Ajax zwaait viertal Ajacieden uit op laatste officiële dag als Ajax-speler

door Jesse ter Haar 118

Bron Ajax

Ajax zwaait viertal Ajacieden uit op laatste officiële dag als Ajax-speler

door Jesse ter Haar 118

Bron Ajax

Laatst geüpdatet

Ajax heeft donderdag via Twitter een viertal Ajacieden uitgezwaaid tijdens hun laatste officiële dag als Ajax-speler. André Onana, Zakaria Labyad, Danilo Pereira en Przemyslaw Tyton lopen uit hun contract en beginnen nieuwe hoofdstukken in hun carrière.

Eerstgenoemde goalie brengt daarmee een einde aan een bewogen periode in Amsterdam. Hij maakte in 2015 de overstap van FC Barcelona naar Ajax, waar hij zich aanvankelijk in Jong Ajax moest ontwikkelen. Toen Jasper Cillessen de club in 2016 achter zich liet, moest Peter Bosz opzoek naar een nieuwe eerste doelman. De aangetrokken Tim Krul herstelde nog van een blessure en dus werd Onana noodgedwongen doorgeschoven. Jarenlang toonde hij zich een doelman van grote klasse, tot aan zijn dopingschorsing. Hierna leefde de Kameroener vooral in onmin met Ajax en zodoende vertrekt hij alsnog via de achterdeur. Hij tekent spoedig een contract bij Internazionale.

De andere keeper, Tyton, kent een veel korter dienstverband in Amsterdam. De Pool kwam in maart bij Ajax terecht, waar hij het keepersgilde moest versterken. De club had te maken met blessures van Remko Pasveer, Maarten Stekelenburg en Jay Gorter, terwijl Onana net terugkwam van zijn schorsing. De bezetting was te dun en zodoende kwam Tyton er voor de breedte bij. Tot speelminuten kwam de ervaren goalie uiteindelijk niet. Hij gaat aan de slag bij FC Twente.

Voor Zakaria Labyad geldt dat hij tot een zeer respectabel aantal wedstrijden in Ajax kwam. In de zomer van 2018 maakte hij de overstap van FC Utrecht naar Amsterdam en speelde 54 wedstijden in het shirt van de club. Meerdere malen deed hij een gooi naar een basisplaats, maar die behield hij nooit over langere tijd. Hij brak nooit echt door en had meerdere malen te maken met een zware blessure. Áls hij speelde, wist hij aardige cijfers te noteren. Hij scoorde dertienmaal en stelde tien keer een teamgenoot in staat om te scoren. Waar Labyad nu aan de slag gaat, is nog niet bekend.

Tot slot is er Danilo, van wie al bekend is dat hij de overstap naar Feyenoord maakt. Als Braziliaans talent van Santos maakte hij in 2017 de overstap naar Ajax, waar hij voor het eerst met het voetbal in Europa te maken kreeg. Hij kreeg veel speeltijd in Jong Ajax en kwam in 51 duels dan ook tot 31 doelpunten. Op 23 februari 2020 maakte hij zijn debuut namens Ajax 1 toen hij inviel tijdens Heracles Almelo - Ajax. Enkele dagen later viel hij in tijdens Ajax - Getafe en was hij zelfs trefzeker. Later dat jaar vertrok hij op huurbasis naar FC Twente, waar hij een goed seizoen in de Eredivisie kende. Een echte kans in Amsterdam kwam er echter niet meer voor hem.

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.