De Boer keert (voorlopig) niet terug als trainer: 'Kriebelt geen seconde'

door Bart Veenstra 46

Bron Het Parool

De Boer keert (voorlopig) niet terug als trainer: 'Kriebelt geen seconde'

door Bart Veenstra 46

Bron Het Parool

Laatst geüpdatet

Frank de Boer heeft (voorlopig) niet de ambitie om terug te keren als trainer in de voetballerij. De voormalig coach van onder meer Ajax, Internazionale, Crystal Palace, Atlanta United en het Nederlands elftal is tegenwoordig analist bij Viaplay en technical observer van de UEFA. Dat laatste houdt in dat hij tactische analyses maakt van Champions League-wedstrijden voor de website van de Europese voetbalbond.

'Ik weet zeker, als je me nu op het veld zet met een groep voetballers, dat ik na drie minuten enthousiast ben', zegt De Boer in een interview met Het Parool. Hij gaat echter niet twijfelen als mensen hem vragen of het nog begint te kriebelen. 'Geen seconde', zegt de oud-trainer van Ajax. Zijn goede vriend Philip Cocu is nu trainer bij Vitesse en De Boer hoopt dat hij de tijd krijgt. 'Ik heb pas een appje gestuurd na zijn eerste zege. Ik hoop dat Phillip de tijd krijgt die elke trainer nodig heeft. Winnen is het gevolg van een proces', aldus De Boer, die wijst op Mikel Arteta. De Spaanse trainer begon bij Arsenal wisselvallig, maar inmiddels staat hij met de Londense club bovenaan in de Premier League.

'Al die randzaken vreten negatieve energie'

De Boer boekte met Ajax prachtige successen als trainer - hij werd vier keer op rij kampioen - maar het werk als trainer/coach kende ook zijn keerzijde. 'Wat me het meest heeft tegengestaan was de negativiteit waarmee het vak is omgeven. Voor mij is het glas halfvol. Ik ga uit van het positieve. Trainen, op het veld staan met de jongens, is hartstikke leuk. Daar ligt mijn kracht.'

'Maar als manager ben je eigenlijk alleen maar bezig om het glas bij te vullen voor degenen die het als halfleeg zien', geeft De Boer de negatieve kant van het trainersvak aan. 'Zaakwaarnemers van spelers voeren de druk nog wat op, ouders soms. Al die randzaken vreten energie, negatieve energie. En het erge is: de goeie gasten geef je daardoor de minste aandacht. Omdat je weet: die doen toch wel hun extra werk na de training, die staan er als je ze nodig hebt.'

De Boer zag het Manchester United van Erik ten Hag onlangs overtuigend winnen van Tottenham Hotspur: 2-0. Aan het einde van het duel liep een gefrustreerde Cristiano Ronaldo de spelerstunnel in, nadat de speler weigerde in te vallen. 'Ik probeerde me te verplaatsen in Ten Hag. Hoe frustrerend dat is. Ik was vaak om vijf uur wakker en ging dan liggen woelen. Hoe ga ik dit aanpakken? Kort slapen, veel peinzen. Dat vreet aan een trainer. Ze zijn niet voor niks allemaal heel snel grijs.'

In het interview met Het Parool spreekt De Boer ook nog over zijn periode in Glasgow - waar hij speelde voor Rangers FC - en over bondscoach Louis van Gaal. Het gehele interview is via deze link te lezen.

Denk jij dat Ajax zich weet te plaatsen voor de Europa League door te winnen van Rangers FC? Zet in en verdien 1,85 keer je inzet terug!

Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+!

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.