Franse media: 'Brobbey de grote uitblinker, Berghuis de schlemiel'

door Brent Tomassen 26

Ajax verloor op bezoek bij Olympique Marseille met 4-3, onder meer door twee benutte strafschoppen van de Fransen. De pers in Frankrijk zag dat Brian Brobbey bij de Amsterdammers de uitblinker was, maar in de persoon van Steven Berghuis, die een rode kaart pakte, was ook de schlemiel van de avond makkelijk aan te wijzen.

'De eerste helft was levendig', schrijft L'Equipe. 'Marseille wilde drukken en de Nederlanders waren in staat om de Olympique-defensie met iedere versnelling pijn te doen. De tweede helft werd minder pijnlijk voor Marseille. Omdat Pierre-Emerick Aubameyang zijn ploeg op spectaculaire wijze op voorsprong zette, maar vooral omdat Steven Berghuis zichzelf een gestoorde tackle op Joaquín Correa toestond, bij de zijlijn.'

Ondanks het numerieke voordeel, slaagde de thuisploeg er pas in blessuretijd in om de overwinnig defintief veilig te stellen. 'Toch werd Marseille nog eens te kijk gezet en ontliep het op een haar na nog een tegengoal. Maar dit Ajax is een gewillige ploeg, bij een gevaarloze voorzet richting de tweede paal veroorzaakte doelman Ramaj maar al te graag een tweede penalty.'

Lof voor Brobbey

RMC Sport schrijft vooral met lof over Brobbey, die twee fraaie doelpunten maakte. 'Ajax dreef Marseille tot het uiterste. Er waren twee nieuwe trainers, maar verder leek het gek genoeg veel op de heenwedstrijd. Brobbey toonde zijn kracht met de eerste gelijkmaker en versloeg Jonathan Clauss bij de 2-2 op snelheid en techniek. De wedstrijd veranderde na de uitsluiting van Berghuis, na een zeer gevaarlijke tackle op Correa. Toch voltrok zich met elf tegen tien het gevreesde scenario voor de toeschouwers in het Stade Vélodrome, 3-3, Marseille kon herbeginnen, maar opnieuw vonden ze het doelpunt.'

Fout Ramaj

Tot slot verbaasde Le Figaro zich over de fout van Diant Ramaj, die in blessuretijd een strafschop weggaf nadat hij zijn eigen fout wilde herstellen. 'Alsof de volslagen losgeslagen heenwedstrijd niet genoeg was, gaven Marseille en Ajax donderdagavond weer een voetbalshow ten beste, hun huidige zwaktes en vertrouwenscrises ten spijt. Trainer Gennaro Gattuso leek na de rode kaart voor Berghuis rustig te kunnen ademhalen, maar OM zet zichzelf graag obstakels in de weg. Het stevende af op een gelijkspel, maar Ramaj had andere ideeën en gaf een penalty weg.'