PSV - Ajax in cijfers: Berghuis het creatieve brein van Ajax in Eindhoven

door Bart Veenstra 77

Bron Ajax Showtime

PSV - Ajax in cijfers: Berghuis het creatieve brein van Ajax in Eindhoven

door Bart Veenstra 77

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

Na iedere gespeelde wedstrijd door Ajax is er voldoende om over te praten. Wellicht was het aanvalsspel flitsend, of klopte het tactisch plan perfect bij de tegenstander. Daarachter liggen tal van statistieken, die iets zeggen over zowel de individuele prestaties als over het geheel. Met deze keer: Ajax boekt in het Philips Stadion een ontzettend belangrijke 1-2 overwinning.

Ajax was zondagmiddag PSV niet alleen qua uitslag de baas. De Amsterdammers kunnen op meerdere fronten betere statistieken overleggen dan de Eindhovenaren. Zo waagde het elftal van Ten Hag meer pogingen dan het elftal van trainer Roger Schmidt. Ajax kwam tot vijftien pogingen, waarvan zes op doel. PSV hield het bij tien pogingen, waarvan vier op doel. Bovendien creëerde Ajax twee hele grote kansen, terwijl PSV zelf geen enkele grote kans wist te creëren.

Ook qua aantal passes scoort Ajax beter. De Amsterdammers kwamen in Eindhoven tot 531 passes, terwijl PSV tot 402 passes kwam. En Ajax was bovendien zorgvuldiger in zijn passing. Bij Ajax kwam 78 procent van de passes aan, bij PSV was dat percentage 69.

Berghuis het creatieve brein van Ajax in Eindhoven

De speler met het hoogste cijfer (7,6) volgens statistiekenbureau SofaScore is Steven Berghuis. Hoe komt dat zo? De aanvallende middenvelder van Ajax had in het duel met PSV zestig balcontacten. Van zijn 43 passes kwamen er 34 aan, wat neerkomt op een percentage van 74. Belangrijker is: wat deed Berghuis met de bal? Het antwoord op die vraag verduidelijkt zijn hoge cijfer.

Berghuis leverde in het duel met PSV namelijk vijf keer (!) een keypass. Daarnaast verdeelde hij het spel liefst acht keer succesvol met een lange bal. De aanvallende middenvelder creëerde daarnaast één hele grote kans voor Ajax, terwijl hij zelf ook één grote kans wist te missen. Ook verdedigend had Berghuis zijn inbreng met twee onderscheppingen en een goed uitgevoerde tackle.

PSV-defensie heeft handen vol aan Tadić

De verdedigers van PSV hadden tijdens het duel met Ajax hun handen vol aan Dusan Tadić. Liefst vier keer moest er een overtreding op de aanvoerder van Ajax gemaakt worden om hem af te stoppen. Toch wist Tadić zeven keer een voorzet te geven, waarvan er twee bij een teamgenoot belandden. Eén keer leverde dit een doelpunt op en dat bezorgde Tadić wederom een assist.

Aan de andere kant haalde Antony geen rendement uit zijn acties. De Braziliaan ging negen keer een dribbel aan, waarvan drie succesvol. Zijn twee voorzetten kwamen aan bij een teamgenoot en daarnaast behaalde hij een passzuiverheid van 81 procent. Helaas voor de aanvaller wist het hem geen doelpunt of assist op te leveren.

Mazraoui laat zich zien als spelverdeler en dribbelaar

Met Antony heeft Noussair Mazraoui een goede klik en ook zondag lieten de twee zien elkaar goed aan te vullen. Vanwege die connectie kan Mazraoui van waarde zijn in het aanvalsspel van Ajax. Op zijn heatmap is te zien dat Mazraoui veel ter hoogte van de middenlijn kon spelen.

Met een passzuiverheid van 83 procent scoort Mazraoui prima en wat ook opvalt is dat de rechtsback in Eindhoven vaak de lange bal gaf. Acht keer waagde hij een poging om het spel te verdelen met een lange bal, waarvan liefst zes keer succesvol. Daarnaast kwam Mazraoui tot drie succesvolle dribbels. In de duels had Mazraoui wellicht beter gekund. Van de dertien duels die hij aanging, won hij er zes.

Op linksback kwam ook Daley Blind tot meerdere lange passes. Van de tien lange ballen kwamen er zes aan bij een teamgenoot. Blind kwam verder tot een passzuiverheid van 77 procent. De verdediger, die weliswaar slechts één van zijn negen onderlinge duels wist te winnen, verrichtte in Eindhoven liefst vijf keer een onderschepping.

Martínez heerst ook in Eindhoven in verdedigend opzicht en aan de bal

Eén keer dook Lisandro Martínez onder de bal door, waardoor PSV er gevaarlijk uit kon komen. Was het een goal geworden, had menigeen Martínez afgekraakt voor zijn verdedigende fout. Nu liep het goed af en zodoende kwam de Argentijn met de schrik vrij.

Martínez speelde in Eindhoven verder een goede wedstrijd. De verdediger verrichte in het Philips Stadion vijf ingrepen en twee onderscheppingen, terwijl hij drie keer de bal veroverde met een tackle. Bovendien wist geen enkele speler van PSV hem te passeren. Ook in de duels liet Martínez zich zien. Van de tien duels die hij aanging, won hij er zeven.

Dat Martínez aan de bal steeds comfortabeler is, bewees hij andermaal in Eindhoven. De Argentijn had 107 keer de bal en hij bereikte een passzuiverheid van 87 procent. Dat Martínez met een crosspass het spel graag verdeelt, is geen geheim meer. Veertien keer waagde hij die poging, waarvan tien keer met succes.

Timber speelde op kostbaar foutje na een prima wedstrijd

Jurriën Timber zal Noussair Mazraoui extra dankbaar zijn voor zijn winnende doelpunt. Timber ging eerder in het duel in de fout, waardoor PSV op gelijke hoogte kon komen. De verdediger nam de bal niet goed aan en zag zijn pass vervolgens onderschept worden. En dat met alle gevolgen van dien.

Op zijn zeldzame fout na speelde Timber ook in Eindhoven een goede wedstrijd. De verdediger won vier van de vijf duels die hij aanging en bovendien zorgde hij er meteen 'last man tackle' voor dat PSV een grote mogelijkheid werd ontnomen. Timber kwam verder nog tot twee ingrepen, vier onderscheppingen en één goed uitgevoerde tackle. Bovendien werd hij geen enkele keer voorbij gespeeld. Aan de bal kwam Timber tot een passzuiverheid van 89 procent en één succesvolle dribbel.

Álvarez ruimt veel op, maar kan beter aan de bal

Edson Álvarez was in het duel met PSV vooral in de slotfase belangrijk. In die fase wist de Mexicaanse middenvelder meerdere keren een aanval van PSV af te stoppen. In totaal kwam Álvarez tot drie ingrepen, twee keer het blokken van een schot, één onderschepping en drie goed uitgevoerde tackles. Van de 21 duels die Álvarez aanging, won hij er 11.

Aan de bal heeft Álvarez echter betere wedstrijden gespeeld. De Mexicaan kwam tegen PSV tot een passzuiverheid van 70 procent. Van zijn acht lange passes kwamen er drie aan bij een teamgenoot.

Middenvelder Ryan Gravenberch was in Eindhoven haast overal op het veld te vinden, zo blijkt ook uit zijn heatmap. Gravenberch kwam tegen PSV tot drie succesvolle dribbels en daarnaast leverde hij één keypass. Ook in de duels bleek hij sterk: van de tien duels die hij aanging, won hij er zeven. Wel kwam Gravenberch maar tot twintig passes, waarbij het percentage passzuiverheid slechts zestig bleek.

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties