Eredivisie doet vanaf 2025 kunstgras in de ban en gaat over op nieuwe mediaverdeelsleutel

door Jesse ter Haar 52

Bron Eredivisie

Eredivisie doet vanaf 2025 kunstgras in de ban en gaat over op nieuwe mediaverdeelsleutel

door Jesse ter Haar 52

Bron Eredivisie

Laatst geüpdatet

De Eredivisie richt zich in de komende jaren op een betere 'competitive balance', zo blijkt uit de uitkomsten van de Vergadering van Vennoten op maandag 5 juni. De Eredivisie CV en de achttien Eredivisie-clubs gingen met elkaar in gesprek en daaruit kwamen enkele belangrijke besluiten, zo brengt men naar buiten via de website van de Eredivisie.

Wat centraal staat, is de zogeheten competitive balance. Door middel van een betere en nieuwe verdeling van de mediagelden moeten ook de clubs van een kleinere statuur in staat zijn om te groeien. 'Met ingang van het nieuwe mediacontract komt er een nieuwe verdeelsleutel in de Eredivisie. De nieuwe verdeelsleutel zorgt voor meer evenredigheid van de gelden', zo valt te lezen.

Daarnaast worden de afdrachten van de in Europees verband actieve clubs voortgezet. Dat wil zeggen dat de clubs die actief zijn in de Champions League, Europa League of Conference League bereid zijn om 3,75 procent van de Europese inkomsten af te staan aan de clubs die dat seizoen niet Europees actief zijn. Ook dit moet weer uitmonden in een betere competitive balance. 'Het faciliteren van de Europees spelende clubs, door wedstrijden te verschuiven in het belang van een optimaal wedstrijdschema van deze clubs, wordt voortgezet', klinkt daarbij.

Daarmee is het nog niet gedaan, want ook de Keuken Kampioen Divisie wordt niet vergeten. Om de competitive balance verder te versterken, gaat een gedeelte van de UEFA Solidarity Payments naar de clubs in de Keuken Kampioen Divisie. Dit betreft betalingen vanuit de UEFA aan de clubs die niet in actie komen in Europees verband. Het afgedragen geld dient door de clubs op het tweede niveau te worden ingezet om de jeugdopleidingen te verbeteren.

Kunstgras verdwijnt uit Eredivisie

Verder wordt het competitiebestuur betaald voetbal voortgezet, waardoor de Eredivisie zeggenschap krijgt over competitieaspecten. Vanaf het seizoen 2025/2026 wordt het voor Eredivisie-clubs verder verplicht om natuurgras te hebben aangelegd. Hierbij gaat het om 'hoogwaardig natuur- of hybridegras'. Het laatstgenoemde type gras ligt in de Johan Cruijff ArenA. Tot slot blijft de Eredivisie zich richten op de ontwikkeling van het vrouwenvoetbal in Nederland, terwijl er over het nieuwe mediacontract nog altijd geen besluit is genomen.

Ajax speelt voor het eerst sinds de jaren tachtig in een wit uittenue! Bestel nu het nieuwe uitshirt voor het seizoen 2023/24!

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.