De Ligt heeft vertrouwen in wederopbouw: 'Bij een club met veel talent zoals Ajax kan dat snel gaan'

door Jari Perridon 41

Bron Voetbal International

De Ligt heeft vertrouwen in wederopbouw: 'Bij een club met veel talent zoals Ajax kan dat snel gaan'

door Jari Perridon 41

Bron Voetbal International

Matthijs de Ligt vindt het pijnlijk om te zien hoe het nu gaat met Ajax. Het is alweer vijf jaar geleden dat hij als aanvoerder met Ajax een unieke prestatie leverde in de Champions League. De 24-jarige oud-Ajacied volgt de Amsterdammers nog altijd op de voet, zelfs in dit rampzalige seizoen.

'Ik probeer elke wedstrijd te kijken', begint De Ligt bij Voetbal International. 'Natuurlijk doet het pijn als je ziet dat het loopt zoals dit seizoen. Tegelijkertijd is het ook voor mij als buitenstaander heel makkelijk om te zeggen: het ligt hieraan en daaraan. Om echt te oordelen, moet je er dagelijks rondlopen. Maar het is duidelijk dat de neerwaartse spiraal van vorig seizoen helaas niet kon worden doorbroken', doelt de verdediger op de derde plaats van afgelopen seizoen.

De Ligt geeft aan ook positieve geluiden te horen over de nieuwe mensen bij Ajax. Hiermee doelt hij onder anderen op de nieuwe algemeen directeur Alex Kroes. 'Ik denk dat Ajax vooral terug moet naar de basis, naar het eigen dna. Met jeugdspelers die de kans krijgen, met spelers die de club al kennen en trots zijn om voor Ajax te spelen, aangevuld met ervaren spelers die een bijdrage kunnen leveren', aldus De Ligt, die aangeeft dat dit altijd de gouden mix is geweest voor Ajax.

Kroes kwam binnen als een verlosser, maar temperde al snel de verwachtingen. Zo liet hij vorige week weten dat een landstitel komend seizoen niet realistisch is. Hoeveel tijd het gaat kosten om een desbetreffende gouden mix weer in Amsterdam te zien, is de grote vraag. Ook voor De Ligt. 'Ik weet niet of zoiets in één of twee jaar is te realiseren, maar ik denk wel echt dat dit weer centraal moet komen te staan binnen Ajax. Het is natuurlijk niet fijn om te zien hoe het nu gaat en de club op de vijfde plek terug te zien. Hopelijk gaat het snel weer beter met de club. En het kan ook snel gaan, dat sluit ik niet uit.'

De Ligt heeft het vertrouwen dat het snel goedkomt met Ajax

De Ligt weet zelf ook heel goed hoe snel het kan gaan bij Ajax. 'Vijf jaar geleden speelden we met Ajax dat prachtige seizoen in de Champions League', doelt hij op het seizoen 2018/19, waarin Ajax een mix had van jonge talenten en ervaren spelers. Een seizoen eerder werd Ajax in de voorrondes van de Europa League uitgeschakeld door Rosenborg BK en speelde het geen Europees voetbal. Later dat seizoen werd trainer Marcel Keizer ontslagen en nam Erik ten Hag het stokje over.

Onder Ten Hag beleefde Ajax prachtige jaren. Na het vertrek van de oefenmeester en dat van directeur voetbalzaken Marc Overmars stortte alles in elkaar. De Ligt is echter van mening dat Ajax op termijn weer staat waar het hoort. 'Voetbal kan gewoon heel snel veranderen. En bij een club met veel talent zoals Ajax kan dat ook snel gaan. Dat gold destijds ook voor mezelf. In een jaar kan er heel veel gebeuren, maar dat moet niet verwacht worden. Met goed beleid moet de eerste aanzet nu worden gegeven en dan komt de club er echt weer bovenop.'

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.