Van den Boomen: 'Potentie in de selectie, maar als je dat maar 45 minuten laat zien...'

door Jesse ter Haar 70

Bron ESPN

Bron ESPN

Branco van den Boomen is verdrietig over het feit dat Ajax op de achttiende plek in de Eredivisie staat, zo laat hij blijken in gesprek met ESPN. De middenvelder zag de Amsterdammers voor rust goed voor de dag komen tegen PSV, maar na de thee net zo makkelijk wegzakken. 'Het is om te huilen, bizar', vertelt hij over de laatste plek in de competitie.

'Voor de wedstrijd had je het gevoel dat je iets te bewijzen had als club. Je wilt opstaan van waar we nu in zitten', aldus de controleur van Ajax. 'Dan denk ik dat we een hele goede eerste helft spelen. We waren dominant aan de bal en we creëren in de eerste twintig minuten vier, vijf grote kansen. Dan ga je de rust in en heb je de wedstrijd in principe onder controle, maar na rust geef je binnen een kwartier de wedstrijd weg.'

De eerste helft bood ook Van den Boomen hoop, maar hij blijft streng. 'Er zit absoluut potentie in de selectie, maar als je dat maar 45 minuten laat zien en de andere 45 minuten zo veel dingen fout doet, dan heeft het weinig zin om in de eerste helft goed te spelen. We waren vooral beter aan de bal. We switchten van kant en zonder bal wonnen we de duels. In de tweede helft leek het tijdens het eerste kwartier wel alsof iedereen van PSV vrijstond.'

Na rust voerde PSV een dubbele wissel door en kwam de ploeg met twee aanvallende middenvelders te spelen. Volgens Van den Boomen lag het verval daar echter niet zozeer aan. 'Op zich veranderde er voor ons niet veel. Kenneth (Taylor, red.) moest iets meer terug gaan spelen, naast mij. Dan zou hij op Saibari spelen en ik op Til. Ik denk niet dat daar de goals uit kwamen. Bij de eerste mag Lozano vrij schieten vanaf de zestien, daar moet meer druk op zijn. Dan valt hij precies voor de voeten van De Jong en hij moet gedekt worden. En door de 3-2, dat het net geen buitenspel is, verlies je de wedstrijd.'

'Hebben ons publiek nooit zo hard nodig gehad als nu'

Uiteindelijk bleef het niet bij die marge van één en liep PSV uit tot 5-2. Van den Boomen gelooft dat het aan het karakter van de huidige Ajax-ploeg ligt. 'Wij hebben daarin te weinig ervaring. Het is nu gewoon echt zwaar en dat zie je na die 3-2. Dan valt het helemaal uit elkaar.' De Ajacied weet wat het team nu te doen staat. 'We moeten keihard werken en laten zien wat er in de eerste helft goed gaat. Daarop moeten we voortborduren. We spelen nu drie keer thuis en we hebben ons publiek nog nooit zo hard nodig gehad als nu.'