De Avonden, het Ajax-eetcafé met een rijke geschiedenis: ‘Cruijff is hier weleens komen eten’

door Bas Velzel 4

Bron Ajax Showtime

De Avonden, het Ajax-eetcafé met een rijke geschiedenis: ‘Cruijff is hier weleens komen eten’

door Bas Velzel 4

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

Ajax kijken in een café, er zijn maar weinig dingen die beter zijn. De sfeer van met z’n allen juichen op een paar vierkante meter, het geeft een stadiongevoel. Hoe kijken de cafés zelf naar hun bestaan als Ajax-kroeg? Met deze keer: De Avonden in Betondorp in Amsterdam Oost.

Als je op de grond staat waar vroeger Stadion De Meer stond en je loopt het bruggetje over richting de Middenweg zie je op de hoek van het begin van Betondorp, de wijk waar Johan Cruijff opgroeide, een eetcafé zitten: De Avonden. Het café wordt gerund door Michel Kraamwinkel (52) en zijn broer Jean-Pierre (54). Sinds 2013 runnen de broers het historisch gelegen café.

Vroeger zat op de hoek café Meerzicht. Ajax-supporters verzamelden zich voor en na de wedstrijd hier in groten getale, het was dé kroeg van de fans. Meerzicht moest alleen in 2012 van toenmalig burgemeester Job Cohen de deuren sluiten. De twee broers namen uiteindelijk de plek over.

‘We moesten de naam wel veranderen. Als je Meerzicht op het internet opzocht, kreeg je geen fijne berichten te zien’, aldus Michel. ‘We hebben er nog over nagedacht om iets met 14 of met Cruijff te doen, maar dat hebben we uiteindelijk niet gedaan. Schrijver Gerard Reve heeft hier om de hoek gewoond en zijn boek De Avonden gaat over het “cementdorp”, zo zijn we op die naam gekomen. Er komen hier ook wel eens mensen binnen die fan zijn van Reve, maar we zijn eigenlijk gewoon een Ajax-kroeg hoor. Veel meer dan een intellectueel café in ieder geval.’

Ajax-kroeg in het DNA

Dat het nu al tien jaar lang geen Meerzicht meer is, maakt voor de charmes van het café niet uit. ‘We zijn gewoon nog steeds een echt Ajax-café. Dat moest het ook wel zijn. Mijn vader was van 1986 tot 2002 ook eigenaar van een café en dat was ook echt een Ajax-kroeg. Het zit in het DNA. Ik ben zelf ook echt ras-Ajacied. Ik heb zelfs in de jaren ‘80 enkele jaren in de jeugd gespeeld bij Ajax. Maar het is ook terecht dat ik nooit ben doorgebroken hoor!’ Zegt Michel lachend.

Ajax zit in het bloed van Michel en dat geldt ook voor de kroeg. Hij houdt de sfeer van het café dan ook intact, daardoor komen er nog steeds veel Ajax-supporters over de vloer. ‘Jongens van de F-side en vak 410 komen hier wel langs. De bus naar de uitwedstrijden stopt hier ook honderd meter verderop. Voor de wedstrijd en na de wedstrijd komen ze hier een drankje doen. Het gaat dan de hele dag over Ajax.’

Eten waar Ajax speelt

Het eetcafé zendt natuurlijk alle wedstrijden van Ajax uit. Daarnaast doen de broers ook nog wat speciaals tijdens een Europees avondje. ‘Als Ajax een Europese uitwedstrijd speelt dan kan je bij ons die dag dineren met eten uit dat land. Zo hadden we tegen Sturm Graz een Schnitzel en tegen Real Madrid stond er paella op het menu.’ Tijdens het Champions League seizoen van dit jaar stond er braadworst met sauerkraut (Dortmund), sardines met schaaldieren (Sporting Portugal en Benfica) en kebab (Besiktas) op het menu.

Ook voor de wedstrijd zelf hebben ze speciale rituelen. ‘Vooraf zetten we altijd De Ajax Marsch op en als ze gewonnen hebben draaien we ook altijd even We Are The Champions. De sfeer is hier dan echt geweldig, iedereen klapt en zingt mee. Er woont ook een vrouwtje hier in Betondorp die bij het sfeerteam zit van Ajax. Die geeft aan ons dan altijd genoeg vlaggetjes om hier een stadion-achtige sfeer te creëren’, zegt Michel trots.

‘Tijdens een Europese wedstrijd zit het hier ook echt ramvol. Toen Ajax de Europa League-finale tegen Manchester United speelde keken er gewoon mensen door de ramen. Ook tijdens de competitiewedstrijden is het hier vaak vol. Bij uitwedstrijden sowieso en de grote thuiswedstrijden ook.’

Johan Cruijff

Naast de Ajax-supporters hebben ook Ajacieden De Avonden gevonden. ‘Danny Blind is hier weleens, Ryan Gravenberch hebben we ook binnen gehad en Sjaak Swart komt ook wel langs.’ Maar toch wel het trotst is Michel op de gast die om de hoek opgroeide. ‘Ja in het verleden heeft Johan Cruijff hierbinnen ook wel een hapje gegeten’, zegt hij met een glimlach op zijn gezicht.

Het eetcafé is sowieso goed gelinkt aan Cruijff. ‘Als er wat gebeurt rond Cruijff of vaak zelfs rond Ajax dan komt de pers hier langs. Toen Cruijff overleed hebben we hier zelfs de buitenlandse media op de stoep gehad. Het Amerikaanse CNN kwam even wat vragen stellen. Dat komt natuurlijk omdat het ook het oude Meerzicht is, maar we staan nu wel echt bekend als een café met veel kenners. Iedereen heeft er wel verstand van, dat vinden ze zelf dan.’

Wie tijdens een Europees avondje op de hoek van de geboorteplaats van Johan Cruijff een hapje wil eten uit het land waar Ajax speelt is van harte welkom bij De Avonden. Een kroeg vernoemd naar het boek van Reve, maar met echt Ajax-DNA.

Heb jij nog een tip langs welk Ajax-café Ajax Showtime écht moet? Tip dat via Twitter: @BasVelzel of e-mail: b.velzel@ajaxshowtime.com

Ajax-kroegen:

- Elsa's het Ajax-café met de busreizen naar de ArenA

Bas Velzel (Twitter: @BasVelzel | e-mail: b.velzel@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.