NB: 'Dit was, ondanks de nederlaag, Ajax' beste wedstrijd van de afgelopen weken'

door BadembaBarrie 153

Bron Ajax Showtime

Na iedere wedstrijd die Ajax speelt, valt er weer genoeg na te bespreken. Mooie doelpunten, vervelende momenten, vreugde en verdriet. Ajax Showtime kijkt iedere week met één van de redacteuren terug op de wedstrijd én wekelijkse actualiteiten in De Nabeschouwing. Vandaag: Ajax geeft in kort tijdsbestek voorsprong uit handen en verliest beker aan PSV. Ditmaal met redacteur Thijs Zwagerman. Lees hier zijn blik op de wedstrijd en praat mee!

Stelling: de twee snelle tegengoals vlak na rust deden Ajax mentaal de das om.

'Of het Ajax mentaal de das om deed daar kun je over twisten, maar feit is wel dat Ajax daarna niet meer in het spel kwam. Voor die twee tegengoals had Ajax, met uitzondering van de eerste tien minuten, eigenlijk de volledige controle over de wedstrijd. In het tijdsbestek van anderhalve minuut geef je eigenlijk de hele wedstrijd weg en ik wil niet zeggen dat dat een mentaal probleem is, want Ajax heeft vaak genoeg aangetoond dat ze terug kunnen komen van een achterstand.

'Je weet echter dat vanaf het moment dat PSV op voorsprong komt, de deur daar dichtgaat en dan wordt het heel lastig om daar doorheen te breken. Feit is hoe dan ook dat die twee goals in kort tijdsbestek de wedstrijd volledig omgekeerd hebben en dat Ajax dat niet meer te boven is gekomen.'

Wie was ondanks de nederlaag jouw man of the match?

'Mijn man of the match is Gravenberch. Hij heeft natuurlijk de goal gemaakt, maar was daarnaast ook met dribbels betrokken, hij zocht de korte combinatie. Hij was precies de moderne middenvelder die hij kan zijn, maar niet vaak genoeg is. Met zijn creativiteit, attractiviteit en het rendement dat hij levert, vond ik hem de grote uitblinker bij Ajax.

'Het is dan erg zonde dat dat in een verloren bekerfinale is, want na de terechte kritiek die hij op zijn eerste seizoenshelft heeft gekregen, was dit een ideaal moment om in dat opzicht alle schroom van zich af te gooien. Ik vind hem na de winterstop één van de beste Ajacieden en zijn wedstrijd vandaag was een bevestiging van die vorm.'

Brian Brobbey startte verrassend ten koste van Sébastien Haller. Wat vond je vooraf van die keuze en hoe vond je hem uitpakken?

'De keuze voor Brobbey vond ik vooraf zeer verrassend, want ik had niet verwacht dat Ten Hag het zou doen. Ik begreep hem echter wel, want ik vond dat er iets moest gebeuren in die aanval. De aanval met Berghuis, Haller en Tadic is al vaker te statisch gebleken, met te weinig diepgang. Ik had gehoopt dat Ten Hag daar iets in zou wijzigen en als je dan kijkt naar de opties die er zijn, is Brobbey voor Haller een harde keuze, maar wel begrijpelijk met de kwaliteiten die Brobbey heeft (snelheid en diepgang) ten opzichte van Haller.

'Bij de afgekeurde goal van Klaassen toont Brobbey precies aan wat hij kan brengen. Hij werd in de diepte gestuurd, gooide zijn lichaam ertussen en legde de bal goed klaar. Toch vond ik dat de kwaliteit van Brobbey te weinig boven is komen drijven. Er lag op momenten wel ruimte, maar hij is te weinig in de mogelijkheid gekomen om hem diep te sturen. Het heeft in dat opzicht denk ik niet uitgepakt zoals Ten Hag in zijn hoofd had.

'Desondanks vond ik Brobbey wel gewoon een prima wedstrijd spelen. Hij was balvast en sterk in de combinatie. Bovendien is het in het druk zetten lekker dat hij iets sneller kan komen aanlopen dan Haller. Brobbey had meer kunnen brengen als hij beter bediend werd, maar dat valt hem niet te verwijten.'

Ook Maarten Stekelenburg had een basisplaats. Hoe beoordeel je zijn optreden?

'Ik vond Stekelenburg organisatorisch en aan de bal een degelijke indruk maken. Dat was prettig, zeker gezien het feit dat hij heel lang niet heeft gespeeld. Die rust is erg belangrijk voor een verdediging.

'Als ik toch een kritische noot moet plaatsen, vond ik Stekelenburgs positionering, zeker bij de 2-1 van Gakpo, uiteindelijk de winnende goal, niet goed. Hij gokt eigenlijk dat die bal naar de lange hoek gaat terwijl Gakpo hem in de korte hoek schiet. Het schot was weliswaar strak, maar door de positie waarop Stekelenburg staat, kan hij er nooit meer bij. Als hij daar beter op anticipeert, had hij daar meer uit kunnen richten.

'Toch had ik, los van een eventuele blessure, Onana ook gepasseerd. Als je kijkt naar zijn gedrag, zijn reactie na afloop ten opzichte van de supporters en de zichtbare irritatie bij zijn teamgenoten en, het allerbelangrijkste, zijn wisselvallige prestaties, is het meer dan te rechtvaardigen dat je hem passeert.'

Wat zag je misgaan bij de tegendoelpunten die Ajax incasseerde?

'Ik denk dat het al met al zeer ongelukkig is. Ajax had na de eerste tien minuten, zoals ik al zei, de totale controle over de wedstrijd. Ze waren duidelijk de betere ploeg en maakten ook de 2-0 voor rust, maar die werd helaas afgekeurd. In het tijdsbestek van anderhalve minuut na rust geef je de wedstrijd echter volledig uit handen.

'Het begint met een standaardsituatie die door PSV goed wordt uitgespeeld. Daar valt Ajax denk ik niet heel veel te verwijten. In aanloop naar de 2-1 gaat natuurlijk wel van alles mis. Na die 1-1 was het natuurlijk sowieso zaak om de rust te bewaren. Er was eigenlijk niets aan de hand en Ajax had de controle, dus dan kun je die 1-1 een keer tegenkrijgen uit zo'n situatie.

'Wat je echter vervolgens ziet, is dat Martínez die bal praktisch vanaf de aftrap op voor hem atypische wijze inlevert. Alvarez en Klaassen worden vervolgens eenvoudig uitgespeeld en Stekelenburg stond dus niet goed gepositioneerd. Dat kost Ajax uiteindelijk deze finale. Verder vond ik het ook geen verdiende overwinning voor PSV, ze dolven het onderspit, met uitzondering van die paar minuutjes na de rust.'

Hoe doorslaggevend waren de afgekeurde doelpunten van Ajax voor het verloop van de wedstrijd?

'Ze waren ontzettend doorslaggevend. De 2-0 van Mazraoui viel vlak voor rust en dat is natuurlijk in alle opzichten een heerlijk moment om de voorsprong te verdubbelen. De gelijkmaker van Klaassen was bovendien een perfect moment om gelijk te maken. Als dat doelpunt had geteld, had de wedstrijd weer helemaal open gelegen. Nu dat niet gebeurt, ontwikkelt het duel zich zoals het dat deed.

'PSV gooide de boel dicht en gooide met enkele wissels nog wat extra sloten op de deur. Je moet dan eigenlijk hopen dat de bal een keer goed valt, omdat je weet dat het op voetbaltechnisch vlak niet meer gaat lukken. Doorslaggevend waren de afgekeurde goals dus absoluut, maar de beslissingen waren helaas wel correct. Het was twee keer buitenspel.'

Hoe beoordeel je de wissels die Erik ten Hag doorvoerde?

'Ik vond de wissels van Ten Hag logisch, maar hij had ze eerder kunnen doorvoeren. Zeker het brengen van Haller had je kort na de tegentreffers kunnen doen. We weten allemaal dat Ajax in de samenstelling zoals die in de tweede helft tegen Feyenoord stond heel sterk speelde en de wedstrijd omdraaide. Dat was zonder Álvarez op het veld en met Brobbey zwervend om Haller heen. In die samenstelling had ik Ajax graag direct na de tegentreffer gezien.

'Verder was de wissel Schuurs voor Mazraoui noodgedwongen. Kudus voor Klaassen was ook begrijpelijk, want dat zorgde voor meer voetballend vermogen en creativiteit aan de bal. Het debuut van Ihattaren vond ik nog een lichtpuntje in deze wedstrijd. Niet zo zeer om hoe hij speelde, maar meer om waar hij vandaan is gekomen. Je hoopt tegen uitgerekend PSV dan nog op een droomscenario en dat hij ergens bij betrokken kan zijn. Dat gebeurt dan uiteindelijk niet, maar de wissel voor Berghuis was wel logisch. Berghuis zat niet goed in de wedstrijd en verkeert de laatste weken eigenlijk al in slechte vorm.'

Met hoeveel vertrouwen kijk je na deze nederlaag naar de resterende vijf competitieduels?

'Toch wel met redelijk wat vertrouwen. Ik ga er nog steeds vanuit dat Ajax kampioen wordt, ook omdat dit, ondanks de nederlaag, eigenlijk de beste wedstrijd van de afgelopen weken was. Je kon ook weer in bijna de sterkst mogelijke opstelling spelen, dus ik ga er vanuit dat de titel gewoon wordt binnengesleept en dat deze nederlaag daar niet heel veel effect op zal hebben.

'Al met al is het, in meerdere opzichten, heel zonde dat je deze prijs niet in de wacht sleept. Het had, met het naderende vertrek van Ten Hag en een aantal spelers, een mooie afsluiting van een tijdperk kunnen zijn, maar richting de titel denk ik dat het geen problemen gaat opleveren. Je kunt weer in bijna de sterkste opstelling spelen en ik vond het spel hoopgevend, dus in dat opzicht heb ik er nog genoeg vertrouwen in dat Ajax de titel gaat binnenslepen.'

Bademba Barrie (Twitter: @Bademba__Barrie | E-mail: B.Barrie@Ajaxshowtime.com)
Jesse ter Haar (Twitter: @Jesseterhaar | E-Mail: J.terhaar@Ajaxshowtime.com)