'In de eerste paar maanden bij Ajax vroeg ik me af of ik de juiste stap had gemaakt

door Terrence Riepma 24

Bron The Players Tribune

'In de eerste paar maanden bij Ajax vroeg ik me af of ik de juiste stap had gemaakt

door Terrence Riepma 24

Bron The Players Tribune

Laatst geüpdatet

André Onana weet nog goed dat hij in zijn beginperiode bij Ajax zich afvroeg of hij wel de juiste keuze had gemaakt om van FC Barcelona naar de Amsterdamse club te gaan. Dat vertelt de doelman tegenover The Players Tribune. Zo voelde de Kameroener zich eenzaam en moest hij wennen aan het Nederlandse weer.

'In de eerste paar maanden bij Ajax vroeg ik me af of ik de juiste stap had gemaakt', aldus Onana. 'Ik was de derde doelman en ik voelde me alleen in de kleedkamer. Ik sprak geen Nederlands of Engels en de anderen geen Frans of Spaans.' Toch gaf de inmiddels 25-jarige alles op de training: 'Ik was ongeduldig om te mogen spelen, ik wilde laten zien dat ik de juiste keuze had gemaakt.'

Onana weet nog dat hij ooit bijna een training miste door sneeuwval in Amsterdam: 'In Kameroen sneeuwt het nooit en als het sneeuwde in Barcelona, bleven we thuis. De eerste keer dat ik sneeuw in Amsterdam zag, deed ik de gordijnen dicht en ging ik terug naar bed.' Een uur later belde de club: 'Waar ben je? Je moet op de training zijn? Ik zei: Het sneeuwt, hoe moet ik rijden? Uiteindelijk moest ik gewoon komen.'

Bosz gaf Onana drie wedstrijden om zich te bewijzen

De lastige momenten stapelden zich op. Een gesprek met toenmalig trainer Peter Bosz hielp al helemaal niet: 'Voor het seizoen 2016-2017 sprak ik met Bosz en hij vertelde me dat ik te jong was, dat geen enkele andere club een doelman van 20 jaar oud liet starten. Ik was toen zo teleurgesteld, dat ik op zoek ging naar een club die mij wilde huren. Niemand wilde me en daarom moest ik blijven.' Maar later vertrok Jasper Cillessen en gaf Bosz drie wedstrijden aan Onana om zichzelf te bewijzen.

'Ik was zo nerveus en de eerste wedstrijd verloren we met 2-1 van Willem II', gaat de goalie verder. 'De volgende dag zag ik al de begrijpelijke krantenkoppen. Ik had nog twee wedstrijden om mezelf te bewijzen, maar bij de eerstvolgende gaf Davinson Sánchez een strafschop weg. Ik was woedend en zei: Waarom deed je dat? Nu krijg ik nooit meer een kans, ze gaan me afmaken! Maar ik gokte juist, hield de strafschop tegen en we wonnen vervolgens de wedstrijd', besluit Onana, die na het gewonnen duel met Go Ahead Eagles uitgroeide tot de onbetwiste eerste doelman van Ajax.

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties