Cijfers Tadić laten zien waarom hij in de basis thuishoort

door Wessel Kroon 50

Cijfers Tadić laten zien waarom hij in de basis thuishoort

door Wessel Kroon 50

Laatst geüpdatet

Dusan Tadić krijgt de laatste tijd veel kritiek van een deel van de supporters, maar is die kritiek wel terecht? Voorlopig lijkt zijn plaats in de basiself van Alfred Schreuder onomstreden, maar de Serviër lijkt moeite te hebben met het aanpassen aan zijn nieuwe positie.

Tadić zijn krediet is groot. Sinds zijn komst is Ajax ieder seizoen landskampioen geworden en hij speelde een hele belangrijke rol in de Champions League-campagne in het seizoen 2018/2019. Toch is er steeds meer kritiek op de aanvoerder. 'Als je Tadic zag spelen... Dat was een verschrikking', aldus Rafael van der Vaart eerder dit seizoen. 'En die speelt gewoon negentig minuten. Als wij vroeger zo speelden, hadden we de rust niet gehaald. Je moet wel leveren natuurlijk. Ik ben enorm fan van hem. Maar je merkt, het is een beetje weg.' Wesley Sneijder deed er nog een schepje bovenop: 'Tadic moet je even uit z'n lijden verlossen. Even op het bankie, effe zitten.'

Spelers als Brian Brobbey en Davy Klaassen geven Schreuder genoeg mogelijkheden om te rouleren. Dit gebeurt ook vaak met Steven Bergwijn, Mohammed Kudus en Steven Berghuis, maar Tadić blijft vrijwel altijd staan. Schreuder is niet bezig met de kritiek die zijn aanvoerder krijgt: 'Ik hoor de verhalen, maar doe er niets mee. Het zijn vooral journalisten en presentatoren die hun mening geven en die pushen dat. Dusan speelt nu meer aan de rechterkant en dat was even wennen met Devyne (Rensch).'

Tadić moest dit seizoen uitwijken naar de rechterflank door de komst van Bergwijn. Aan de rechterkant oogt hij wat onwennig. Tadić gaat zelden nog voor de actie buitenom en zijn uitdraaiende voorzet komt veel minder uit de verf, simpelweg omdat hij ze met zijn verkeerde been moet geven.

Waarom houdt Schreuder dan toch aan hem vast? Naast zijn leidersrol in het veld, zorgt Tadić ook voor creativiteit in de voorhoede. Als je kijkt naar de kansen die Tadić creëert, wordt het duidelijk waarom Tadić zo belangrijk is voor dit Ajax. Tadić creëerde dit seizoen namelijk ruim twee keer zoveel kansen als Berghuis en Bergwijn, die de tweede plaats in het klassement bezetten (Tadić 32, Berghuis en Bergwijn 15).

Wat doelpunten betreft is Tadić er dit seizoen op achteruitgegaan, hij heeft namelijk nog geen doelpunt gemaakt in de Eredivisie. Hij heeft hetzelfde aantal assists gegeven als vorig jaar na zeven wedstrijden en is zelfs nauwkeuriger geworden in zijn passing, zo blijkt uit statistieken die de NOS laat zien.

Tadić leidt verreweg het meeste balverlies van alle spelers in de hele eredivisie, maar toch blijkt uit deze statistieken dat hij onmisbaar is vanwege zijn kwaliteiten. Het is niet voor niets dat Tadić sinds zijn komst nog geen enkel Eredivisie-duel heeft gemist.

Denk jij dat Ajax zonder tegendoelpunt(en) weet te winnen van Go Ahead Eagles? Krijg nu 1,72 keer je inzet!

Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+.

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.