Ajax kent daling van negen miljoen euro aan inkomsten uit Europese premies

door Jesse ter Haar 21

Bron Ajax.nl

Ajax kent daling van negen miljoen euro aan inkomsten uit Europese premies

door Jesse ter Haar 21

Bron Ajax.nl

Laatst geüpdatet

Ajax heeft over de eerste helft van het boekjaar 2022/2023 fors minder geld ontvangen aan Europese premies, zo maakt de club bekend in een verslag van de halfjaarcijfers op Ajax.nl. De netto-omzet steeg met 2,6 miljoen naar een totaal van 119,8 miljoen euro, maar dat had vooral te maken met niet voetbal-gerelateerde inkomsten.

De voetbalomzet (72 miljoen euro) van Ajax steeg met 0,4 miljoen euro. Ajax wist minder punten te behalen in de Europese groepsfase en dus daalden de inkomsten uit Europese premies met negen miljoen naar een totaal van 43 miljoen euro. Ter compensatie gingen de inkomsten uit recettes juist fors omhoog. Nationaal vond er een stijging van twee miljoen euro plaats, wat het totaal vier miljoen euro maakt. In Europees verband werd er aan recettes 6,9 miljoen euro verdiend. Dit betekent een stijging van 4,6 miljoen euro, die voornamelijk te maken heeft met de versoepelingen van de coronamaatregelen en het uitlenen van spelers voor het WK 2022.

De opbrengsten uit de verkoop van seizoenkaarten daalden juist, al is dat met een daling van een ton miniem te noemen. In totaal werden er 40.613 seizoenkaarten verkocht en dat aantal ligt 372 kaarten lager dan een seizoen eerder. Het aantal verkochte business-seats steeg juist met 2,2 miljoen naar in totaal 8,9 miljoen euro. Waar er minder seizoenkaarten werden verkocht, werden er juist 85 extra business-seats verhandeld.

Het grootste gedeelte van de stijging van de netto-omzet komt voort uit de verhoogde inkomsten uit partnerships. In totaal werd er 20,4 miljoen euro aan verdiend en dat betekent een toename van 2,3 miljoen euro. Ajax benoemt Sandals Resort en Sorare als nieuw samenwerkingen, terwijl de samenwerking met Ziggo is geïntensiveerd. De televisie-inkomsten daalden wel, namelijk van 5,9 naar 5,5 miljoen euro. Dit heeft volgens de club te maken met het mindere aantal wedstrijden wegens de door het WK vervroegde winterstop.

Verkoop derde shirt Ajax

Tot slot ging ook de omzet uit merchandising omlaag. Ajax verloor 400.000 euro en kwam uit op een bedrag van 20,6 miljoen euro. De grootste reden voor de daling had te maken met de mindere verkopen van de nieuwe collecties. Dit zegt echter vooral iets over het succes van het vorige seizoen, toen het 'iconische' derde shirt in grote aantallen werd verkocht.

Denk jij dat Ajax donderdagavond binnen 90 minuten wint van Union Berlin?

Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+!

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.