UEFA gooit prijzenpotten van Europese toernooien omhoog

door Jari Perridon 20

Bron Voetbal International

UEFA gooit prijzenpotten van Europese toernooien omhoog

door Jari Perridon 20

Bron Voetbal International

De UEFA heeft aangekondigd dat het prijzengeld in de Europese toernooien vanaf volgend seizoen zal toenemen, zo meldt Voetbal International. Niet alleen de prijzenpot in de Champions League zal toenemen, ook het prijzengeld dat te verkrijgen is in de Europa League en Conference League zal aanzienlijk meer worden dan voorheen.

Sinds dit seizoen heeft de Eredivisie een extra Champions League-ticket en dat komt de clubs maar wat goed uit, want vanaf volgend seizoen gaan voor het eerst in zes jaar de premies voor Europees voetbal omhoog. Vorige week maakte de UEFA bekend dat de deelnemers van de Champions League per volgend seizoen 2,46 miljard euro mogen verdelen. Sinds 2018 was dit twee miljard euro.

Vanwaar de verhoogde prijzenpot?

Het feit dat de prijzenpot toeneemt heeft te maken met de uitbreidingen die gaan plaatsvinden in de Champions League. Er doen vanaf volgend seizoen namelijk 36 clubs mee aan het miljardenbal en ook de poulefase wordt op een andere manier ingericht. Hoewel de Champions League een succes zal blijven, waren er in eerste instantie hogere verwachtingen. De financiële groei bedraagt 21 procent en blijft daarmee achter bij de groei van het aantal wedstrijden, die bedraagt 45 procent. Hierdoor daalt de opbrengst per duel.

Er zitten dus toch grenzen aan de waardestijging van de uitzendrechten. Bij de verkoop van de Premier League wedstrijden werd vorig jaar dezelfde tendens gezien. Voor de Europa League zal het prijzengeld van 465 miljoen euro toenemen naar 565 miljoen euro, de Conference League ziet het prijzengeld stijgen van 235 miljoen euro naar 285 miljoen euro.

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.