Ajax verdiende van Nederlandse clubs het meeste aan UEFA-premies in seizoen 2022/23

door Jari Perridon 7

Bron UEFA

Ajax verdiende van Nederlandse clubs het meeste aan UEFA-premies in seizoen 2022/23

door Jari Perridon 7

Bron UEFA

De Eredivisie staat met ongeveer 92 miljoen euro aan UEFA-premies op een zevende plek in Europa, blijkt uit het financiële rapport van de Europese bond. Dit bedrag is vorig seizoen door de Nederlandse clubs bij elkaar gespeeld. Ajax nam ruim de helft van die premies in, zo blijkt uit de cijfers.

De verschillen tussen de Champions League, Europa League en Conference League worden middels het rapport weer duidelijk. AZ was van alle Nederlandse club het langste actief in een Europese competitie. De Alkmaarders schopten het tot en met de halve finale van de Conference League. Desalniettemin verdiende de club uit Alkmaar het minst van alle Nederlandse clubs, namelijk 12,142 miljoen euro.

Ter vergelijking, Ajax vloog er al in de tussenronde van de Europa League uit tegen Union Berlin, nadat het eerder derde was geworden in de groepsfase van de Champions League. In totaal leverde Ajax dit bijna vier keer zoveel op als AZ. De Amsterdammers verdienden in het Europese seizoen 46,34 miljoen euro.

Verschil met andere Europese competities

Ajax, AZ, Feyenoord en PSV waren de Nederlandse clubs die actief waren in Europa. Samen verdienden zij 91,535 miljoen euro aan UEFA-premies. Het verschil met de Champions League winnaar, Manchester City, is schrijnend. De Engelse club verdiende in zijn eentje 134,936 miljoen euro aan premies. Het is dan ook niet gek om te bedenken dat Engeland het meeste heeft verdiend aan uitgekeerde premies.

In totaal haalden Engelse clubs een totaalbedrag binnen van ongeveer 461 miljoen euro. Daarachter eindigde Duitsland met 404 miljoen euro aan ontvangen premies. Daarna volgen de Serie A, La Liga, Ligue 1 en Primeira Liga. De Portugese clubs die vorig seizoen actief waren in Europa scoorden dus beter dan de Nederlandse ploegen. Ondanks dat het land al vroeg in het seizoen twee clubs kwijtraakte in de voorrondes, wisten Benfica (71,9 miljoen euro) en Porto (62,6 miljoen euro) toch veel geld aan premies binnen te halen.

Volgend seizoen zal de UEFA de prijzenpotten voor de drie Europese toernooien omhoog gooien. Er valt dan aanzienlijk meer te verdienen in de drie UEFA competities, maar het is nog de vraag in welke van die drie competities Ajax volgend seizoen de premies bij elkaar gaat spelen.

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.