Kaplan maakt indruk in Turkije: 'Kranten schrijven dat hij de grote man was bij Ajax'

door Cristian de Jong 40

Bron NOS

Kaplan maakt indruk in Turkije: 'Kranten schrijven dat hij de grote man was bij Ajax'

door Cristian de Jong 40

Bron NOS

Ahmetcan Kaplan is de laatste tijd een veelbesproken speler in de selectie van Ajax. De Turkse verdediger maakte in de nederlaag tegen AZ na lang geduld te moeten hebben zijn debuut in de Amsterdamse hoofdmacht. Niet veel later begon de verdediger voor het eerst in de basis en nu is hij al bijna niet uit de basisopstelling weg te denken. Turkse journalist Mehmet Demircan vertelt tegenover de NOS meer over de Turkse verdediger.

De prestaties van Kaplan zijn in Turkije niet onopgemerkt gebleven, zegt Demircan. 'De kranten schrijven dat hij de grote man was bij Ajax en dat als hij zo doorgaat een grote toekomst wacht.' Kaplan kwam in de zomer van 2022 over van Trabzonspor, maar maakte tegen AZ dus pas zijn eerste minuten voor Ajax. 'Hij heeft lang moeten wachten, zijn geduld is beloond. Nu laat hij zien wat hij in zijn mars heeft.', vervolgt Demircan.

De overstap van Kaplan naar Ajax zorgde in Turkije voor verrassing. Waar veel jonge spelers kiezen voor het grote geld in eigen land, besloot Kaplan zijn succes in Nederland te zoeken. 'Hij koos niet voor het geld, maar voor ontwikkeling bij Ajax. Hij wil eerst leren dan presteren. Veel Turkse talenten denken andersom.' Twee zware knieblessures voor Kaplan in zijn eerste seizoen bij Ajax zorgde voor een langdurige revalidatie. Het geduld van de jonge Turk is nu beloond.

'Kaplan is heel rustig, stil, bescheiden'

Kaplan, afkomstig uit de Turkse stad Trabzon, is volgens Demircan een vechter. Dat geldt voor meer mensen uit diezelfde regio. 'Het zijn vechters, strijders, ze geven nooit op. Maar ze hebben ook vaak een grote mond en dat heeft hij juist niet. Hij is heel rustig, stil, bescheiden. Dat is apart', vervolgt de journalist zijn verhaal.

Na zijn indrukwekkende eerste wedstrijden voor Ajax kan het voor Kaplan nog mooier worden. Demircan is van mening dat de Turkse verdediger een rol zou kunnen spelen in de selectie van bondscoach Vincenzo Montella voor het aankomende EK. 'Ik denk dat de bondscoach hem goed kan gebruiken.' Al lijkt een basisplaats nog wat te hoog gegrepen voor de Ajacied. 'Nog niet voor de basis, maar een selectie zit erin. Met zoveel kwaliteit kan niemand hem het nationale shirt ontnemen.'

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.