'Ajax-shirt is heilig, maar je moet mee met de tijd'

door Bart Veenstra 188

Bron Ajax Life

'Ajax-shirt is heilig, maar je moet mee met de tijd'

door Bart Veenstra 188

Bron Ajax Life

Laatst geüpdatet

Het Ajax-shirt is heilig, zo stelt Hennie Henrichs - erevoorzitter van Ajax en van 2011 tot 2020 voorzitter van de bestuursraad - tegenover Ajax Life. Het thuisshirt van Ajax ziet er dit jaar, met een rugsponsor en een gouden rugbedrukking, anders uit dan in andere jaren.

De één vindt het mooi en nodig, de ander vindt het afschuwelijk: de gouden rugbedrukking en de rugsponsor. Henrichs gaat tegenover Ajax Life in op hoe heilig het thuisshirt van Ajax is. 'Ons shirt is heilig', zegt Henrichs. Er is wel een 'maar' in het verhaal. 'Je moet mee met de tijd en een sponsor de kans geven het shirt uit te nutten voor de miljoenen die hij betaalt. Daar zitten natuurlijk grenzen aan', aldus Henrichs, die vindt dat het shirt van Ajax wel altijd chic moet zijn.

Henrichs denkt dan ook dat er een moment komt om te zeggen: nu is het genoeg. 'Als elke centimeter wordt beplakt met een sponsoruiting, sneeuwt de essentie, het wit-rood-wit, onder. Dan doe je geweld aan het karakter van het shirt en daarmee aan de identiteit van de club. Zover is het nog niet, maar zover moet het ook niet komen.'

Sponsoruitingen leveren meer geld op voor Ajax

Aan de ene kant weten supporters dat extra sponsoruitingen meer geld opleveren voor Ajax, waarmee betere spelers gehaald kunnen worden. Aan de andere kant vinden de fans ook dat het shirt van de club heilig is. Henrichs geeft aan dat niet iedereen binnen de vereniging voorstander is van extra reclame op het shirt van Ajax.

Toch is het shirt van Ajax altijd aan verandering onderhevig geweest. 'Het Ajaxshirt is wel vijftig keer veranderd. Tot 1989 was zelfs de kleur rood elke keer net anders. Destijds is vastgelegd welke kleurcode er moet worden gebruikt. De breedte van de rode baan ligt niet vast en verandert ook bijna elk jaar wel, maar binnen de marges.'

Donderdag presenteerde Ajax het nieuwe uitshirt voor het komende seizoen. Dit seizoen zullen de Amsterdammers in een donkerblauw uittenue spelen. Kijk hier voor meer informatie!

Bestel het nieuwe Ajax-uittenue nu in de Ajaxshop!

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties