Ajax moest meer dan tien tegengoals incasseren in slotfase Europese duels

door Gino Haverkamp 44

Bron Voetbal International

Ajax heeft in Europees verband vaker een teleurstelling moeten verwerken in de slotfase van een wedstrijd dan dat het succesvol was. Dat blijkt uit onderzoek van Voetbal International, dat Nederlandse voetbalduels in Europa sinds het seizoen 2012/13 onderzocht heeft. Daarbij kijkt het naar hoe vaak een goal in de slotfase van een wedstrijd voor een omwenteling heeft gezorgd en of dat in het voordeel of nadeel van de Nederlandse club uitkwam.

Zo blijkt dus dat Ajax in de 109 Europese duels sinds de zomer van 2012 bij achttien doelpunten in de laatste minuten betrokken is. Goals vanaf de 85e minuut van een wedstrijden worden gezien als late treffers. Slechts zes keer was dit in het voordeel van Ajax en maar liefst elf keer in het nadeel van de Amsterdammers. Samen maakt dat zeventien, maar één keer zorgde de betreffende goal niet voor een omwenteling in de wedstrijd. Omwenteling in deze betekent wanneer een voorsprong of achterstand bijvoorbeeld een gelijke stand wordt en wanneer een gelijke stand een voorsprong of achterstand wordt.

Het voor Ajacieden bekendste voorbeeld is de return tegen Tottenham Hotspur in de halve finale van de Champions League in 2019. Ajax verspeelde een 2-0 voorsprong en liep zo een historische finaleplek mis. Lucas Moura was Ajax' plaaggeest door in de allerlaatste seconde van de wedstrijd de 2-3 te maken. Ook tien andere duels vielen in de slotfase in het nadeel van Ajax uit.

Late goals (na 85e minuut) die in nadeel Ajax uitvielen

2012/13: Borrusia Dortmund - Ajax 1-0 (1-0 in 87e minuut)
2013/14: Ajax - AC Milan 1-1 (1-1 in 94e minuut)
2015/16: Fenerbahçe - Ajax 1-0 (1-0 in 89e minuut)
2017/18: Rosenborg BK - Ajax 3-2 (3-2 in 89e minuut)
2018/19: Standard Luik - Ajax 2-2 (2-2 in 94e minuut)
2018/19: Bayern München - Ajax 3-3 (2-2 en 2-3 in 87e en 90e minuut, 3-3 in 95e minuut)
2018/19: Ajax - Real Madrid 1-2 (1-2 in 87e minuut)
2018/19: Ajax - Tottenham Hotspur 2-3 (2-3 in 96e minuut)
2019/20: Ajax - Chelsea 0-1 (0-1 in 86e minuut)
2020/21: Ajax - AS Roma 1-2 (1-2 in 87e minuut)