Eigen doelpunt velt Ziyechs Marokko

door Jesse ter Haar 156

Het Marokko van Hakim Ziyech heeft vrijdagavond verloren van Iran. Na een uiterst vermakelijke eerst helft en een veel mindere tweede helft leek het lang 0-0 te worden, maar door een eigen goal bleek de eindstand 0-1 in het voordeel van Iran. Marokko moet zodoende hun punten gaan vergaren tegen Portugal en Spanje.

De wedstrijd begon wervelend van de kant van Marokko. In een hoge intensiteit gingen zij meteen opzoek naar de openingstreffer en kansen daarop kwamen er ook. Ajacied Hakim Ziyech kreeg de grootste kans namens de ploeg, maar vanaf een meter of twaalf schoot de middenvelder over de bal heen en zo was de kans verkeken. Ook hierna ging Marokko door met het drukken vooruit en zo bleef het gevaarlijk. Na een voorzet van Ziyech kwamen Younes Belhanda en Mehdi Benatia in kansrijke positie, maar via de kluts verdween de bal uit de doelmond.

Na twintig minuten liet Iran voor het eerst zien wat het kon. Er dreigde een grote kans na een gevaarlijke uitbraak, maar Karim Ansarifard raakte de bal slecht en zo was de kans verkeken. Na dit moment werd de ploeg dan ook wat brutaler in een wedstrijd dat een hoog tempo kende. Enkele minuten voor rust volgde dé kans voor Iran. Spits Sardar Azmoun kon alleen op de doelman af, maar mede door twijfel kon doelman Munir El Kajoui redden. Gescoord werd er op die manier niet in de eerste helft.

Na rust was het Marokko weer dat het initiatief meer greep en ook wat mogelijkheden kreeg in de jacht naar de openingstreffer. Het was echter opnieuw een energiek begin dat daarna afzwakte. Zo ging het eerste kwartier van de tweede helft voorbij zonder dat er een treffer gemaakt werd. Waar het in de eerste helft bij vlagen zo vermakelijk was, bleek het dat in de periode erna ook vele malen minder. Kansen waren er niet meer te noteren, terwijl Ziyech geïsoleerd aan de rechterkant zijn stempel niet meer kon drukken.

Tien minuten voor tijd was Ziyech er dan toch weer even. Belhanda kopte de bal goed terug op de Ajacied, maar zijn strakke schot werd gekeerd door de doelman. De slotfase van de wedstrijd werd verder vooral gekenmerkt door blessures en oponthoud. Emotie was er nog in overvloed vast te stellen, maar goals leken er niet meer te vallen. Ver in de blessuretijd viel de openingstreffer echter alsnog. Na een vrije trap kopte Aziz Bouhaddouz de bal in zijn eigen goal. Marokko had daarna niet meer genoeg tijd om terug te komen en zo bleef het bij 0-1.

Opstelling Marokko: Munir; N. Amrabat (S. Amrabat 76'), Benatia, Saïss, Hakimi; Boussoufa, El Ahmadi; Ziyech, Belhanda, Harit (Da Costa 82'); El Kaabi (Bouhaddouz 77').