Stekelenburg over vergelijking met Van der Sar: 'Dat heb ik nooit fijn gevonden'

door Timo Suur 10

Bron De Telegraaf

Stekelenburg over vergelijking met Van der Sar: 'Dat heb ik nooit fijn gevonden'

door Timo Suur 10

Bron De Telegraaf

Laatst geüpdatet

Maarten Stekelenburg kan zijn debuut bij Ajax in 2002 nog goed herinneren. Hij mocht als negentienjarige in de basis starten in de voorbereiding, omdat de andere twee keepers - Bogdan Lobont en Joey Didulica - geblesseerd waren. Stekelenburg pakte deze kans met twee handen aan, maar kreeg vervolgens zelf last van fysieke klachten. Daarnaast blikt de keeper terug op zijn hoogtepunt: het WK van 2010.

'Dan moet je je kans pakken', zegt de keeper 21 jaar later tegenover De Telegraaf. Zijn officiële debuut voor Ajax was het mooiste moment voor Stekelenburg. 'Mijn allereerste wedstrijd voor Ajax leverde meteen een prijs op, want we wonnen met 2-1 van PSV voor de Johan Cruijff Schaal.' De toentertijd negentienjarige keeper was niet gewend om zoveel wedstrijden te spelen, want Ajax speelde in dat jaar ook doordeweeks in de Champions League. 'Puur een gevolg van de enorme intensiteit, die was met een dubbel programma en Champions League-duels natuurlijk een stuk hoger dan wat ik kort daarvoor in de jeugd was gewend. Ik kreeg wat fysieke ongemakken. De andere keepers waren op dat moment weer fit dus we losten elkaar mooi af', blikt hij terug.

Stekelenburg hoeft niet lang na te denken als hem gevraagd wordt wat zijn hoogtepunt was uit zijn voetbalcarrière. Na dit seizoen zet de keeper een punt achter zijn carrière en het WK van 2010 is het mooiste dat de keeper mee mocht maken. 'Het is voor weinig spelers weggelegd om een WK-finale mee te maken. Tegelijkertijd werd het hoogtepunt ook een dieptepunt, want na het laatste fluitsignaal realiseer je je dat je de mooiste wedstrijd van je leven hebt verloren.' Hij kon op veel lof rekenen tijdens dat toernooi, maar Stekelenburg blijft met beide voeten op de grond. 'Wij, met de nadruk op wij, hoorden tot de besten van de wereld toen. Het blijft een teamsport.'

Stekelenburg werd vergeleken met Van der Sar

Gedurende zijn loopbaan werd Stekelenburg vaak vergeleken met Edwin van der Sar. 'Dat heb ik nooit fijn gevonden', zegt eerstgenoemde daarover, waarna hij nadere toelichting geeft. 'Dat is onnodig druk leggen op een sporter. Edwin is een van de beste keepers van de wereld geweest. Moet er altijd maar de vraag zijn of iemand die nieuwe Edwin, de nieuwe Johan Cruijff of de nieuwe Frenkie de Jong is? Dat stempel moeten we niet op een voetballer drukken.'

Verwacht jij dat Ajax opnieuw met 2-0 wint van FC Utrecht?

Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+!

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.