Supporterscollectief Nederland: 'Zet iemand bij de KNVB neer die ambassadeur is van gastvrij voetbal'

door Jari Perridon 16

Bron Trouw

Supporterscollectief Nederland: 'Zet iemand bij de KNVB neer die ambassadeur is van gastvrij voetbal'

door Jari Perridon 16

Bron Trouw

Laatst geüpdatet

Veel supportersgroepen binnen Nederland zijn tegen de aanstelling van politiechef Frank Paauw als nieuwe KNVB-voorzitter. Dit meldt Trouw op dinsdagochtend. In veel stadions zijn inmiddels spandoeken opgedoken tegen het aanstellen van Paauw. Bij onder meer Ajax, PSV, NAC Breda, FC Twente en PEC Zwolle spraken de supportersgroepen zich uit tegen de benoeming van de politiechef.

'Met een wout aan het roer, voetbalcultuur naar de mallemoer', viel er te lezen in het stadion van Heracles Almelo. Eind februari werd bekend gemaakt dat Paauw wordt voorgedragen als de opvolger van Just Spee als bondsvoorzitter. Een selectiecommissie bestaande uit zes leden kwam met Paauw als kandidaat. Als alles volgens plan verloopt, moet Paauw op 28 maart worden gekozen om per 1 juni van start te gaan als nieuwe bondsvoorzitter. Op het moment werkt Paauw nog bij de politie als hoofdcommissaris van de regionale eenheid Amsterdam en hij is portefeuillehouder voetbal bij de landelijke politie. In die rol liet hij zich meermaals uit over voetbalsupporters en welke maatregelen hij zou willen treffen.

De AFCA supportersclub zegt in een verklaring niet te geloven dat Paauw zich in zijn nieuwe rol 'voor de volledige honderd procent kan en wil inzetten als vertegenwoordiger van supporters'. 'Er is geen sprake van wederzijdse oprechtheid, wederzijds begrip en wederzijds vertrouwen tussen Paauw en (Ajax-)supporters', stelt de supportersgroep.

Eerdere uitlatingen van Paauw

Door zijn eerdere uitlatingen zien supporters het niet in hem zitten. Paauw heeft een aantal keer laten blijken dat collectieve straffen niet zijn uit te sluiten als supporters van een club te ver gaan. In oktober 2023 sprak hij zich nog uit voor het weren van uitsupporters bij risicowedstrijden en bij Europese duels. Hij wees ook vaker op grote politie-inzet bij het voetbal, zoals het inzetten van 700 agenten voor het duel tussen Ajax en Olympique Marseille eerder dit seizoen.

'Supporters zijn er tegen dat een politieman die zich vaak niet positief heeft uitgelaten over hen, en ook tegen uitpubliek is, een prominente rol bij de KNVB krijgt. Wij pleiten juist voor meer gastvrijheid in de stadions, minder hekken, minder netten en het afschaffen van buscombi's', aldus Matthijs Keuning, voorzitter van het Supporterscollectief Nederland. 'Repressie is geen oplossing. Wij willen een consequente dadergerichte aanpak. Zet nou iemand bij de KNVB neer die een ambassadeur van gastvrij voetbal is.'

De verschillende supportersgroeperingen richten zich vooral tot de leiding van hun eigen club. Zij hopen dat de clubs op de buitengewone bondsvergadering op 28 maart tegen de benoeming van Paauw zullen stemmen. Er zullen dertig vertegenwoordigers namens de profclubs aanwezig zijn en dertig namens het amateurvoetbal die allen stemrecht hebben. Supportersvertegenwoordiger Keuning denkt dat het nog wel eens spannend kan worden.

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.