Spitse schiet Ajax Vrouwen vanaf strafschopstip naar bekerfinale

door Jesse ter Haar 36

De Ajax Vrouwen hebben dinsdagavond ten koste van Feyenoord de bekerfinale weten te bereiken. Er was een verlenging voor nodig, maar mede dankzij doelpunten van Tiny Hoekstra en Sherida Spitse werd de eindstrijd bereikt.

De ploeg van hoofdtrainer Suzanne Bakker, die volgend seizoen wordt afgelost door Hesterine de Reus, trok vanaf het begin van de wedstrijd ten aanval. In de eerste fase van de wedstrijd waren het Daliyah de Klonia en Hoekstra die gevaarlijk werden namens de Amsterdammers, maar er werd nog geen doel getroffen. Even daarna werd ook Jonna van de Velde gevaarlijk na een hakbal van Romée Leuchter, maar zij kreeg de bal uiteindelijk niet voorbij de keeper van de club uit Rotterdam.

Ajax bleef de ploeg met het initiatief, maar dat betekende niet dat Feyenoord niet gevaarlijk werd. Keeper Regina van Eijk moest handelend optreden toen Feyenoord het middels een volley probeerde. Vanuit de corner die daarop volgde, ontstond er eveneens een mogelijkheid voor de Rotterdammers, maar een kopbal verdween naast het doel van de ploeg van Bakker. Het eerste doelpunt bleef zodoende enige tijd uit, maar vlak voor rust werd het op Sportpark de Toekomst alsnog 1-0 voor Ajax. Het was Hoekstra die wist te profiteren van matig uitverdedigen door de tegenstander van dinsdag. Het bleek de ruststand.

Na de rust was de eerste kans weer voor Ajax. Van de Velde werd gevaarlijk, maar zij schoot - na goed werk van Chasity Grant - naast. Diezelfde Grant bezorgde Hoekstra niet veel later nog een kans, maar opnieuw was het niet raak. Vervolgens deed Feyenoord was Ajax niet nogmaals wist te doen: scoren. In de 67ste minuut kwamen de Rotterdammers terug tot 1-1. Ajax probeerde het in het restant van de reguliere speeltijd nog wel, maar het lukte niet.

Ajax naar bekerfinale

Er was dan ook een verlenging voor nodig om de bekerfinale te bereiken. In die verlenging echter, werd het verschil al snel gemaakt. Grant wist haar directe tegenstander te poorten en werd neergelegd in het strafschopgebied. Het leverde Ajax een penalty, iets waar aanvoerder Sherida Spitse haar hand niet voor omdraait, op. De routinier bleef rustig en schoot raak voor de 2-1. Die stand zou niet meer veranderen en dus wist Ajax de finale van het bekertoernooi te bereiken. Woensdagavond tijdens Excelsior - Fortuna Sittard wordt de tegenstander bepaald.