Ajax wil Eredivisie in 2023 goed afsluiten met Valkanis als zesde trainer van het jaar

door NielsOpdam 42

Bron Ajax Showtime

Ajax wil Eredivisie in 2023 goed afsluiten met Valkanis als zesde trainer van het jaar

door NielsOpdam 42

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

Ajax speelt zondagmiddag de laatste competitiewedstrijd van 2023. De Amsterdammers ontvangen PEC Zwolle om 16.45 uur. John van ‘t Schip werkte in het verleden bij de Zwollenaren, maar ontbreekt zondag langs de lijn. De Ajax-trainer is in Australië voor de bruiloft van zijn zoon. De Amsterdammers hopen het Eredivisie-jaar 2023 goed af te sluiten tegen PEC Zwolle.

Allereerst even een historisch overzicht. Ajax speelde in eigen huis 21 competitiewedstrijden tegen de Zwollenaren. De Amsterdammers zijn ongeslagen, want er werd negentien keer gewonnen en twee keer gelijkgespeeld. Ajax scoorde in eigen huis 61 doelpunten tegen de club uit Zwolle en incasseerde zestien goals. Tijdens de laatste ontmoeting op 30 april 2022 werd er met 3-0 gewonnen. Op 5 oktober 2014 verspeelden de Amsterdammers voor het laatst punten tegen De Blauwvingers (0-0).

Op dit moment staat PEC Zwolle op de elfde plek in de Eredivisie. Het elftal van Johnny Jansen won vijf keer, speelde twee keer gelijk en verloor acht wedstrijden. Afgelopen weekend verloren de Zwollenaren in eigen huis nog van NEC Nijmegen (1-3). Een week eerder won PEC met 0-5 op bezoek bij FC Volendam. Ajax staat momenteel vijfde en heeft zeven punten meer dan de tegenstander van zondag. Onder leiding van Van ‘t Schip verloren de Amsterdammers nog niet in de Eredivisie.

Van ‘t Schip en Valkanis hebben een verleden in Zwolle

Van ‘t Schip was tussen juli 2017 en december 2018 hoofdtrainer in Zwolle. Daar beleefde hij een geweldige eerste seizoenshelft. PEC Zwolle ging namelijk als nummer vier de winterstop in. Diederik Boer werkte destijds samen met de oefenmeester en blikte eerder terug op die periode. ‘Als je puur kijkt naar hoe wij toen gespeeld hebben, vind ik dat voetballend gezien misschien wel het mooiste jaar bij Zwolle’, vertelde Boer eerder aan Ajax Showtime.

Doordat Van ‘t Schip zondag niet aanwezig is, neemt eerste assistent-trainer Michael Valkanis de honneurs waar. Dat doet de Australiër uiteraard samen met Hedwiges Maduro en Said Bakkati. Valkanis werkte ook bij PEC Zwolle, want hij werd in de zomer van 2018 assistent-trainer van Van ‘t Schip. Na het vertrek van de oud-Ajacied bleef de Australiër werkzaam bij de club. Technisch directeur Gerard Nijkamp bood hem een baan in de jeugdopleiding aan. Valkanis tekende een nieuw contract, maar vertrok na een paar maanden toch nog, omdat Van ‘t Schip hem vroeg als assistent-trainer bij het Griekse nationale elftal.

Ajax won helft van de competitiewedstrijden in 2023

Met Valkanis langs de lijn wil Ajax het kalenderjaar in de Eredivisie goed afsluiten. Het Ajax-jaar 2023 in vogelvlucht: 35 competitiewedstrijden, waarvan de helft werd gewonnen (achttien keer). Er werd negen keer gelijkgespeeld en acht keer verloren. In totaal pakten de Amsterdammers 63 van de 105 mogelijke punten. Ajax had vijf verschillende trainers en met Valkanis erbij worden dat er op de valreep zelfs nog zes.

Het Eredivisie-jaar 2023 begon op 8 januari in Nijmegen. Op bezoek bij NEC Nijmegen speelde het elftal van Alfred Schreuder met 1-1 gelijk. Onder zijn leiding werden er daarna nog drie competitiewedstrijden gelijkgespeeld. Na Ajax - FC Volendam (1-1) werd Schreuder op 26 januari ontslagen. John Heitinga werd aangesteld als interim-trainer. Hij maakte het seizoen 2022-2023 af en won elf van zijn zestien wedstrijden. Ajax eindigde het seizoen op de derde plek.

Heitinga was interim-trainer en moest in de zomer dus plaatsmaken. Maurice Steijn werd aangesteld als derde Ajax-trainer in 2023. Hij zat zeven volledige Eredivisiewedstrijden op de bank en won slechts één keer. Het eerste competitieduel met Heracles Almelo werd namelijk met 4-1 gewonnen. Na twee gelijke spelen en vier nederlagen was het exit Steijn en werd Hedwiges Maduro de vierde trainer van het kalenderjaar. Hij was interim-trainer tijdens de duels met Brighton & Hove Albion en PSV. Er werd twee keer verloren.

Op 30 oktober begon Van ‘t Schip aan zijn klus als interim-trainer tot het eind van dit seizoen. Onder zijn leiding won Ajax zes keer en werd er één keer gelijkgespeeld. Een kleine kanttekening hierbij: het inhaalduel met RKC Waalwijk (2-3) wordt daarbij wel meegerekend. Met Valkanis als zesde (inval)trainer hoopt Ajax de winstreeks in de Eredivisie voort te zetten tegen PEC Zwolle.

Niels Opdam (email: n.opdam@ajaxshowtime.com)

Vier de feestdagen met het perfecte Ajax-cadeau uit de Ajaxshop!

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.