Ajax doet op commercieel gebied uitstekende zaken in afgelopen halfjaar

door Bart Veenstra 45

Bron Ajax Showtime

Ajax doet op commercieel gebied uitstekende zaken in afgelopen halfjaar

door Bart Veenstra 45

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

Ajax kan terugkijken op een goed halfjaar op commercieel gebied. De Amsterdamse club zag de netto-omzet in het afgelopen halfjaar met twee procent stijgen naar 119,8 miljoen euro en dat kwam voornamelijk door hogere inkomsten uit partnerships.

De Amsterdamse club presenteerde dinsdagmiddag zijn halfjaarcijfers van het boekjaar 2022/2023 en daaruit bleek dat Ajax goede zaken heeft gedaan. Met name de inkomsten uit transfers en de hogere inkomsten na het weer verwelkomen van publiek zijn hoog, al kan deze stijging als éénmalig gezien worden. De gestegen inkomsten uit partnerships ziet Ajax als structurele groei. Daarom hebben de accountants van Ajax dat ook als hoofdreden bovenaan het persbericht neergezet.

De inkomsten uit partnerships stegen in het eerste halfjaar van 18,1 naar 20,5 miljoen euro. Ondanks de economische en organisatorische naweeën van de coronaperiode en een minder goed sportief begin van het boekjaar is er desondanks sprake van een grote stijging. Voor de commerciële afdeling van Ajax is dit dan ook goed nieuws.

De hogere omzet is onder meer te verklaren doordat Giganet/Ziggo de nieuwe rugsponsor is, terwijl Curaçao ook tijdens Champions League-wedstrijden op de mouw stond. Het shirt van Ajax is dus meer waard geworden in het afgelopen halfjaar. Daarnaast is er ook weinig verloop door langlopende partnerships en is er sprake van verlengingen en/of verbeterde samenwerkingen.

Inkomsten merchandise Ajax blijft nagenoeg gelijk

Ajax kende in het vorige boekjaar succes op het gebied van merchandising. Het thuisshirt met het oude logo was razend populair, terwijl het Europese Bob Marley-shirt zowel in het binnen- als buitenland letterlijk over de (digitale) toonbanken vloog. Toch wist Ajax er in te slagen om die uitstekende cijfers van vorig jaar bijna te evenaren. In het eerste halfjaar was de omzet vorig boekjaar 21 miljoen euro, terwijl de omzet uit merchandise uit het eerste halfjaar dit boekjaar 20,6 miljoen euro bedraagt. Dit is onder meer te danken aan het Europese Daily Paper-shirt.

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Denk jij dat Ajax donderdagavond binnen 90 minuten wint van Union Berlin?

Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+!

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.