Ajax-directeur Edwin van der Sar verbeterd moeten zijn.

Sonny Silooy

Sonny Silooy is een ras-Ajacied en heeft in de afgelopen jaren meerdere functies binnen Ajax bekleed. De voormalig rechtsback van de club was in het verleden jeugdtrainer en in de afgelopen jaren is hij onderdeel van de Ajax Coaching Academy. Daarvoor is hij veel in het buitenland geweest, om in andere werelddelen de visie van Ajax uit te dragen. Silooy is, net als bovenstaande personen, iemand die durft te zeggen wat hij denkt en daarmee geschikt voor een rol als commissaris.

Ruud Krol

Ruud Krol speelde liefst twaalf jaar voor Ajax en in die periode kwam hij tot ruim 300 wedstrijden van Ajax. Later was hij tussen 2001 en 2006 assistent-trainer bij Ajax. In de periode daarna was Krol, die ook bij Napoli als een legende geldt, vooral trainer bij clubs uit Afrika. Ervaring met bestuurlijke functies heeft Krol niet, al kan niet worden gezegd dat Krol geen kijk heeft op het spelletje. Integendeel zelfs.

Adrie Koster

Adrie Koster is, zoals geschreven, op dit moment technisch adviseur van de Raad van Commissarissen bij Ajax. Een simpele oplossing zou dan ook zijn om Koster officieel commissaris te maken en niet langer als adviseur te laten fungeren. Vanaf de buitenkant is het lastig om te zeggen hoe groot de rol van Koster is geweest als adviseur, ook al omdat - als we de media moeten geloven - Blind in de afgelopen tijd ook een rol heeft gespeeld in de beslissingen van de RvC. Zelf heeft Blind dat overigens altijd ontkend.

Wesley Sneijder

Een verrassing uit de hoge hoed, net als bij de KNVB? De Nederlandse voetbalbond stelde onlangs Nigel de Jong aan als de nieuwe directeur topvoetbal. Sneijder heeft als analist op zijn mening klaar over Ajax en in het verleden liet de oud-middenvelder al vaker doorschemeren een functie in het voetbal te zien zitten. Sneijder zou een rol als commissaris kunnen vervullen, al is een rol als mogelijke directeur voetbalzaken ook niet uitgesloten.

Edo Ophof

Edo Ophof was tijdens de Fluwelen Revolutie al in beeld voor een directiefunctie bij Ajax, maar vanwege zijn bezigheden bij zijn eigen bedrijf en zijn commissariaat bij NEC zag hij daar destijds vanaf. Ophof, die in het verleden als verdediger uitkwam voor Ajax, liet in een interview met De Telegraaf blijken waar het in zijn ogen misgaat bij Ajax. Ook kreeg hij de vraag of hij op dit moment openstaat voor een functie bij Ajax. Die vraag noemde hij echter 'niet relevant'.

Poll: Wie zie jij de nieuwe commissaris van Ajax worden?
0%
0%
0%
0%
0%
0%
0%
0%
0%
0%
0%
0%
0%
0%

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.