Blind: 'Nu is het nog te vroeg, denk ik’

BartVeenstra, 15-04-2018 om 14:20, 23995 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-thuisshirt 2020-2021!

Aankomende zomer is het alweer vier jaar geleden dat Daley Blind Ajax verliet voor Manchester United. Hoogste tijd dus voor Ajax Showtime om eens te vragen hoe het gaat met de verdediger, hoe het leven bevalt in Manchester en wat zijn plannen voor de toekomst zijn. In deel 3 van het drieluik vertelt hij over een mogelijke terugkeer naar Ajax.

Er gaat geen dag voorbij zonder geruchten in de Engelse roddelpers. Ook Blind moet er zo nu en dan aan geloven. De linksbenige verdediger wordt af en toe in verband gebracht met een transfer. Zelfs een terugkeer naar Ajax zou volgens de journalisten in Engeland tot de mogelijkheden behoren. Zelf houdt Blind alle deuren open. ‘Of ik terug wil keren bij Ajax? Ja, misschien wel ja. Ik heb altijd gezegd dat ik daar wel oren naar heb. Maar ik heb ook geleerd dat je in het voetbal geen beloftes kunt doen die je niet waar kunt maken. Maar ik zou er wel serieus over nadenken, dat wel.’

Toch hoeven de fans van Ajax nog niet te rekenen op een heel snelle terugkeer van de ras-Ajacied. ‘Ik ben nu 28, zit nu nog in een sterke periode van mijn lichaam en ik moet nu nog wel een paar jaar in het buitenland blijven’, aldus Blind, die over een paar jaar misschien wel terugkeert. ‘Als Ajax mij benadert, zal ik daar serieus over nadenken, want de club zit altijd in mijn hart en het lijkt mij fantastisch om eventueel daar ooit nog te spelen. Maar nu is het nog te vroeg, denk ik’, aldus Blind die na zijn carrière hoe dan ook terugkeert naar Amsterdam. Misschien dat hij dan trainer wordt bij Ajax. ‘Of ik trainer wil worden na mijn loopbaan? Ik denk er wel serieus over na. Dat is niet iets voor nu, maar voor later wel.’

Iemand die wel terugkeert bij Ajax is zijn vader Danny Blind. De oud-speler en oud-trainer van Ajax zal binnenkort een rol in de Raad van Commissarissen gaan vervullen. ‘Het is mooi dat hij weer bij de club betrokken wordt. Hij heeft volgens mij bijna elke functie bij Ajax wel gedaan. Hij is ook trots dat hij daarvoor gevraagd is, dus dan ben ik dat zeker ook.’


Daley Blind werd - nadat hij eerst nog uitgefloten werd - een geliefde speler bij de supporters van Ajax. 'Ik heb toentertijd ook een prachtig afscheid gehad. Nu heb ik een hele goede band met de fans van Ajax, ik ben nog steeds een echte Ajacied en wie weet…'

‘Belangrijkste bij verhuur is dat je er beter van wordt’
Toen Blind nog een jong talent was, werd hij halverwege het seizoen 2009/2010 verhuurd aan FC Groningen. In het hoge noorden kon de verdediger meer speelminuten maken, waarvan hij uiteindelijk zou profiteren. Inmiddels speelt er met Deyovaisio Zeefuik weer een Ajacied op huurbasis bij FC Groningen en Blind denkt dat het goed is dat de rechtsback daar minuten maakt.

‘Voor mij was dat toen persoonlijk heel belangrijk. Het tweede van Ajax speelde nog niet op Jupiler League-niveau, maar in de beloftencompetitie. Ik wilde ook niet naar een club uit de Jupiler League op dat moment, maar ik wilde wel naar een andere club uit de Eredivisie. Groningen was een mooie optie. Als ze op voorbaat hadden gezegd dat ik rechtsback zou gaan spelen, was ik niet eens gegaan. Ik heb er van de achttien wedstrijden zeventien mogen spelen. Ik denk dat dat het belangrijkste is als je verhuurd wordt, dat je er beter van wordt.’

Blind keerde na zijn periode in Groningen in de zomer van 2010 terug bij Ajax, maar onder toenmalig trainer Martin Jol kwam hij niet direct aan spelen toe. Dat gebeurde onder diens opvolger Frank de Boer wel. ‘De Boer had altijd het vertrouwen in mij, gaf mij de kans om me te laten zien. Daar ben ik hem ontzettend dankbaar voor. Uiteindelijk heb ik hem terug kunnen betalen’, aldus Blind, die ook mindere tijden kende in Amsterdam. De verdediger werd zo nu en dan uitgefloten door het eigen publiek. Iets wat spelmaker Hakim Ziyech nu ook af en toe overkomt. ‘Ik denk dat Ziyech goed weet wat hij doet. Hij focust zich op zijn eigen spel, is ontzettend belangrijk voor Ajax, creëert veel gevaar en geeft fantastische assists. Als supporter kun je daar alleen maar van genieten.’


Daley Blind viert het kampioenschap met toenmalig Ajax-trainer Frank de Boer. 'De Boer had altijd het vertrouwen in mij, gaf mij de kans om me te laten zien. Daar ben ik hem ontzettend dankbaar voor. Uiteindelijk heb ik hem terug kunnen betalen.'

Dat de Marokkaans international niet bij iedereen geliefd is, snapt Blind dan ook niet. ‘Als supporter zou ik nooit een speler van je eigen team uitfluiten, maar juist aanmoedigen. Daar wordt een speler alleen maar sterker van en uiteindelijk het team ook. Zoals ik het de laatste jaren zelf heb meegemaakt zijn de supporters van Ajax fantastisch. Toch verdient geen een speler van Ajax het om uitgefloten te worden door de eigen supporters.’

Uiteindelijk werd Blind een belangrijke speler in Amsterdam, won hij vier landstitels met de club en werd hij ook een geliefde speler bij het publiek. ‘Supporters weten denk ik wel dat ik veel aan hen heb gehad. Ze hebben mij misschien mentaal ook wel sterker gemaakt toen ze mij uitfloten’, vertelt hij nu met een knipoog. ‘Daarna zijn ze er zeker voor mij geweest. Ik heb toentertijd ook een prachtig afscheid gehad. Nu heb ik een hele goede band met de fans van Ajax, ik ben nog steeds een echte Ajacied en wie weet…..’, besluit hij door de deur op een kier te laten wat betreft een eventuele terugkeer naar de club waar het allemaal is begonnen.

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
GvanderK
Ondertussen is hij gelukkig weer terug en dat bevalt ons prima!
0 0
mcatarinob
Waarom te vroeg Daley, je kan met je ervaring veel voor ajax betekenen.
0 0
MyDreamteam59
“Zit nu nog in een sterke periode van mijn lichaam”

Dus maw als ik straks de roltrap nodig heb om op de tweede ring te komen, overweeg ik om terug te komen! Ajax moet van dit soort “onzin” spelers af! We hebben indertijd 18 miljoen ontvangen en was dat alleen maar omdat LvG daar trainer was.

Als ik eerlijk ben denk ik dat je lekker daar moet blijven of ergens in de Turkse derde divisie moet gaan voetballen. Je bent een ras Ajacied maar is er LATER geen plek voor jou.

Nu, zou je een welkome aanvulling zijn maar als je denkt op je 32ste nog even een paar knaken kan ophalen bij ons, zit je ernaast.

Het ga je goed “dappre strijder”
1 -1
Rommy
Die komt terug op zijn 34 ste
0 0
BokkieBokstra
Mooi wat hij zegt over het uitfluiten, die kan de AJax aanhang in zijn zak steken. Tenminste, dat gedeelte wat op komt dagen.
5 0
godlike
Ik citeer: 'De Boer had altijd het vertrouwen in mij, gaf mij de kans om me te laten zien. Daar ben ik hem ontzettend dankbaar voor. Uiteindelijk heb ik hem terug kunnen betalen.' Vertrouwen, zo belangrijk. Uitfluiten van eigen spelers, bijzonder knap hoe deze jongen er mee om is gegaan. Ik vind het nog steeds belachelijk dat eigen spelers worden uitgefloten. Tuurlijk mag je kritisch kijken maar het komt het resultaat echt niet ten goede als je gaat zitten fluiten, dat mag nu wel duidelijk zijn.
10 0
BokkieBokstra
Een van de mooie momenten, De Boer die als een van de weinigen achter Blind bleef staan. Dat uitfluiten van Blind, had ook met de revolutie te maken, dat is ook een van de grote dieptepunten. Maar mooi dat hij zich er bovenop gewerkt heeft, ook dankzij de boer.
2 0
De_Realist
Ik heb een haat-liefde verhouding met Blind.

Enerzijds op en top Ajacied, aan de andere kant gewoon degelijk en niks bijzonders. Speelt zich zo in de basis bij ons, maar gewoon niet die toekomstige wereldtopper die je verwacht van Ajax.

Ik wilde hem graag weg hebben zal ik eerlijk bekennen, maar mijn hart brak toen onze supporters hem uitfloten. Hij verdiende meer.
1 -1
marrene
Hij zegt o.a. dat 28 jaar is en dat hij "nu nog in een sterke periode van zijn lichaam zit". Dit zegt genoeg. Die jongens willen dolgraag terug maar wel als ze niet meer op het hoogste niveau meekunnen. Dan hoeven ze van mij ook niet meer te komen. Afbouwen ga je maar ergens anders. Ik zou hem nu graag zien komen maar niet als hij 32 of 33 jaar is. AJAX is geen voetbalbejaardenhuis. Je ziet het nu ook aan Huntelaar. Nooit een goede voetballer geweest, maar wel een prima spits in de zestien en echte goaltjesdief. Van dat laatste is niet veel meer over. De "oude" Huntelaar had allang op 25 doelpunten gestaan. Alleen al tegen Den Haag heeft hij zoveel 100% kansen verprutst dat het ons 4 punten heeft gekost.
In principe zie ik graag oud spelers terugkomen maar ze moeten wel nog top zijn. Als je ze dan kunt krijgen zij het zo, maar nog enkele jaartjes lekker ballen en toch een vermogen opstrijken vind ik niks.
Rijkaard was ook ouder, maar wel nog een topper. 95% van de voetballers zijn op die leeftijd gewoon veel minder dan wat wij graag zien.
3 0
meerzicht
In nederland lijkt het zo langzamerhand dat teams gaan nestaan uit junioren en terugkerende dertigers. Op hun top zitten voetballers in het buitenland. Wat een armoe eigenlijk.
0 0
eros
Laat maar komen te vervanging van Shone.
Zou perfect zijn op 6.
Frenkie op t plekkie van Ziyech en vd Beek ernaast.
2 -4
DavidFerr
Heb je het artikel wel gelezen?
7 0
Dennis1964
FLUITEN DOE JE THUIS.
OPROTTEN DUSZZZZ
4 -3
geronimo
Thuisfluiter
0 0