Ajax topfit, blessures op één hand te tellen

door BvdPloeg 10

Ajax topfit, blessures op één hand te tellen

door BvdPloeg 10

Laatst geüpdatet

Ajax lijkt de zaakjes goed voor elkaar te hebben tijdens de eerste maanden van het seizoen. De Amsterdammers kampen bij het eerste elftal en de beloften amper met blessureleed en ook in de jeugd is er bijna niemand (meer) afwezig. Een overzicht:

Ajax 1: Krul wacht af
Bij Ajax heeft Peter Bosz al weken een absoluut luxeprobleem en dat heeft hij mede te danken aan de fitheid van zijn spelers. Bosz kan bijna het hele seizoen al beschikken over een volledig fitte selectie. Geen zware blessures, amper kleine pijntjes en dus zijn er automatisch meer directe slachtoffers van het selectiebeleid.

Tim Krul is de enige die nog niet speelt. De doelman wordt gehuurd van Newcastle United, maar herstelt nog van een knieblessure. Ajax is voorzichtig, heeft met André Onana bovendien een goede stand-in en dus is het wachten op Kruls debuut bij Jong Ajax. De goalie traint alweer even met de groep en had naar eigen zeggen al eerder minuten willen maken.

Kasper Dolberg is uitblinker en tegelijk zorgenkindje van Ajax 1. De spits doet het goed, scoort goals, maar is ook blessuregevoelig. Teveel inspanning breekt hem op, maar teveel bescherming gaat ten koste van de indrukwekkende prestaties met Dolberg in de ploeg. Hij kwam twee keer niet geheel fit terug van Denemarken U21, maar lijkt gewoon inzetbaar tegen ADO Den Haag.

Jong Ajax: Pechvogel Leyder
Ook Marcel Keizer heeft bij de beloften al weken geen klagen. Soms ontbraken spelers een potje vanwege wat pijntjes of een schorsing, maar nu de competitie wordt hervat, is bijna iedereen fit. Ezra Walian maakte reeds zijn rentree en ook Stan van Bladeren, Mauro Savastano en Markus Bay zijn allen hersteld van verschillende pijntjes en blessures.

Nathan Leyder was en is de enige die maar niet af komt van blessureleed. De grote pechvogel kreeg eind 2014 voor het eerst te maken met een zware kniekwetsuur en kreeg daarna klap op klap. Op enkele wedstrijden voor Ajax A2 na, kwam hij de laatste maanden niet (veel) in actie. Momenteel heeft hij weer last van de knie, waaraan hij eind april werd geopereerd. Hij traint bijna volledig met de groep en dus duimt iedereen opnieuw voor een rentree.

Ajax A1: Sidoel terug
Voor Darren Sidoel schijnt de zon weer. De verdediger brak begin vorig seizoen zijn been en toen hij net hersteld was, scheurde hij in maart zijn achillespees. Na ongeveer anderhalf jaar revalideren van twee blessures maakte hij zijn rentree in een oefenwedstrijd van A1. Wat rest is wedstrijdritme opdoen en duimen dat drie keer daadwerkelijk scheepsrecht is. Sidoel tekende voor zijn blessure nog een contract tot de zomer van 2018.

Aron Winter heeft verder een volledig fitte selectie bij A1 tot zijn beschikking. De enorme groep spelers kan zodoende optimaal concurreren. Ajax organiseert naast de officiële wedstrijden regelmatig oefenduels om iedereen te laten spelen. Nu de lappenmand leeg is, zal dat vast en zeker blijven gebeuren. Nick Plomper is de enige speler die speciaal wordt behandeld. Hij heeft last van zijn elleboog en kan daardoor niet voluit trainen. Noa Benninga is bijna hersteld van een heupblessure.

Ajax B1: Meuwese en Horvath
Terence Meuwese en Oliver Horvath houden de artsen van Ajax B1 vooralsnog bezig. De doelman en de aanvaller kampen beiden met vervelende blessures. Meuwese is al maanden aan het revalideren van verschillende liesblessures, maar het einde is in zicht. Horvath scheurde bij Hongarije U17 zijn achillespees af en ligt er zeker een paar maanden uit.

Voor Gery Vink zal het nieuws van Horvath zijn ingeslagen als een bom. De coach posteert nu vaak middenvelders aan de zijkanten, omdat er niet veel andere opties zijn. Horvath bewees zich als een fijne dribbelaar op links, al mocht hij nog niet in actie komen van de FIFA in officiële wedstrijden.

Ajax B2: Musampa en El Mhassani
Nordin Musampa is nog één á twee weken zoet met een enkel- en achillespeesblessure. De verdediger viel twee weken geleden uit bij de competitiewedstrijd van Ajax B2 tegen PEC Zwolle na een schandalige tackle. Anouar El Mhassani leek een week later hetzelfde te overkomen. Hij moest ogenschijnlijk zwaar geblesseerd naar de kant, maar dat lijkt mee te vallen. Er is niets gebroken, maar hij heeft wel het één en ander verrekt.

Ajax C1: Warmerdam
Donny Warmerdam is op de weg terug, nadat hij zijn sleutelbeen brak. De verdediger moest tot nu toe toekijken hoe Ajax C1 het dit seizoen deed en is daar nog niet van verlost. De oktobermaand komt nog te vroeg voor Warmerdam, die momenteel de enige geblesseerde speler is bij C1.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties