'Commissariaat Van Praag en Van Wijk moet tijdelijk van aard worden'

door Jesse ter Haar 55

Bron De Telegraaf

'Commissariaat Van Praag en Van Wijk moet tijdelijk van aard worden'

door Jesse ter Haar 55

Bron De Telegraaf

Laatst geüpdatet

De bestuursraad van Ajax draagt Michael van Praag en Leo van Wijk niet voor als wederdienst, zo schrijft De Telegraaf vrijdagavond. De twee bestuurders waren als leden van de vereniging medeverantwoordelijk voor de formering van de nieuwe bestuursraad en niet veel later verschijnen zij zelf op het hoofdtoneel. Wat blijkt wel: de functie van de twee bij Ajax moet van tijdelijke duur blijven.

'Wie zijn oor binnen de vereniging te luisteren legt, hoort dat de voordracht van Van Praag en Van Wijk als vriendjespolitiek wordt gezien', zo schrijft de krant dan ook. Men kijkt niet gek op van de ideeën binnen de vereniging, omdat het een kwestie van elkaar aanstellen lijkt. Eerder werd de nieuws bestuursraad onder leiding van Ernst Boekhorst aangesteld door onder meer Van Praag en Van Wijk en bij de voordracht van de twee laatstgenoemden is het andersom.

Van een wederdienst lijkt echter geen sprake te zijn. Boekhorst en de rest van de bestuursraad willen nog niet op de voordracht van Van Praag en Van Wijk reageren, maar bronnen rondom de bestuursraad spreken de beschuldigingen van vriendjespolitiek tegen. 'Het alternatief – uitgebreid de tijd nemen voor gesprekken met onbekende potentiële commissarissen – wordt als roekeloos gezien, omdat de club al weken in lichterlaaie staat en bestuurlijke rust topprioriteit heeft', valt te lezen.

Dat er kritiek kan komen op de aanstelling van twee bekenden, zou de nieuwe bestuursraad op de koop toe nemen. Het belang van de club staat voor hen voorop. Van Praag en Van Wijk moeten voor rust zorgen, waarna hun periode in de Raad van Commissarissen van Ajax ook al relatief snel weer voorbij kan zijn. Er zou met het tweetal zijn afgesproken dat hun commissariaat van tijdelijke aard is. 'Sterker nog: het liefst van zo’n kort mogelijke duur.'

Vorming van 'toekomstbestendige' RvC

Wanneer de nieuwe RvC vorm heeft gekregen, gaat men een nieuwe fase in. Wanneer Van Praag en Van Wijk zich bij de raad hebben gevoegd moet er een 'toekomstbestendige' worden geformeerd. Wanneer dat is gelukt, is het de bedoeling dat de huidige commissarissen zelf terugtreden. Namen die worden genoemd voor de RvC van de toekomst zijn Diederik Karsten en Duncan Stutterheim.

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.