Bulka: 'Farioli heeft de moed om de keeper echt als elfde veldspeler te gebruiken'

door Jari Perridon 119

Bulka: 'Farioli heeft de moed om de keeper echt als elfde veldspeler te gebruiken'

door Jari Perridon 119

Laatst geüpdatet

Marcin Bulka, doelman van OGC Nice, is van mening dat hij veel heeft geleerd van Francesco Farioli. Dit laat de doelman weten in een interview met Voetbal International. Na zijn eerste volledige seizoen als eerste keeper liegen zijn cijfers er niet om. De doelman wist in zeventien competitiewedstrijden zijn doel schoon te houden en is zodoende de minst gepasseerde doelman van de Ligue 1. Niet voor niets is de Poolse doelman door de Nice-supporters verkozen tot Speler van het Jaar.

Bulka had dit seizoen bij Nice een belangrijke rol in het meevoetballen, als startpunt van elke opbouw. De doelman schiet woorden tekort om zijn waardering uit te spreken over Farioli. 'De trainer kwam hier en zette direct de standaarden neer. Hij liet ons zien hoe hij wilde spelen. Dat ligt mij vrij goed, denk ik. Hij heeft mij de kans gegeven om me te ontwikkelen, om een betere speler te worden', aldus Bulka, die vindt dat de Italiaanse oefenmeester hem enorm heeft ontwikkeld. Onder andere door veeleisend te zijn.

'Hij is iemand die de moed heeft om het te doen, hij gebruikt de keeper echt als een elfde veldspeler. Als wij de bal hebben, weet ik dat ik actief moet zijn. Hij is iemand die mij heeft geholpen om dapper te zijn', vervolgt de Poolse doelman, die de meeste korte passes van alle keepers in de Ligue 1 verstuurde dit seizoen. Dit heeft alles te maken met de manier van opbouwen die Farioli graag ziet.

Rol van de keeper onder Farioli

De Italiaanse oefenmeester ziet de doelman als een sleutelfiguur in de opbouw. Hij probeert de tegenstander te lokken tot laag op de eigen helft om vervolgens met zeer direct spel de aanvallers te zoeken in de ruimtes die zijn ontstaan. In de vijf grote competities zijn er maar een paar keepers die relatief minder vaak voor de lange bal kiezen dan Bulka.

'Ik weet wat ik moet doen, wat mijn rol op het veld is, en ik denk dat de coach mij daarin ontwikkeld heeft. Ik kon een leider worden en de man die de opbouw start. En verdedigend weet ik wat ik moet doen, dat is natuurlijk ook cruciaal. Maar wat ik het meest heb ontwikkeld, is mijn voetenwerk en mijn bijdrage in de opbouw, zodat we vloeiend uit het strafschopgebied kunnen komen', is Bulka van mening.

De Pool is lyrisch over de discipline en duidelijkheid die Farioli meebracht naar Nice. Iets waar bij Ajax ook aan gewerkt gaat worden. 'Als jonge coach heeft hij ons verbaasd toen hij binnenkwam. Hij heeft een sterke wil en weet precies hoe hij het wil doen. We moesten hem volgen. Dat hebben we gedaan en we hebben ons doel bereikt: een plek in de top-zes en plaatsing voor de Europa League.'

Ten Rouwelaar de nieuwe keeperstrainer bij Ajax

Farioli gaat bij Ajax samenwerken met Jelle ten Rouwelaar. Ajax heeft met hem een nieuwe keeperstrainer binnen voor het eerste elftal. Ten Rouwelaar speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling van onder anderen Bart Verbruggen, die nu bij Brighton & Hove Albion speelt. Met name op het gebied van meevoetballen heeft Ten Rouwelaar zijn stempel weten te drukken. Diant Ramaj liet dit seizoen in Amsterdam al zien dat hij aardig kan meevoetballen. Het zal interessant worden om te zien hoe de Duitser zich gaat ontwikkelen onder Farioli en Ten Rouwelaar.

Meld je hier aan voor de EK-poule van Ajax Showtime en win mooie prijzen!

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.