Ajax zou baat hebben bij NL League: 'Meer tegenstand in de Eredivisie'

door Timo Suur 69

Bron Voetbal International

Ajax zou baat hebben bij NL League: 'Meer tegenstand in de Eredivisie'

door Timo Suur 69

Bron Voetbal International

Laatst geüpdatet

In 2021 heeft er onder alle Eredivisieclubs een stemming plaatsgevonden voor de NL League. Alle clubs vonden dit een goed idee, behalve Ajax en Feyenoord. Sparta-directeur Manfred Laros, sinds 2020 ook commissaris van de Eredivisie CV, spreekt hierover met Voetbal International.

Bijna twee jaar na de stemming is de NL League nog altijd niet ingevoerd. Het is een collectief plan met een socialere verdeling van het geld. 'Iedereen vindt dat een goede Eerste Divisie cruciaal is voor het betaald voetbal.'

Ajax en Feyenoord zijn van mening dat ze in de nieuwe organisatie te weinig zeggenschap krijgen. Het andere pijnpunt is de regeling dat ze vijf procent van hun UEFA-premies moeten afstaan. Daarnaast vinden ze het onbegrijpelijk dat andere clubs beslissen over hun Europese inkomsten.

Laros snapt dat Ajax zich richt op Europa, want dit is goed voor de Nederlandse competitie. 'Als Nederlandse clubs internationaal goed presteren, straalt dat af op de Eredivisie. Daardoor kunnen wij weer hogere transfersommen vragen. Alleen het feit is dat de Champions League-premie in 2024 stijgt van tachtig naar honderd miljoen euro.'

Het is belangrijk dat Ajax doorheeft dat ze tegen clubs spelen met een minder grote begroting. 'De NL League zorgt ervoor dat Ajax meer tegenstand krijgt in aanloop naar Europese wedstrijden', zo stelt Laros. 'Ajax speelt het grootste deel van zijn wedstrijden in de Eredivisie. Daar zullen de spelers ontwikkeld moeten worden. Daar worden ze klaargestoomd voor de Europese krachtmetingen. Ajax heeft een belang bij interessante wedstrijden met enige tegenstand.'

Ajax loopt weg bij de rest van Nederland

Laros noemt de Portugese competitie als voorbeeld. 'Dat is een competitie die wordt gedicteerd door enkele clubs. Dat kan hier ook gebeuren, als we het op zijn beloop laten. Ajax is een heel eind weg in Nederland.' In Portugal is het uit de hand gelopen, omdat clubs hun tv-rechten individueel verkopen. 'Daar is geen enkele solidariteit. FC Porto, Benfica en Sporting gaan volledig voor eigen kansen. De verschillen zijn nergens zo groot als daar,' zo zegt Laros.

Verwacht jij dat Ajax ten koste van FC Twente de volgende ronde van de TOTO KNVB Beker bereikt? Zet in en terug als Ajax doorgaat!

Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+!

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.