Ajax verliest arbitragezaak: zaakwaarnemer Tagliafico declareerde ruim een miljoen euro

door Bart Veenstra 121

Bron Voetbal International

Ajax verliest arbitragezaak: zaakwaarnemer Tagliafico declareerde ruim een miljoen euro

door Bart Veenstra 121

Bron Voetbal International

Laatst geüpdatet

Ajax heeft de arbitragezaak tegen de zaakwaarnemer van Nicolás Tagliafico verloren. De Amsterdamse club is Ricardo Schlieper, de spelersmakelaar van de Argentijnse linksback, nog eens een ton verschuldigd, zo meldt Voetbal International. In totaal is Ajax ruim een miljoen euro kwijt aan de zaakwaarnemer.

Tagliafico kwam in de winter van 2018 naar Ajax en speelde uiteindelijk ruim vier jaar voor de Amsterdamse club. Schlieper bemiddelt bij deze deal en Ajax beloont hem met een bedrag van 200 duizend euro (exclusief btw) zodra de speler wordt ingeschreven bij de KNVB. Na de transferzomer van 2019 mag Schlieper nog eens 100 duizend euro declareren als Tagliafico dan nog bij Ajax speelt. En na deadline day in september 2020 krijgt Schlieper nog eens 70 duizend euro.

Na succesvolle prestaties van Ajax én Tagliafico wil toenmalig directeur voetbalzaken Marc Overmars het contract van Tagliafico openbreken. Per mail laat hij aan Schlieper weten dat Tagliafico een salaris van drie miljoen euro plus een half miljoen euro aan tekengeld kan krijgen. 'Ook voor Schlieper ligt een nieuwe deal klaar, die 400 duizend euro gunstiger is ten opzichte van de commissieovereenkomst die was gesloten bij de komst van Tagliafico in 2018', schrijft Voetbal International.

Tagliafico en zijn zaakwaarnemer happen niet direct toe en willen eerst de buitenlandse clubs een kans geven. Blijkbaar komt er vanuit het buitenland geen geweldige aanbieding en gaan de partijen toch weer om tafel. 'Hoewel de contractduur vooralsnog niet verandert, maken Ajax en Schlieper in de aanloop naar de transferzomer van 2019 wel aanvullende afspraken die worden vastgelegd in een zogenoemd addendum', aldus het medium, dat weet dat het gaat om een opgewaardeerd contract en de toezegging dat Tagliafico nog een jaar bij Ajax blijft. Voor zijn bemiddeling krijgt Schlieper bij dit aangepaste contract 500 duizend euro en dit bedrag maakt Ajax in twee delen over.

Tagliafico verlengt contract in zomer 2020

Bij Ajax bestaat het idee dat met dit tweede 'provisiecontract' de afspraken die zijn gemaakt in de eerste commissieovereenkomst zijn komen te vervallen. In 2020 verlengt Tagliafico dan wel zijn contract, tot medio 2023. Hij wil vanaf dat moment drieënhalf miljoen euro verdienen en een miljoen euro aan tekengeld wil ontvangen. Ook Schlieper krijgt geld mee: Ajax biedt hem 150 duizend euro, maar de zaakwaarnemer vindt dit te weinig, omdat hij nog 70 duizend euro tegoed heeft op basis van het eerste provisiecontract uit 2018, waarin afgesproken zou zijn dat de toelage over drie jaar zou worden uitgesmeerd.

nicolas tagliafico
Tagliafico viert het kampioenschap in 2022. Enkele maanden later vertrekt hij naar Olympique Lyon.

'Hij doelt op de bonus die hij zou ontvangen na de transferzomer van 2020. Vandaar dat hij vindt dat hij voor de bemiddeling bij deze contractverlenging recht heeft op 150 duizend euro plus 70 duizend euro', schrijft Voetbal International. 'Oftewel 220 duizend euro. Ajax gaat hiermee akkoord. Na de transfer in 2018 en de opwaardering van het contract in 2019, leidt deze contractverlenging in 2020 dus tot de derde betalingsafspraak tussen Ajax en Schlieper.'

Na zijn vertrek naar Olympique Lyon in de zomer van 2022 claimt Schlieper nog eens 100 duizend euro. Hij zou dit bedrag nog tegoed hebben op basis van het eerste provisiecontract. Het gaat om de bonus op basis van het feit dat Tagliafico na de zomer van 2019 nog bij Ajax speelde. Ajax laat weten deze claim onterecht te vinden en volgens de club is de eerste provisiedeal vervallen toen hij in 2019 een half miljoen euro kreeg bij de opwaardering van het contract.

Ajax verliest arbitragezaak

Schlieper kiest ervoor om naar de arbitragecommissie van de KNVB te stappen, terwijl Ajax geen goed woord over heeft voor deze wijze van opereren. 'Volgens de club heeft de makelaar met deze onterechte claim zelf juist de afspraken in het commissiecontract uit 2019 geschonden. Daarom eist de club op haar beurt vijf ton van Schlieper.'

De arbitragecommissie van de KNVB gaat niet mee met de beredenering. 'Ajax heeft onvoldoende duidelijk gemaakt dat het tweede provisiecontract de eerste afspraak zou vervangen', meldt Voetbal International op basis van de KNVB. 'Ajax omschreef de tweede deal als een vergoeding voor arbeidsbemiddeling en nergens stond dat daarmee het eerdere contract kwam te vervallen.'

'Terwijl met de speler juist wel uitdrukkelijk werd afgesproken dat hij aan eerdere verbintenissen geen rechten meer kon ontlenen', vervolgt het medium. 'De interne communicatie bij Ajax hierover — de advocaat van Ajax die naar een collega mailde dat de eerste deal volgens Overmars niet geldig meer was — vindt de arbitragecommissie niet zo relevant, omdat die informatie niet kenbaar was voor Schlieper. Bovendien protesteerde Ajax ook niet bij het verzoek van de makelaar in 2020 om nog eens 70 duizend euro extra over te maken op basis van de eerste overeenkomst.'

Totale makelaarsbonnetje Schlieper

Eerste overeenkomst (2018) 200.000 euro
Tweede overeenkomst (opwaardering 2019) 500.000 euro
Derde overeenkomst (verlenging 2020) 220.000 euro
Uitkomst arbitragezaak (2024) 100.000 euro
Totaal 1.020.000 euro

Scoor nu jouw items in de final sale in de Ajax Shop!

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.