Ajax O17 neemt na rust afstand van leeftijdsgenoten Excelsior

door Jesse ter Haar 3

Ajax Onder 17 heeft dinsdagavond een klinkende zege weten te boeken op de leeftijdsgenoten van Excelsior. De eerste helft verliep nog wisselend voor de talenten uit Amsterdam, maar in de tweede helft nam Ajax O17 serieus afstand van de opponent: 7-2.

De wedstrijd begon op een regenachtig Sportpark de Toekomst met een fase van aftasten. Er ontstonden nog geen kansen en na ruim een kwartier ontsnapte Luc van der Graaf aan een rode kaart. Hij werkte een ogenschijnlijk doorgebroken speler tegen het gras, maar had geluk en kreeg slechts geel. Na een kleine twintig minuten ontstond de eerste echte kans van het duel. Shedrach Ebite pikte de bal uit de kluts op, maar kwam als verliezer uit de strijd na een één-tegen-één-duel met de keeper van Excelsior. Enkele minuten later viel de openingstreffer alsnog. Ryan van de Pavert wist uit een corner van Rayane Bounida raak te koppen.

De volgende treffer liet niet lang op zich wachten. Binnen twee minuten na de eerste scoorde Ajax O17 ook zijn tweede goal van de wedstrijd. Excelsior klungelde in de opbouw, waarna de Amsterdammers via Kayden Wolff, die koelbloedig afrondde, op een marge van twee kwamen. Enkele minuten dáárna kwam Excelsior terug in de wedstrijd. Freek Entius werd vanaf de stip geklopt. Ajax kwam in een mindere fase terecht, want na ruim een halfuur was ook de gelijkmaker een feit. Een foute breedtepass leidde uiteindelijk – na nog een redding van Entius - tot de 2-2. Trainer Yuri Rose besloot hierna in te grijpen en wisselde twee keer. Vlak voor rust werd de voorsprong hersteld. Bounida kreeg een afvallende bal voor zijn voeten en na een dribbel tekende hij voor de 3-2 ruststand.

Aan de tweede helft begon Ajax vervolgens ongewijzigd. De eerste kans, in de 54ste minuut, was voor Wolff. Na een fraaie bal van Bounida nam Wolff de bal nog goed aan, maar hij stuitte op de keeper. Ebite zorgde iets meer dan tien minuten na rust voor de 4-2. Kort daarvoor werd een doelpunt van de Ajacied nog afgekeurd wegens buitenspel, maar een minuut later zag hij de bal plots voor zijn voeten vallen. Hij twijfelde niet en rondde bekwaam af. Vijf minuten daarna was ook de 5-2 een feit. Giandro Sambo, invaller voor rust, kreeg de bal mee van Jan Faberski en rondde af in de verre hoek.

In het vervolg van de wedstrijd kregen beide ploegen nog kansen om te scoren. Namens Ajax waagde Faberski een goede poging, maar zijn schot werd door de goalie onder de lat vandaan getikt. Dies Janse was ook dicht bij een doelpunt, maar hij kwam net te kort na een voorzet van Sambo. Entius moest ook nog handelend optreden, maar leek in de rebound nog geklopt te kunnen worden. Dat schot eindigde echter in het zijnet. De slotfase was van Janse, die het net nog tweemaal wist te vinden. Eén minuut voor tijd kreeg de verdediger – die na wissels in de spits kwam te spelen – een kans na een steekpass van Zakaria Ouazane en rondde hij die goed af. Een minuut later zorgde Janse nog voor het slotakkoord en zodoende won Ajax O17 met 7-2 van Excelsior.

FT | Ajax O17 - Excelsior O17 (7-2)

Entius; Van de Pavert, Van der Graaf (Sambo 32'), Janse, Jetten; Verkuijl (De Ruijter 66'), Peters (Jordan 66'), Bounida (Ouazane 66'); O’niel (Faberski 32'), Ebite (Moester 66'), Wolff (O'niel 66').

De Ruijter, Moester, Sambo, Ouazane, Faberski, Jordan, Schreuder.

1-0 Ryan van de Pavert (23')
2-0 Kayden Wolff (25')
2-1 Excelsior (28')
2-2 Excelsior (31')
3-2 Rayane Bounida (45+1')
4-2 Shedrach Ebite (57')
5-2 Giandro Sambo (62')