VI spreekt over 'aanvallende onmacht' bij Ajax

door Jon van Dam 129

Bron Voetbal International

VI spreekt over 'aanvallende onmacht' bij Ajax

door Jon van Dam 129

Bron Voetbal International

Laatst geüpdatet

Ajax ging zowel zondag als woensdag kansloos onderuit tegen Feyenoord, het werd uiteindelijk 0-4 in de Johan Cruijff ArenA. Lentin Goodijk van Voetbal International viel op dat de Amsterdammers naast de defensieve kwetsbaarheid ook nog eens weinig tot geen kansen creëerden.

Maurice Steijn gaf na de wedstrijd aan dat de grootste zorg van Ajax het aantal weggegeven kansen is. Goodijk viel echter ook op dat Ajax in aanvallend opzicht vrijwel niets wist te creëren. Vanwege de schade die Ajax zondag op het veld opliep, moest Steijn wijzigingen doorvoeren om iets te forceren tegenover de Rotterdamse defensie. Met Chuba Akpom, die Anass Salah-Eddine verving, hoopte de trainer van Ajax op een offensief van zijn ploeg. De Hagenees en zijn manschappen kregen al snel de deksel op de neus na de 0-4 van Santiago Giménez.

Ajax kwam in restant tegen Feyenoord niet verder dan expected goal-ratio van 0.08 

Na de vierde treffer van Feyenoord was het verzet van Steijns ploeg gebroken. Branco van den Boomen legde uit dat hij en zijn teamgenoten 'als eilandjes speelden' in de Klassieker. Ondanks de vier aanvallers kwam Ajax woensdag niet verder dan één doelpoging. In het restant van de wedstrijd had Ajax zelfs een expected goal-getal van 0.08. Over het hele duel was dit cijfer 0.30. Net als tegen Fortuna Sittard en FC Twente kwam Ajax niet verder dan één expected goal. De laatste keer dat Ajax drie achtereenvolgende wedstrijden niet boven één expected goal uitkwam was in 2010.

Op de persconferentie gaf Steijn aan het niet eens te zijn met de stelling dat Ajax weinig zou creëren. De oefenmeester sprak zich meer uit over het weggeven van kansen. In het restant van de Klassieker koos de Hagenees voor een 4-2-4-formatie, met Brian Brobbey en Akpom in de spits. VI zag Ajax veelvuldig de lange bal spelen. Brobbey verloor vier van de vijf kopduels, mede door het lange centrum van Feyenoord. Daarnaast ontbrak bij Ajax de steun om de tweede ballen te winnen.

Door de vele omzettingen van Steijn is het lastig om naar vastigheden toe te werken, erkent ook Goodijk. Volgens hem snakt Ajax naar duidelijkheid in de veldbezetting. 'Het is iets wat de technische staf is aan te rekenen. Wat echter niet helpt, is dat deze spelers voorlopig tekortschieten qua oriëntatie en corrigerend vermogen naar elkaar', zo legt de journalist uit.

Zaterdag gaat Ajax op bezoek in Waalwijk, waar de club het zal opnemen tegen de plaatselijke RKC. VI benadrukt dat Steijn op dat moment een maand heeft gehad om met de huidige selectie te werken. 'In Waalwijk gelden er geen verzachtende omstandigheden meer. Dan is het aan Steijn en zijn staf om te laten zien dat zij dit Ajax wél aan het voetballen kunnen krijgen', zo sluit Goodijk af.

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.