‘Als Schrijvers op goal stond, dan kon je gerust gaan zitten’

door Davy Lo 8

‘Als Schrijvers op goal stond, dan kon je gerust gaan zitten’

door Davy Lo 8

Laatst geüpdatet

De recent overleden Piet Schrijvers staat naast zijn uitmuntende prestaties als keeper ook bekend als een markant figuur. David Endt (voormalig teammanager van Ajax) en Michael van Praag (voormalig voorzitter van Ajax) blikten tegenoverAT5 terug om hun ervaring met de oud-doelman, zijn kwaliteit op het veld én zijn functie in de kleedkamer.

Als we aan Piet Schrijvers denken, gaat het vooral over zijn prestaties op het veld. Van 1974 tot 1983 was hij de betrouwbare sluitpost in de defensie van Ajax. ‘Als hij op goal stond, dan kon je gerust gaan zitten’, zegt Michael van Praag. ‘Want hij was nauwelijks een keeper die fouten maakte en hield alles tegen. Als sluitpost van de verdediging was het een brok cement en daar kwam je niet omheen.’ Niet alleen binnen de lijnen was hij een graag geziene figuur, ook buiten het veld hield men van hem. ‘Als Piet Schrijvers binnenkwam dan kwam daar een persoonlijkheid binnen. Iedereen praatte ook altijd graag met hem. Ik zal hem herinneren als een goede keeper en als innemende persoonlijkheid, absoluut een icoon.’

Naast Van Praag, denkt ook David Endt nog graag terug aan Schrijvers. ‘Hij vulde letterlijk en figuurlijk het doel, maar ook de kleedkamer.’ De voormalig teammanager zag een enorme drive bij de sluitpost en dat kon Endt alleen maar waarderen. ‘Hij had een bepaalde persoonlijk die gefundeerd was door een grote ambitie. De man had een geweldig arbeidsethos, hij vond trainen fantastisch, hij het ook nodig, dat zware lijf had ook training nodig Zijn kunnen als keeper was formidabel, maar hij had ook dat stapje meer. Hij had een enorme eerzucht en dat merkte je in het veld. Wanneer hij de duels aanging was hij bijna onverslaanbaar in de een tegen een situaties. Het strafschopgebied kon hij beheersen en overheersen.'

Niet alleen op het veld stond hij zijn mannetje, ook in de kleedkamer liet hij van zich horen. Het was een kerel waar je in de kleedkamer meer aan had dan alleen iemand die op een bankje zat te wachten op het begin van de wedstrijd. Hij kon ook de spelers motiveren, met name de jongere spelers. Hij was een man uit één stuk, recht door zee op allerlei gebieden met ook zijn zachte menselijke kanten.

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.