Ajacieden blikken terug op historische overwinning op Barcelona: 'Het gaat er nog steeds vaak over'

door Bram Bark 23

Bron Ajax TV

Danny Hoesen, Lasse Schöne, Ricardo van Rhijn en Jasper Cillessen kijken met trots terug op de overwinning op FC Barcelona van tien jaar terug, zo vertellen zij bij Ajax TV. Ajax wist in de groepsfase van de Champions League in 2013 in de eigen ArenA met 2-1 te winnen van de Spanjaarden.

Danny Hoesen speelde een belangrijke rol in het affiche. De spits liet bij de 1-0 een voorzet slim lopen voor de inkomende Thulani Serero en was zelf verantwoordelijk voor de tweede Ajax-goal. Voor Hoesen is het dan ook een wedstrijd waar hij graag aan terugdenkt. 'Een van de hoogtepunten van mijn carrière. Het gaat er nog steeds vaak over. Ajax heeft erna nog veel meer successen gehad, ook in de Champions League, maar blijkbaar is het toch een hele bijzondere overwinning geweest.'

Ajax verraste FC Barcelona door fel druk te zetten, iets wat de bezoekers niet gewend waren. 'We wilden graag ons eigen spel spelen, maar zij hadden natuurlijk wel een aardig ploegje', lacht Schöne. Die tactische keuzes zorgden er uiteindelijk voor dat Ajax er met de overwinning vandoor ging, zo concludeert Van Rhijn. 'Zelfs Barcelona had moeite met met de druk die wij zetten.'

Rode kaart Veltman

Joël Veltman werd in de tweede helft van het veld gestuurd. Dat Ajax met tien man verder moest was volgens Hoesen niet eens ongunstig. 'Als je kijkt naar hoeveel energie wij in de eerste helft in de wedstrijd legden, dat hadden we denk ik niet negentig minuten vol kunnen houden. Met een man minder kan je inzakken en compact spelen. Ik denk dat als het elf tegen elf was gebleven, dat we het dan heel lastig hadden gekregen.'

De overwinning is iets waar de spelers nog steeds heel trots op zijn. 'Je wint van Barcelona. Dat is iets wat je altijd tegen je kinderen en kleinkinderen kunt vertellen', besluit Schöne. Ook doelman Cillessen kijkt met trots. 'De ontlading was enorm. Het is echt een speciaal moment in mijn carrière.'