Ajax - Lille in cijfers: 'Klaassen en Álvarez uitblinkers bij strijdend Ajax' | Ajax Showtime

Ajax - Lille in cijfers: 'Klaassen en Álvarez uitblinkers bij strijdend Ajax'

door BartVeenstra 93

Ajax - Lille in cijfers: 'Klaassen en Álvarez uitblinkers bij strijdend Ajax'

door BartVeenstra 93

Laatst geüpdatet

Na iedere gespeelde wedstrijd door Ajax is er voldoende om over te praten. Wellicht was het aanvalsspel flitsend, of klopte het tactisch plan perfect bij de tegenstander. Daarachter liggen tal van statistieken, die iets zeggen over zowel de individuele prestaties als over het geheel. Ajax won donderdag opnieuw van Lille OSC en plaatste zich zodoende voor de achtste finales van de Europa League.

Klaassen gaat voorop in de strijd

In een wedstrijd waarin Ajax voetballend niet zijn beste wedstrijd speelde, vielen andere dingen op. De ploeg toonde vechtlust en teamgeest en in dat geval vallen andere spelers op. Eén van hen is Davy Klaasen. Om in de taal van de middenvelder te spreken: zonder oneerbiedig (zo sprak Klaassen eerder over Edson Álvarez) te worden speelde Klaassen donderdagavond een grote rol in de zege door zijn verdedigende werk goed uit te voeren.

De middenvelder won tien van de dertien duels die hij aanging. Van die dertien duels waren er twaalf over de grond, waarvan hij er negen won. Exemplarisch voor zijn goede wedstrijd van donderdagavond was de 2-1. De middenvelder veroverde met een sliding de bal op het middenveld, waarna Ajax de aanval opzette. Via Dusan Tadić en Brian Brobbey wist David Neres uiteindelijk de winnende treffer te maken.

De overige verdedigende cijfers van Klaassen spreken voor zich: één onderschepping, één geblokkeerd schot en vier goed uitgevoerde tackles. Wel was ook Klaassen wat onzuiver in zijn passing: slechts 67 procent kwam aan bij een teamgenoot.

Álvarez toon wederom zijn verdedigende klasse

Naast Klaassen viel ook Álvarez op met zijn verdedigende klasse. Klaassen zei eerder al dat Ajax met de Mexicaan verdedigend beter staat en dat bleek ook donderdagavond weer. Álvarez won al zijn duels (vier) donderdagavond en bovendien was hij, zoals we inmiddels van hem gewend zijn, goed voor veel verdedigende acties.

Álvarez verrichte tegen Lille OSC vier onderscheppingen, hij blokkeerde twee schoten, kon drie keer een ingreep verrichten en voerde daarnaast ook twee uitgevoerde tackles uit. Bovendien: in een wedstrijd waarin Ajax slordig aan de bal was, had Álvarez een passzuiverheid van 85 procent.

Linkerflank Ajax scoort verdedigend goede statistieken

De spelers op de linkerflank bij Ajax - Daley Blind, Ryan Gravenberch en David Neres - kunnen goede statistieken overleggen. Allereerst Blind. De verdediger won bijna al zijn duels (vier van de vijf) en bovendien was hij goed voor enkele verdedigende acties: zes ingrepen, één geblokkeerd schot, twee onderscheppingen en drie goed uitgevoerde tackles.

Ook Gravenberch speelde statistisch gezien een goede wedstrijd. De middenvelder had een passzuiverheid van 88 procent en steeg daarmee ver boven het gemiddelde van het elftal (zie hieronder) uit. Bovendien leverde hij één keer een keypass. Van de vijftien duels die hij aanging, won hij er negen. Verder was hij goed voor één onderschepping en drie goed uitgevoerde tackles.

Tot slot droeg ook Neres in verdedigend opzicht zijn steentje bij. De Braziliaan won negen van de dertien duels die hij aanging en bovendien voerde hij maar liefst zes keer een goed uitgevoerde tackle uit.

Brobbey valt uitstekend in

Als we het hebben over goed kunnen invallen, dan hebben we het over Brian Brobbey. De spits scoorde vorige week bij zijn invalbeurt en in de return leverde hij een assist. Dat hadden er eigenlijk drie kunnen of misschien wel moeten zijn. Brobbey creëerde drie grote kansen, waaruit alleen Neres scoorde. Tadić en Klaassen waren eerder dichtbij een Ajax-treffer na voorbereidend werk van Brobbey. Van de zes duels die Brobbey aanging, won hij er vier. Bovendien was Brobbey met een passzuiverheid van 90 procent zuiver in zijn passing.

Ajax onnauwkeurig in de passing

Ajax toonde zich donderdagavond in de return minder nauwkeurig in de passing dan een week eerder. Vorige week had Ajax in totaal 630 passes, waarvan 85 procent aankwam bij een teamgenoot. Donderdagavond waren het aantal passes beduidend minder: 462. Bovendien was de passzuiverheid ook minder met 79 procent.

Duidelijk is te zien dat Ajax verdedigend meer aan de bak moest dan een week eerder. Het aantal gewonnen duels in Frankrijk stond op 50, in Amsterdam waren dat er 59. En het aantal gewonnen kopduels waren er in Amsterdam 15, tegenover 10 in Frankrijk een week eerder.

Waar Ajax vorige week 13 keer een tackle moest inzetten, waren dat er donderdagavond in Amsterdam maar liefst 30. Het aantal onderscheppingen steeg van 10 naar 12, terwijl het aantal ingrepen van 9 naar 19 steeg.

Passzuiverheid Ajax:

In onderstaand schema (cijfers tussen haakjes zijn percentages van vorige week) valt op te merken dat bepaalde spelers van Ajax een veel lager passzuiverheidspercentage scoorden dan een week eerder. Zo scoorden Maarten Stekelenburg, Devyne Rensch, Jurriën Timber, Antony en Dusan Tadić beduidend minder. Lisandro Martínez scoorde met een passzuiverheidspercentage van 92 het hoogste, terwijl Álvarez met wederom 85 procent constant presteerde.

Stekelenburg: 53% (81%)
Rensch: 69% (86%)
Timber: 81% (94%)
Martínez: 92% (96%)
Blind: 77% (84%)
Álvarez: 85% (85%)
Gravenberch: 89% (-)
Klaassen: 67% (61%)
Antony: 44% (77%)
Tadić: 63% (82%)
Neres: 71% (78%)

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Bron Ajax Showtime

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties