Eenhoorn bespreekt vertrek Kroes bij AZ: 'Gingen er niet van uit dat dit zó snel op tafel moest komen'

door Bart Veenstra 36

Bron Voetbal International

Eenhoorn bespreekt vertrek Kroes bij AZ: 'Gingen er niet van uit dat dit zó snel op tafel moest komen'

door Bart Veenstra 36

Bron Voetbal International

Robert Eenhoorn, vertrekkend algemeen directeur van AZ, had niet verwacht dat Alex Kroes zó snel zou vertrekken bij de Alkmaarse club. Kroes was van december 2022 tot september 2023 directielid van AZ, waarna hij de overstap maakte naar Ajax. Vanwege een concurrentiebeding in zijn contract moest hij wel een halfjaar wachten voordat hij kon beginnen in Amsterdam.

In een interview met Voetbal International krijgt Eenhoorn de vraag of hij zich belazerd voelt door Kroes. Een echte 'ja' of 'nee' volgt niet echt. 'Toen we met Alex een concurrentiebeding overeenkwamen, gingen we er natuurlijk niet van uit dat dit zó snel op tafel moest komen. Uiteindelijk zijn we akkoord gegaan met een eerdere start van Alex bij Ajax', doelt Eenhoorn op het feit dat AZ er ook voor had kunnen kiezen om het concurrentiebeding een jaar lang - zoal eerder was afgesproken - geldig te laten zijn.

Eenhoorn wil ook vooruitkijken met AZ

'Aan de andere kant wilden we deels vasthouden aan de afspraken die onderling waren gemaakt. We willen bij AZ niet bekendstaan als organisatie waar mensen zich niet aan de afspraken hoeven te houden', vervolgt Eenhoorn, die ook vooruit wilde kijken met AZ.

'Je hebt elkaar altijd weer nodig om het voetbal vooruit te helpen. Je zou het misschien niet zeggen aan de manier waarop hij is weggegaan bij ons, maar inhoudelijk komen zijn ideeën over de ontwikkeling van het Nederlandse voetbal aardig overeen met die van ons. Dat het efficiënter en logischer kan, bijvoorbeeld. Daar heb je elkaar voor nodig.’

Tijdens het concurrentiebeding sprak Kroes mogelijk al met mensen bij Ajax. Eenhoorn zegt dat men dat bij AZ niet in de gaten is gaan houden. 'Maar als dat inderdaad zou zijn gebeurd, zou ik daar zelf niet zo trots op zijn. Verder interesseert het mij nu persoonlijk niet zoveel meer. Als wij bij AZ afspraken maken met iemand en diegene breekt die afspraken, dan vind ik dat vervelender voor zijn nieuwe werkgever. Dan zouden ze zich daar kunnen afvragen hoe dat straks in hun eigen omgeving zal gaan.’

Meer afspraken met Ajax

Eenhoorn vertelt dat er met Ajax nog meer afspraken zijn gemaakt. 'De basis daarvan was: meld het gewoon als je in iemand geïnteresseerd bent. En dan ga je praten en kom je er wel of niet uit. Andersom moet natuurlijk hetzelfde gelden. Kijk bijvoorbeeld naar de Premier League. Als een club zich daar niet houdt aan de afspraken over het benaderen van jeugdspelers, kan je je telefoon inleveren. Als daaruit blijkt dat je niet goed hebt gehandeld, krijg je een straf opgelegd.’

Tijdens de BAVA van dinsdagochtend sprak Michael van Praag zich uit over Kroes. Hij besprak de schorsing van de voormalig algemeen directeur en gaf aan waarom Kroes nu titulair directeur is en niet de statutair directeur van de club.

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.