Ajax tweede op lijst van clubs met beste transferbalans

door Roemer Smid 120

Ajax tweede op lijst van clubs met beste transferbalans

door Roemer Smid 120

Laatst geüpdatet

Ajax staat nummer twee op de lijst van de top honderd meest actieve clubs op de transfermarkt van het laatste decennium, opgesteld door CIES Football Observatory. De lijst is gerangschikt op transferbalans.

De nummer één van de lijst is Benfica met een transferbalans van +764 miljoen euro. Ajax de nummer twee met een positieve balans van 434 miljoen euro. RB Salzburg (+422 miljoen euro), AS Monaco (+402 miljoen euro) en Sporting CP (+367 miljoen euro) bekleden nummer drie, vier en vijf op de lijst.

PSV staat op een negende plek met een balans van +262 miljoen euro. De enige andere Nederlandse club op de lijst is Feyenoord. De Rotterdammers staan op de 38ste plek met een balans van +71 miljoen euro.

De grote verliezers

Wat opvalt is dat de laatste vijf plekken op de ranglijst worden gedomineerd door de Engelse top. Manchester United is de grootste verliezer met een negatieve balans van 1396 miljoen euro. Daarna komen Chelsea FC (-1033 miljoen euro), Paris Saint Germain (-1010 miljoen euro), Arsenal (-872 miljoen euro) en tot slot Manchester City (-856 miljoen euro).

Grootste uitgaande transfers Ajax afgelopen jaren

De positieve balans van Ajax komt niet uit de lucht vallen. Er werden veel spelers met veel winst verkocht het afgelopen decennium. De drie duurste waren: Antony naar United (100 miljoen euro inclusief bonussen), Frenkie de Jong naar FC Barcelona (86 miljoen euro inclusief bonussen) en Matthijs de ligt naar Juventus (85,5 miljoen euro inclusief bonussen). Antony kostte Ajax iets meer dan 21 miljoen euro in 2020. De Ligt werd zelf opgeleid en De Jong werd in 2015 voor een symbolische euro overgenomen van Willem II. Dus alleen al met die spelers kwam er 271,5 euro binnen en betaalde Ajax slechts 21 miljoen en één euro. Een positieve balans van 250,5 miljoen euro.

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.