Heitinga kan rekenen op lof: 'Altijd op zoek naar de beste versie van zichzelf'

door Timo Suur 14

Bron Algemeen Dagblad

Heitinga kan rekenen op lof: 'Altijd op zoek naar de beste versie van zichzelf'

door Timo Suur 14

Bron Algemeen Dagblad

Laatst geüpdatet

Examinatoren Dennis Demmers en Gert Aandewiel zagen bij het UEFA Pro-examen al dat John Heitinga klaar was voor de praktijk, zo zeggen ze in gesprek met het Algemeen Dagblad. De huidig oefenmeester van Ajax slaagde eind 2020 voor de opleiding.

Heitinga werd voor zijn examen geconfronteerd met een aantal coronagevallen. Dit was niet makkelijk voor hem, maar wel een goede test of hij klaar was voor het echte werk. 'Daarin moet je de film die je wil afspelen ook vaak bijstellen', zo zegt Demmers. 'John raakte totaal niet van de leg, had de oplossing onmiddellijk paraat en toonde hiermee ook aan over de vereiste competenties te beschikken.' In Zeist werd Heitinga gezien als een goede leerling. 'Hij was altijd gedreven, veeleisend en steevast op zoek naar de beste versie van zichzelf', zo herinnert Demmers zich nog.

Toen de twee examinatoren het groepje met Heitinga niet alleen vroegen naar hun eigen ontwikkeling, maar ook naar de voortgang van de staf ontstond er een leuk gesprek. 'Dan kwam hij niet veel later zijn bevindingen presenteren. Daar kon je dan heel goed met hem over discussiëren. John informeerde niet alleen, maar analyseerde gedragsveranderingen ook.' In Zeist werd ook al snel de eigen wil van Heitinga ontdekt. Hij werd gevraagd om stage te lopen bij Jong Oranje, maar deze kans liet de huidig oefenmeester van Ajax schieten. Hij wilde zich vastbijten in zijn project bij de Amsterdammers. Dat werpt nu zijn vruchten af, want hij is nu trainer van het eerste elftal nadat hij verschillende jeugdteams en de beloftenploeg heeft gecoacht.

Oud-jeugdspeler Llansana had een goede band met Heitinga

Enric Llansana heeft Heitinga bij meerdere jeugdteams meegemaakt. De oud-jeugdspeler van Ajax. Hij is lovend over de oefenmeester. 'Ik vond het een leuke en fijne trainer. Ik kan weinig negatiefs verzinnen', zo zegt de huidig speler van Go Ahead Eagles. 'John had een bloedhekel aan verliezen. Dat zag je terug als hij meedeed bij partijtjes. Verliezen deed hij niet, al moest hij ervoor valsspelen. Hij kon ook wel ontploffen na een nederlaag.'

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.